Η ψηφιακή αγορά ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε.

Η ψηφιακή αγορά ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε και να κάνουμε την Ευρώπη πιο ενωμένη και πιο δυνατή», δήλωσε χθες ο Εσθονός πρωθυπουργός Γ. Ράτας καθώς έπαιρνε τα ηνία της εξάμηνης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ταλίν της Εσθονίας έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ.Γιούνκερ.

Ο κ. Ράτας τόνισε πως τέσσερις είναι οι προτεραιότητες της εσθονικής προεδρίας: 1) μια ανοικτή και καινοτόμα οικονομία, 2) η ολοκλήρωση της ψηφιακής αγοράς με καθιέρωση της ελευθερίας διακίνησης δεδομένων ως την 5η ελευθερία της Ε.Ε., 3) η ασφάλεια και η άμυνα και 4) μια περιεκτική και βιώσιμη Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός υπολόγισε το κέρδος από το άνοιγμα της ψηφιακής αγοράς στα 400 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε τη σημασία της προώθησης της ψηφιακής ατζέντας της προεδρίας, καθώς η Εσθονία είναι η πιο ανεπτυγμένη ψηφιακά χώρα της Ε.Ε. και μία από τις πιο ανεπτυγμένες ψηφιακά κοινωνίες στον πλανήτη. «Η επιτυχία της ψηφιακής αγοράς εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων», τόνισε αν και παραδέχτηκε πως ο ίδιος δεν έχει ακόμα smartphone. Σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει 140 προτάσεις για το θέμα και έθεσε χρονοδιάγραμμα για την επέκταση του Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας και την προώθηση του δικτύου 5G που θα επιφέρει 146 δισ. ευρώ και 2,4 εκατ. θέσεις εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις στο Crans Montana, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως «πάντα είμαι έτοιμος να πάρω ο ίδιος το αεροπλάνο όταν πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο κ. Ράτας συμπλήρωσε ότι και ο ίδιος είχε διμερείς συναντήσεις για το Κυπριακό. «Θα θέσω το ζήτημα της Τουρκίας και εκτός Ε.Ε.». «Η Κύπρος είναι ένα δυνατό μέλος της Ε.Ε.», κατέληξε ο κ. Ράτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή