Χωρίς τουρκική όχληση η έναρξη γεωτρήσεων στην ΑΟΖ Κύπρου

Χωρίς τουρκική όχληση η έναρξη γεωτρήσεων στην ΑΟΖ Κύπρου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 από το γεωτρύπανο που μετέφερε το πλοίο «West Capella», για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Total-Eni, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν ομαλά, δίχως κάποια όχληση από τα τουρκικά πλοία που πραγματοποίησαν άσκηση αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός όμως του επίμαχου οικοπέδου 11. Στην περιοχή, κατά τον πλουν του «West Capella» προς το οικόπεδο 11, υπήρχε τα ξημερώματα η τουρκική φρεγάτα «Gokceada», η οποία παρακολούθησε για λίγο την πορεία του γεωτρύπανου. Στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν χθες και δύο γαλλικά πολεμικά, τα οποία επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο ο ελλιμενισμός τους θεωρείται και ως έμμεσο μήνυμα προστασίας των συμφερόντων της Γαλλίας στην Ανατ. Μεσόγειο.

Παράλληλα, μήνυμα στήριξης των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή θεωρείται και η δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ενεργειακοί πόροι πρέπει να μοιραστούν δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική θέση αναγνώρισης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ είναι παλαιά. Την ίδια στιγμή, μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας εξακολουθούν να διατηρούνται υψηλότατοι τόνοι, με αφορμή την αποτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν-Μοντανά.

«Onesiphoros West 1»

Συγκεκριμένα, ως προς τις γεωτρήσεις, το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης «Onesiphoros West 1» στο οικόπεδο 11. Εκτιμάται ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί εντός περίπου 75 ημερών, με μέγιστο βάθος τα 4.250 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη συγκεκριμένη θέση, τα 1.698 μέτρα. Ηδη, χθες, πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές πτήσεις ελικοπτέρων από την Πάφο και τη Λάρνακα, καθώς επίσης και πλόες των βοηθητικών πλοίων που θα βρίσκονται περί το «West Capella» για τους επόμενους δύο μήνες. Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Στρ. Ευθυμίου, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε περιγράψει τον κ. Κοτζιά ως τον μοναδικό υπαίτιο για το «ναυάγιο» των συνομιλιών στο Κραν-Μοντανά. Ο κ. Ευθυμίου κατηγόρησε την Τουρκία ότι «συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο», τονίζοντας πως η Αγκυρα, «έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει “εποικοδομητικό πνεύμα” την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Κραν- Μοντανά».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ παρέπεμψε, επιπλέον, στις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος από την Ακτή Ελεφαντοστού είπε ότι ήταν αδύνατον για την Αγκυρα να αποδεχθεί «μια ανόητη πρόταση», δηλαδή την αποχώρηση των στρατευμάτων με χρονοδιάγραμμα και την κατάργηση του παρεμβατικού δικαιώματος. Νωρίτερα, από το τουρκικό ΥΠΕΞ είχαν αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «αυτοί που γνωρίζουν πως η προσέγγισή τους υπήρξε μη εποικοδομητική και εκτός πνεύματος συμβιβασμού, είναι επιρρεπείς στο να εκφράζουν αβάσιμους και αναληθείς ισχυρισμούς, ώστε να μπορούν να κατηγορούν όσους εμφανίζουν καλή πίστη και έχουν εποικοδομητική στάση σε αντίθεση με τους ίδιους», αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του κ. Κοτζιά. Η τουρκική ανακοίνωση καταλήγει με κατηγορίες για έλλειψη καλής πίστης και πολιτικής θέλησης από την πλευρά Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων και με το σχόλιο ότι ο κ. Κοτζιάς «δεν έκανε καμία προσπάθεια για επιτυχή έκβαση στη διάσκεψη» γι’ αυτό και καλείται «να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα τουλάχιστον από εδώ και στο εξής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή