Κυπριακό: Δείπνο εργασίας υπό τον Γκουτιέρες για περιουσιακό, εδαφικό, διακυβέρνηση

Κυπριακό: Δείπνο εργασίας υπό τον Γκουτιέρες για περιουσιακό, εδαφικό, διακυβέρνηση

7' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ.  Δείπνο εργασίας του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και των εμπλεκόμενων στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Επί τάπητος αναμενόταν να τεθούν κεφάλαια που αφορούν την κυπριακή ιδιοκτησία, το περιουσιακό, το εδαφικό και τη διακυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για πρόοδο σε κάποια από αυτά τα ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο κ. Αντόνιο Γκουτιέρες αναφέρθηκε σε πρόοδο που θα πρέπει επιτευχθεί και κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα κεφάλαια.

Στις 09.00 το πρωί του Σαββάτου θα γίνει συνάντηση Κοτζιά-Αναστασιάδη, ενώ στις 10.00 θα ξαναγίνει συνάντηση όλων των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για το Κυπριακό υπό τον Άιντε. Ο Γενικός Γραμματέας θα αναχωρήσει σημερα πό την Ελβετία και θα επιστρέψει εάν χρειαστεί με τη διάσκεψη και τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του κινήθηκε στη σκληρή τουρκική γραμμήγια ακόμη μία φορά, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτή είναι η τελική και τελευταία διάσκεψη για το Κυπριακό». Σε συζητηση που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Τσαβούσογλου αρνήθηκε ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και υποστήριξε ότι οι δυο πλευρές δεν έχουν βρει την κατάλληλη στιγμή για αυτήν. Μάλιστα, ο κ. Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Κοτζίας είναι πολύ καλός φίλος, αλλά αν σας λέει ότι το ακύρωσα λέει ψέματα».

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε δημιουργική την σημερινή ημέρα, σχολιάζοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσπάθησε πρώτα να ενημερωθεί για όλες τις εκκρεμότητες και να δει πώς μπορεί να συμβάλει. «Ήταν δημιουργική μέρα, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει πουθενά», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη πρόοδος.  «Νομίζω ότι  με κάθε τρόπο ο ΓΓ προσπαθεί να βοηθήσει για απεμπλοκή», τόνισε. Κληθείς να πραγματοποιήσει κάποια εκτίμηση για το αποψινό δείπνο, ο κ. Αναστασιάδης είπε χαριτολογώντας ότι «δεν ξέρω τι θα περιλαμβάνει το μενού. Ελπίζω να είναι ευκολοχώνευτο». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ίσως στο δείπνο να είναι ο μηχανισμός εφαρμογής και το ζήτημα των στρατευμάτων ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε «αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα». Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόγραμμα για αύριο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «απόψε θα αποφασιστεί πώς προχωρούμε».

Νωρίτερα, είχε δοθεί η πληροφορία ότι για δεύτερη φορά μέσα στη μέρα αναβλήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Τσαβούσογλου και του Νίκου Κοτζιά με πρωτοβουλία του πρώτου. Αυτή τη στιγμή έχει, επίσης, αναβληθεί η απογευματινή συνάντηση της ομάδα εργασίας για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και ανοίγει τις εργασίες του το δεύτερο τραπέζι διαπραγματεύσεων, που αφορά τα κυπριακής ιδιοκτησίας κεφάλαια. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ερμηνεύεται ως αποφυγή συζήτησης για θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας στα οποία η Τουρκία έχει αρκετά σκληρές θέσεις εκ μέρους του κ. Τσαβούσογλου. Ταυτόχρονα, η έναρξη των συζητήσεων – για πρώτη φορά μέσα στις 3 ήμερες – για κεφάλαια που είναι αμιγώς κυπριακής ιδιοκτησίας αποτελεί ένδειξη προσπάθειας ικανοποίησης και της τουρκικής πλευράς, η οποία ζητά ασφάλεια και ενδοκοινοτικά να συζητούνται αλληλένδετα.

Η συνάντηση της ομάδας εργασίας για τον μηχανισμό εξωτερικής ασφάλειας  στη διάσκεψη για το Κυπριακό υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες είχε αποφασιστεί, νωρίτερα στο Κραν Μοντανά, ενώ είχε τεθεί το θέμα να παρευρίσκονται τα Ηνωμένα Εθνη και η Ε.Ε. 

Την επιθυμία της εξεύρεσης λύσης για τους Κύπριους («solution for the Cypriots»), είχε εκφράσει ο κ. Γκουτιέρες, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί τομή για να υπάρξει πρόοδος στην Κύπρο. Επιπλέον ο κ. Γκουτιέρες είχε επισημάνει πως όλοι όσοι συμμετάσχουν στην διάσκεψη, θέλουν να δουν την Κύπρο να μετεξελίσσεται σε πλήρως κανονικό κράτος (normal state) και πρόσθεσε πως «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν κουράζονται να στηρίζουν τα μέρη. Θέλουμε τα δύο μέρη να φτάσουν σε αποτέλεσμα», ενώ τόνισε πως έχει γίνει κάποια πρόοδος αλλά υπάρχουν πολλά εκκρεμούντα ζητήματα.

O κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τη χθεσινή του θέση περί «ονείρων» από την πλευρά της Λευκωσίας και της Αθήνας. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη προσαρμογής στην πραγματικότητα του 2017 προτείνοντας συμφωνία «πακέτο».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα δεν συζητάει λύση πακέτο και πρόσθεσε ότι «θα συμφωνήσουμε και εμείς ότι αποφασίσουν Αναστασιάδης και Ακιντζί». Ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε να σημείωσει ότι «καμία ελληνική κυβερνηση δεν θα υπογράψει συνθήκη με παρεμβατικά δικαιώματα».

Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί επεσήμαναν ότι το status quo είναι κακό για όλους.

Κυπριακό: Δείπνο εργασίας υπό τον Γκουτιέρες για περιουσιακό, εδαφικό, διακυβέρνηση-1

Αναλυτικότερα, στη συνάντηση αναμενόταν να εξεταστεί η κατάργηση της συνθήκης εγγύησης του 1960 και ο ρυθμός αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων με τις απόψεις που έχουν καταθέσει για το θέμα τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της ρήτρας «sunset clause», που προβλέπει την αποχώρηση όλων των Τούρκων στρατιωτών, ενώ η τουρκική πλευρά υποστηρίζει το «review clause» που προβλέπει την αποχώρηση των στρατευμάτων με παραμονή κάποιων ελάχιστων και επανεξέταση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για το κατά πόσο θα πρέπει να συνεχιστεί η παρουσία τους.

Η απόφαση για τη συνάντηση αυτή που θα γίνει το απόγευμα αποτελεί ουσιαστικά τον «καρπό» των σημερινών συνομιλιών που επικεντρώθηακν στην ουσία του Κυπριακού, δηλαδή εγγυήσεις, μηχανισμό παρακολούθησης και ζητήματα ασφαλείας.

Ο κ. Γκουτιέρες χαρακτήρισε το Κυπριακό ως «love affair» ενώ αναφέρθηκε και στην μεσογειακή καταγωγή του λέγοντας: «Σας μιλάω σαν Αντόνιο και και όχι ως γενικός γραμματέας. Σας καταλαβαίνω καλύτερα απ΄ότι οι Νορβηγοί και οι Αγγλοι, αυτοί νομίζουν ότι δεν είμαστε λογικοί, αλλά πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι και λογικοί είμαστε και συναισθηματικοί και μόνο αυτός ο συνδυασμός μπορεί να λύσει προβλήματα. Τώρα είναι η καλύτερη ώρα για να πετύχετε πολλά».

Προσερχόμενος στη Διάσκεψη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε: «Χθες αποτρέψαμε μια απόπειρα εκβιασμού από την τουρκική πλευρά», η οποία έθεσε στο τραπέζι το τελεσίγραφο όλα ή τίποτα.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν φοβόμαστε, καθώς έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας και πως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν απειλούνται.

Εμείς έχουμε με την πλευρά μας το διεθνές δίκαιο, η άλλη πλευρά έχει τα κατοχικά στρατεύματα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Οι εργασίες της τρίτης μέρας της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, άρχισαν στις 11 το πρωί ώρα Ελβετίας. Μάλιστα οι συναντήσεις που θα έχει ο κ. Γκουτιέρες με τους ηγέτες και τους εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων, θα κρίνουν αν οι συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν προχθές μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού.

Κυπριακό: Δείπνο εργασίας υπό τον Γκουτιέρες για περιουσιακό, εδαφικό, διακυβέρνηση-2

Στο χώρο της Διάσκεψης έφθασαν το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο σύμβουλος για θέματα ασφαλείας της Βρετανίας και απεσταλμένος της χώρας για το Κυπριακό κ. Τζόναθαν Άλεν και ο 1ος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς, τους οποίους υποδέχθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντε.

Στη συνέχεια έφτασε ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος είχε σύντομη συνομιλία με τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη. Ακολούθως ο γ.γ. του ΟΗΕ φωτογραφήθηκε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στη συνέχεια με τους ηγέτες και τους διαπραγματευτές και με τον κ. Άιντε, και μετά με τους επικεφαλής όλων των συμμετεχουσών πλευρών στη Διάσκεψη.

Μετά το πρωινό μέρος των εργασιών της Διάσκεψης, ο γ.γ. του ΟΗΕ θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Σε βαρύ κλίμα η χθεσινοβραδινή συνάντηση

Σημειώνεται ότι χθες βράδυ η συνάντηση όλων των πλευρών που εμπλέκονται στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλεια έγινε σε βαρύ κλίμα υπό τη σκιά των δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αυτή είναι η «τελευταία Διάσκεψη» για το Κυπριακό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, κατά την οποία δεν επετεύχθη καμία πρόοδος, η Τουρκία έθεσε μετ’ επιτάσεως απαίτησή της για παραχώρηση από την κυπριακή πλευρά του καθεστώτος των 4 ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες συνδέοντάς την ευθέως με την πρόοδο στα κεφάλαια εγγυήσεων και ασφάλειας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στήριξε απόλυτα την κυπριακή θέση, επισημαίνοντας τα ανεδαφικά στοιχεία της τουρκικής απαίτησης, ενώ τόνισε στην παρέμβαση του ότι όλοι οφείλουν να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να βοηθήσουν στη λύση, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν γίνουν ανεκτές εκβιαστικές τακτικές. Ανέφερε δε ότι η Διάσκεψη -στην οποία η Ελλάδα προσήλθε για να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων και ασφάλειας που την αφορούν – είναι «ανοικτού τέλους» (open ended) και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως "η τελευταία Διάσκεψη".

Εξάλλου, χθες, έπειτα από μια αρκετά δύσκολη ημέρα, στην οποία επιβεβαιώθηκε η τουρκική πρόταση για μια λύση στα πρότυπο του σχεδίου Ανάν, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε συγκάλεσε τη διάσκεψη των ηγετών και των τριών υπουργείων Εξωτερικών και εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, με περιορισμένη σύνθεση (1+1), προκειμένου, κατά βάση, να αντιληφθεί αν –ενόψει της σημερινής άφιξης Γκουτιέρες– υπάρχει πιθανότητα παρουσίασης κάποιου σημείου σύγκλισης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό και, ως εκ τούτου, η σημερινή διάσκεψη με τον κ. Γκουτιέρες αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Στο Κραν Μοντανά θα είναι και ο Άλαν Ντάνκαν, Υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της τρίτης εγγυήτριας δύναμης Μ. Βρετανίας, η οποία προσπαθεί να διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού. Το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί γεύμα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, κατά το οποίο θα γίνει προσπάθεια να διερευνηθούν περαιτέρω οι τουρκικές προθέσεις ως προς τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Στις 15.30 αναμένεται να γίνει χωριστή διμερής συνάντηση του κ. Γκουτιέρες με τον Νίκο Κοτζιά. Ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται, επίσης, να παραστεί αργότερα στο τραπέζι των δικοινοτικών συνομιλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή