Αλ. Τσίπρας: «Φέτος πάμε για να σπάσουμε το φράγμα των 30 εκατ. επισκεπτών»

Αλ. Τσίπρας: «Φέτος πάμε για να σπάσουμε το φράγμα των 30 εκατ. επισκεπτών»

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φέτος πάμε για να σπάσουμε το φράγμα των 30 εκατ. επισκεπτών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με το νεοεκλεγέν προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter αναφορικά με τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο κλάδος του τουρισμού κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα και είναι πιθανό για πρώτη φορά να υπερβεί το ρεκόρ των 30 εκατ. επισκεπτών» για να υπογραμμίσει ότι «στόχος τώρα, να μετατρέψουμε την τουριστική περίοδο σε μακράς διάρκειας ώστε να εμπλουτισθεί η προστιθέμενη αξία που παράγει ο τουρισμός μας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, είπε ότι «αυτή η καλή συγκυρία πρέπει να είναι η βάση που θα χτιστεί ο τουρισμός για τα επόμενα χρόνια, γιατί σκοπός είναι αυτή η δραστηριότητα και η επιτυχία της να μην είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά να αποτελέσει τη βάση, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οικονομία. Μπορεί να γίνει».

Ειδικότερα, υποδεχόμενος το προεδρείο του ΣΕΤΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον τουρισμό ως τον πιο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας. «Πάμε καλά, ναι» συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος, για να επισημάνει ότι επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία που είχε προαναγγελθεί με βάση τις προβλέψεις που είχαν γίνει από την αρχή της χρονιάς και επισήμως, με δήλωση του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, τον Μάρτιο από το Βερολίνο, για περίπου 1 εκατ. παραπάνω τουρίστες, όπως φαινόταν τότε από τις προκρατήσεις και τις προγραμματισμένες θέσεις των αεροπλάνων.

Φαίνεται τώρα πια που είμαστε στην καρδιά της περιόδου, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι έχουμε πάει πάλι σε θετικό πρόσημο στην αύξηση των εσόδων και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα διευρυνθεί όταν βγουν πια και τα επόμενα στοιχεία, του Μαΐου και του Ιουνίου.

«Πάντως, την άνοδο του τουρισμού την βλέπει κανείς “και με το μάτι” που λένε, στην Αθήνα» είπε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Ρέτσο να συμπληρώνει ότι στην Αθήνα υπήρξε μια ανοδική πορεία «που με χαρά βλέπουμε να συνεχίζεται».

«Πάντως φέτος, πάμε για να σπάσουμε το φράγμα των 30 εκατ.» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε, πως το σημαντικό είναι να έχουμε ευχαριστημένο κόσμο, γιατί πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πάρα πολύ η Ελλάδα στις σχετικές μελέτες. «Αυτή η καλή συγκυρία πρέπει να είναι η βάση που θα χτιστεί ο τουρισμός για τα επόμενα χρόνια, γιατί σκοπός είναι αυτή η δραστηριότητα και η επιτυχία της να μην είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οικονομία. Μπορεί να γίνει» υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σημασία της μεγάλης επιτυχίας τη φετινή χρονιά,«που μπορεί να δώσει και μια σημαντική ώθηση στην οικονομία, στο να πετύχουμε τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικούς το 2017».

«Νομίζω δηλαδή» συνέχισε, «ότι ο τουρισμός και τα αισιόδοξα μηνύματα του πρώτου πενταμήνου μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα πάμε στις αρχικές και όχι στις αναθεωρημένες προβλέψεις». «Αυτή είναι η αίσθηση που έχω, αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε τόσο καλά όσο στο πρώτο πεντάμηνο στον τουρισμό», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ότι «δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας, αλλά να σχεδιάσουμε πώς θα εμπλουτίσουμε αυτή την προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας που λέγεται “ελληνικός τουρισμός” και πώς θα μπορέσουμε να τη μετατρέψουμε σε μακράς διάρκειας περίοδο, να δούμε δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να μην είμαστε στους 4-5 καλοκαιρινούς μήνες, αλλά να έχουμε μια μεγαλύτερη διάρκεια».

Επισήμανε ως προς αυτό και τη σημασία της αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

«Αυτή ήταν και η επιτυχία του 2016, γιατί με τον ΣΕΤΕ έχουμε εξαιρετική συνεργασία, αλλά και με τις περιφέρειες και έτσι καταφέραμε, για πρώτη φορά το 2016, να έχουμε μια πολύ μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου» είπε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Θύμισε ότι ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος «ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών, που συνεχίστηκε και μέχρι σήμερα, γιατί ο στόχος μας είναι 365 μέρες τον χρόνο τουρισμός». Πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι έχουμε πολύ καλή συνεργασία και νομίζω σε εθνικό-περιφερειακό επίπεδο μπορούμε να αναδείξουμε και νέους προορισμούς, αλλά και να ενισχύσουμε τοπικές οικονομίες» καθώς επίσης και ότι «με τις επενδύσεις, που αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση, νομίζω ότι το υπουργείο μας το 2017 θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα».

Δήλωση του προέδρου του ΣΕΤΕ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρέτσος ανέφερε, ότι ενημέρωσαν καταρχήν τον πρωθυπουργό για την πορεία της φετινής τουριστικής χρονιάς «που εξελίσσεται θετικά» και είναι ανοδική, κάτι που «φαίνεται μέχρι στιγμής τόσο σε αυξήσεις όσο και σε έσοδα».

«Φέτος θα πάει καλά η χρονιά, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον τουρισμό, αλλά και η κυβέρνηση τη θετική συγκυρία που υπάρχει στον τομέα, ώστε αυτά που γίνονται σήμερα να αποτελέσουν τη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε η θετική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια να μην είναι πυροτέχνημα». «Ο τομέας να αποτελέσει τον τομέα εκείνο, που στο μέλλον μπορεί να βασιστεί η χώρα και για να βγει από την κρίση, αλλά και για να συνεχίσει η ανάπτυξη» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε, ότι έθεσαν στον πρωθυπουργό και τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον τουρισμό: «Το θέμα της φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ και του φόρου διαμονής που είναι φόροι που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας, που ήδη είναι ακριβότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τον ανταγωνισμό μας. Θέσαμε τα θέματα χωροταξίας. Aυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο σε ισχύ».

Πρόσθεσε ότι «αυτά τα δύο ζητήματα, της φορολογίας και του χωροταξικού, είναι και ανασταλτικός παράγοντας για τις επενδύσεις, που τόσο ανάγκη τις έχει η χώρα, και σε έναν τομέα που είναι ώριμος για τις επενδύσεις». Τέλος, τον ενημέρωσαν και για την πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για το πώς επιχειρεί αυτή τη στιγμή να διασυνδέσει περισσότερο τον τουρισμό με αγροδιατροφή και πολιτισμό. Ανέφερε ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι θα παραμείνουν σε επαφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή