Το ΑΠΘ τιμά τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Το ΑΠΘ τιμά τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υποδέχεται σήμερα έναν Ευρωπαίο φιλέλληνα, καταδεικνύοντας τον σταθερό προσανατολισμό του στη σύγχρονη δυτική σκέψη και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής αναγόρευσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Η τελετή θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και Ελλήνων υπουργών, καθώς στον ίδιο χώρο –το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης– τις πρωινές χώρες θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας.

Οπως λέει το ΑΠΘ, ο κ. Γιούνκερ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ «ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του στην πρωταρχία των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού». «Ο κ. Γιούνκερ έχει χειριστεί το θέμα της ελληνικής κρίσης ως φιλέλληνας, βοηθώντας την Ελλάδα. Υπερασπίζεται σθεναρά τη θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό σύνολο και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, αποτίοντας, όπως και ο ίδιος λέει, φόρο τιμής στο θάρρος του» παρατηρεί μιλώντας στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας. «Ακόμη και τώρα, ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν τη συμβολή του Γιούνκερ στην υπόθεση της Ελλάδας. Και αυτό όχι μόνο από συμπάθεια στη χώρα μας, αλλά κυρίως, από βαθιά πίστη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και στην αξία της διατήρησης της ευρωπαϊκής συνοχής. Ο πρόεδρος Γιούνκερ ανήκει σε αυτό το εξέχον είδος των πεπεισμένων Ευρωπαϊστών, αυτών που δεν διανοούνται άλλο δρόμο πέραν της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γι’ αυτό και σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, άνοιξε τον διάλογο μέσω των προτάσεων της Λευκής Βίβλου, συμβάλλοντας ουσιαστικά σε μια αλλαγή κλίματος που ήδη διακρίνεται αλλά και στην ανανέωση επί της ουσίας της Ε.Ε.», δηλώνει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Μήτκα, το ΑΠΘ στέλνει το μήνυμα για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του. «Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν αντιλαμβάνεται το μέλλον του έξω από την Ευρώπη, μακριά από την Ευρώπη», λέει.

Η ομιλία του κ. Γιούνκερ θα έχει θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Ενα ταξίδι ανθρωπισμού» στην εκδήλωση που θα αρχίσει στις 8 μ.μ. Πρώτη επιλογή ήταν η τελετή αναγόρευσης να πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις. Ο χώρος του Μεγάρου επελέγη και για λόγους ασφαλείας της εκδήλωσης, καθώς ήδη τα μέτρα θα είναι αυξημένα λόγω της συνάντησης κορυφής. Εντός του ιδρύματος υπήρξαν αντιδράσεις κατά της επιτιμοποίησης Γιούνκερ από αριστερές φοιτητικές παρατάξεις και συνδικαλιστικούς φορείς, μειοψηφικής εμβέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή