Βενεζουέλα: 7,2 εκατ. πολίτες συμμετείχαν στο δημοψήφισμα κατά Μαδούρο – Νεκρή από πυρά μία γυναίκα (βίντεο)

Βενεζουέλα: 7,2 εκατ. πολίτες συμμετείχαν στο δημοψήφισμα κατά Μαδούρο – Νεκρή από πυρά μία γυναίκα (βίντεο)

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 7,2 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας φέρονται να έλαβαν μέρος στο ανεπίσημο δημοψήφισμα που οργάνωσε η αντιπολίτευση και πραγματοποιήθηκε χθες, κατά της κυβέρνησης του αριστερού προέδρου Νικολάς Μαδούρο και των σχεδίων του για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η διαδικασία δεν έληξε αναίμακτα καθώς μια γυναίκα ηλικίας 61 ετών σκοτώθηκε και τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν υποστηρικτές του Μαδούρο που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες άνοιξαν πυρ κατά εκλογικού τμήματος που είχε στηθεί σε εκκλησία φιλοκυβερνητικής περιοχής στο δυτικό Καράκας.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα δεν απέχει πολύ από τα 7,7 εκατομμύρια των ψήφων που είχε λάβει η αντιπολίτευση στις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.

Οι επικριτές του Μαδούρο, προσδίδουν στο αποτέλεσμα χαρακτήρα ουσιαστικής λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης του Μαδούρο.

Ο Μαδούρο απέρριψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως αντισυνταγματικό και επιμένει στην διεξαγωγή ψηφοφορίας στις 30 Ιουλίου με στόχο τη δημιουργία ενός νομοθετικού σώματος που θα έχει την εξουσία να ξαναγράψει το Σύνταγμα και να διαλύσει τους κρατικούς θεσμούς. Οπως αναφέρουν ακαδημαϊκού που παρακολούθησαν τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν σε αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν σε τρία ερωτήματα και σε ποσοστό 98% επέλεξαν να απορρίψουν τα σχέδια Μαδούρο, κάλεσαν τον στρατό να υπερασπιστεί το ισχύον Σύνταγμα και τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής εκλογών πριν τη λήξη της θητείας του Μαδούρο το 2019.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή