Αύξηση 10,3% της επιβατικής κίνησης το α΄ εξάμηνο

Αύξηση 10,3% της επιβατικής κίνησης το α΄ εξάμηνο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη πτητική και επιβατική δραστηριότητα καταγράφεται φέτος το καλοκαίρι στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με το πρώτο εξάμηνο του έτους να έχουν εξυπηρετηθεί από το «Ελ. Βενιζέλος» συνολικά 9,4 εκατ. επιβάτες, αυξημένοι κατά 8,3%. Την ίδια στιγμή, στο σύνολο της χώρας η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 10,3%. Η ενίσχυση της κίνησης συνεπάγεται και τροποποιήσεις στον χάρτη των αεροπορικών εταιρειών που εξυπηρετούν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελ. Βενιζέλος». Πλέον, πτήσεις εσωτερικού εκτελούν και ξένοι αερομεταφορείς, πέραν των ελληνικών, με τη Ryanair να πετάει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και τη Volotea εποχικά, μόνο το καλοκαίρι. Φέτος το καλοκαίρι η Ryanair εκτελεί τα εσωτερικά δρομολόγια προς Χανιά, Μύκονο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη και η Volotea προς Μύκονο, Μυτιλήνη και Σαντορίνη. Από την πλευρά της, όμως, η Ryanair έχει περιορίσει την πτητική της δραστηριότητα στο εσωτερικό της χώρας και στην Κύπρο, καθώς έχει διακόψει τη σύνδεση με Πάφο και Κέρκυρα, ενώ έχει μειώσει τις συχνότητες προς Θεσσαλονίκη και Λονδίνο. Ενίσχυσε τις συχνότητές της προς Σόφια, Βουκουρέστι και Μύκονο, ενώ από τον προσεχή χειμώνα προσθέτει τρία δρομολόγια προς Πολωνία (Κατοβίτσε, Κρακοβία, Μπόσναν) καθώς και προς τη Φρανκφούρτη.

Την ίδια στιγμή, εντονότερη δραστηριότητα εμφανίζουν αερομεταφορείς που εκτελούν διεθνείς πτήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αύξησης επιβατικής κίνησης του πρώτου εξαμήνου του έτους, ενισχυμένη παρουσία καταγράφουν οι εταιρείες Ryanair, Cobalt (κυπριακή εταιρεία που δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση των Κυπριακών Αερογραμμών), Emirates (καταγράφει παγκοσμίως σημαντική άνοδο της δραστηριότητας), Lufthansa (με σταθερή ενίσχυση μεριδίων αγοράς), Qatar Airways (συμβαδίζει με την ανοδική τάση των εταιρειών του Κόλπου), Alitalia (παρά τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει), Aeroflot, Transavia Airlines, Austrian Airlines και η KLM.

Αναλυτικά, για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας η επιβατική κίνηση άγγιξε τα 21,947 εκατ. επιβάτες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017. Το ίδιο διάστημα εκτελέστηκαν 192.396 πτήσεις, έναντι 191.204 που είχαν πραγματοποιηθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (ενίσχυση 0,6%).

Η συνολική επιβατική κίνηση του Ιουνίου αυξήθηκε κατά 14,1% με 7,359 εκατ. επιβάτες. Ειδικότερα, η ενίσχυση του δικτύου εσωτερικού κινήθηκε με ρυθμό 8,7% τον Ιούνιο και του εξωτερικού με 15,8%. Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν 4,2% περισσότερες πτήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν 58.429 πτήσεις εκ των οποίων οι 19.884 εσωτερικού και οι 38.545 εξωτερικού.

Τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση τον Ιούνιο είναι της Αθήνας με 2,168 εκατ. επιβάτες, του Ηρακλείου με 1,080 εκατ. επιβάτες, της Ρόδου με 784.484 επιβάτες, της Θεσσαλονίκης με 649.589 και της Κέρκυρας με 471.668 επιβάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή