Γερμανία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους

Γερμανία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο περιθώριο της ψήφισης της νομιμοποίησης των ομόφυλων γάμων από το γερμανικό κοινοβούλιο, οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα άλλο ένα ριζοσπαστικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την αντιμετώπιση της διασποράς φαινομένων ρητορικής μίσους και των εσκεμμένων ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν άμεσα τη ρητορική μίσους στους κόλπους τους, θα επιβάλλονται πρόστιμα της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ, παρά τις υπαρκτές ανησυχίες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο. 

Η Γερμανία έχει μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες σχετικά με περιστατικά δυσφήμησης, δημόσιας παρακίνηση σε βίαιες συμπεριφορές και απειλών για τη χρήση βίας, επιβάλλοντας ποινές φυλάκισεις για ρητορική μίσους κατά των μειονοτήτων και διακηρύξεις άρνησης του Ολοκαυτώματος. Μολαταύτα, μέχρι σήμερα είχαν ασκηθεί περιορισμένες διώξεις κατά τέτοιων συμπεριφορών στο διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οφείλουν να σβήνουν όσες κοινοποιήσεις διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή προμοτάρουν το μίσος, μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που λαμβάνουν ειδοποιήση ή παράπονο για την ύπαρξη τους, με τη διορία αυτή να επεκτείνεται στις επτά μέρες όταν η πλατφόρμα δεν θα έχει ειδοποιηθεί για αυτές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή