Παραμένει στη φυλακή η Ηριάννα

Παραμένει στη φυλακή η Ηριάννα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόρριψη του αιτήματος της 29χρονης που εκτίει ποινή κάθειρξης 13 χρόνων για συμμετοχή στη δράση των «Πυρήνων της Φωτιάς» αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, κρίνοντας ότι δεν πρέπει να αποφυλακιστεί προσωρινά με όρους αλλά να παραμείνει στη φυλακή.

Η 29χρονη Ηριάννα, η οποία επικαλέστηκε και ενώπιον του δικαστηρίου την ανάγκη συνέχισης της εργασίας της αλλά και της δυνατότητας να ολοκληρώσει τις επιστημονικές της σπουδές, δεν έπεισε το δικαστήριο, καθώς η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, τρεις δικαστές ψήφισαν να απορριφθεί το αίτημά της και δύο το αντίθετο, ενώ ανάλογη υπέρ της παραμονής της στη φυλακή ήταν και η εισαγγελική πρόταση.

Η δικαστική αίθουσα είχε κατακλυστεί από νωρίς χθες από φίλους και συμπαραστάτες στο αίτημα της 29χρονης, οι οποίοι αποδοκίμασαν έντονα την απόφαση του δικαστηρίου ενώ δεν έλειψαν και αντιδράσεις με μπουκάλια που πετάχθηκαν μέσα στο ακροατήριο και επικριτικές τοποθετήσεις για την απόφαση που έλαβαν οι δικαστές.

Και ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν και εκτός δικαστηρίου από 150 άτομα που έβαλαν φωτιές σε κάδους στη Λ. Αλεξάνδρας και στην Ιπποκράτους, ενώ επιτέθηκαν με πέτρες κατά αστυνομικών στο Α.Τ. Εξαρχείων, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «δυσάρεστη έκπληξη» και άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς, μιλώντας στη Βουλή, ότι η Δικαιοσύνη έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και δεν κρίνει επί ίσοις όροις. «Οι πολίτες ζητάνε», είπε ο υπουργός, «και απαιτούν από τη Δικαιοσύνη ίσα μέτρα και σταθμά για όλους. Είναι τουλάχιστον περίεργο ορισμένοι καταδικασμένοι σε πολλά χρόνια φυλάκισης για εμπόριο ναρκωτικών να μπορούν να έχουν το ευεργέτημα της αναστολής ώς την εκδίκαση της έφεσης, και να μην το έχει η συγκεκριμένη». Στη συνέχεια ο Κοντονής καταδίκασε τις αντιδράσεις, μιλώντας για «απαράδεκτες και καταδικαστέες» ενέργειες που έλαβαν χώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, είτε αυτές ήταν βιαιοπραγίες είτε ύβρεις κατά των δικαστών.

Η 29χρονη, η οποία ζήτησε χθες να αποφυλακιστεί και να ανασταλεί η έκτιση της ποινής της, είχε συλληφθεί μαζί με έναν φίλο της και κρίθηκε ένοχη σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» με ποινή κάθειρξης 13 χρόνια.

Εκτός από την ίδια, χθες αίτηση είχε υποβάλει και συγκατηγορούμενός της στην υπόθεση των «Πυρήνων», που και για εκείνον η απόφαση του δικαστηρίου υπήρξε επίσης αρνητική. Στο δικαστήριο η 29χρονη επικαλέστηκε λόγους που σχετίζονται, όπως είπε, με την ανάγκη να συνεχίσει την καριέρα της, να ολοκληρώσει τις σπουδές της και την επιστημονική της διαδρομή, σημειώνοντας ότι «η μισή της ζωή είναι η εργασία της και η άλλη μισή η ακαδημαϊκή της καριέρα». Ως μάρτυρες είχαν, μεταξύ άλλων, κληθεί και κατέθεσαν δύο καθηγήτριές της, οι οποίες μίλησαν για τον χαρακτήρα της και τις δυνατότητές της, καθώς και η μητέρα της.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου από την πλευρά του, στην αγόρευσή του, πρότεινε να μη γίνει δεκτό το αίτημά της, σημειώνοντας πως αν αφεθεί ελεύθερη, είναι σφόδρα πιθανό να υποπέσει στα ίδια αδικήματα για τα οποία και έχει καταδικαστεί. Οι δικαστές, στη συνέχεια, αφού αξιολόγησαν το σύνολο των στοιχείων, οδηγήθηκαν στην απόφασή τους και για τους δύο κατηγορούμενους, απορρίπτοντας τα αιτήματά τους για αποφυλάκιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή