Δωρεά ΙΣΝ στην Εθνική Πινακοθήκη

Δωρεά ΙΣΝ στην Εθνική Πινακοθήκη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλείδωσαν», όπως φαίνεται, οι προϋποθέσεις που είχε θέσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης μετά την αποπεράτωση του έργου επέκτασης και χθες «ξεκλείδωσε» η δωρεά ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία θα ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου εφόσον τηρηθούν στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις. Καθοριστική φαίνεται πως ήταν η συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία ενέκρινε το ποσό των 4,6 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή της μουσειογραφικής μελέτης που βρίσκεται σε στάδιο τελικής έγκρισης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η δωρεά του ιδρύματος θα καλύψει την προσθήκη του Γ΄ ορόφου στο κτίριο Β, το οποίο θα ονομαστεί πτέρυγα «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και θα φιλοξενούνται οι μόνιμες συλλογές ζωγραφικής. Στο ίδιο κτίριο θα στεγαστούν οι διοικητικές υπηρεσίες, τα εργαστήρια συντήρησης, η βιβλιοθήκης της πινακοθήκης και ένα εστιατόριο στην οροφή, που αναμένεται να συμβάλει στην παραγωγή των απαραίτητων ιδίων εσόδων του φορέα, το ετήσιο λειτουργικό κόστος του οποίου έχει υπολογιστεί στα 2,1 εκατομμύρια ευρώ (από τα οποία περίπου το 1,5 εκατ. ευρώ θα προέλθει από κρατική επιχορήγηση). Η δωρεά του ΙΣΝ θα καλύψει επίσης την αποπεράτωση όλων των ορόφων, την κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων κυκλοφορίας, τους ανελκυστήρες και το υαλοπέτασμα της πρόσοψης του κτιρίου Β και το γυάλινο περίβλημα στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου Γ. «Με την ένταξη των οικοδομικών εργασιών που αφορούν τη δωρεά του ΙΣΝ στο συνολικό χρονοδιάγραμμα του έργου αρχές του 2019 η Εθνική Πινακοθήκη θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό», σημείωσε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Η πρώτη έκθεση της ανακαινισμένης πινακοθήκης θα είναι, όπως σχεδιάζεται, ένα αφιέρωμα στο Μουσείο του Λούβρου (για το οποίο αναζητούνται χορηγοί που θα καλύψουν τα περίπου 300.000 ευρώ του κόστους) και η δεύτερη μια αναδρομική έκθεση στο έργο του Παρθένη.

Εχει επισημανθεί στο παρελθόν («Κ», 23/2/2017) ότι η δωρεά του ιδρύματος κινδύνεψε να χαθεί λόγω καθυστερήσεων που κατέγραψε το έργο, ενώ όπως ανακοινώθηκε χθες η εύρυθμη λειτουργία της Πινακοθήκης εξασφαλίστηκε από ενέργειες του ΥΠΠΟΑ και του φορέα, όπως η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού φύλαξης στο νέο κτίριο (15 άτομα από τον ΟΔΙΕ) και η δέσμευση 805.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γα τη μεταφορά και εγκατάσταση της μόνιμης συλλογής και τον εξοπλισμό του αμφιθεάτρου, ενώ σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκονται τα τεύχη δημοπράτησης της μουσειογραφικής μελέτης.

«Το εθνικό μας μουσείο νεότερης και σύγχρονης τέχνης θα αποκτήσει μια στέγη αντάξια των θησαυρών και του προορισμού του», σημείωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα κάνοντας μια ιστορική αναδρομή της μακροχρόνιας συνεργασίας του φορέα με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η κ. Πλάκα έδειξε φωτορεαλιστικές όψεις των χώρων που θα φιλοξενήσουν τις περιοδικές και μόνιμες συλλογές της πινακοθήκης και τα σημεία όπου θα εκτεθούν πρώτη φορά σχέδια και χαρακτικά μεγάλων δημιουργών.

Το «παράπονο»

«Η δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη ακολουθεί μία θεμελιώδη φιλοσοφία του ΙΣΝ, την προσπάθεια υποστήριξης οργανισμών που προωθούν τον πολιτισμό της χώρας μας εντός και εκτός συνόρων» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος, εκφράζοντας το «παράπονό» του για το ΕΜΣΤ που «αν δεν ανοίξει και δεν τρέξει σωστά θα “σαπίσει”» και τη δωρεά των 3 εκατ. ευρώ του ιδρύματος που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει. Απαντώντας, η κ. Κονιόρδου σημείωσε ότι μέσα στο 2018 το ΕΜΣΤ θα είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει τη δωρεά του ιδρύματος για την εφαρμογή της μουσειογραφικής μελέτης ώστε να ανοίξει το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή