Τρίτη επανεξέταση της υπόθεσης Γεωργίου

Τρίτη επανεξέταση της υπόθεσης Γεωργίου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Δικαιοσύνη αναπέμπεται για επανεξέταση για μία ακόμη φορά η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος είχε απαλλαγεί πρόσφατα, για δεύτερη φορά με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, καθώς ασκήθηκε αναίρεση κατά της απαλλαγής του από την Εισαγγελέα του Αρείου κ. Ξένη Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου έκανε δεκτή αίτηση για αναίρεση του βουλεύματος, με το οποίο είχε απαλλαγεί προ διμήνου ο Ανδρέας Γεωργίου, από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο αφορούσε τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί κατά τους καταγγέλλοντες η υπαγωγή της χώρας σε μνημόνια.

Μετά την άσκηση της αναίρεσης, η δεύτερη που ασκείται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το θέμα της διόγκωσης του ελλείμματος θα αποτελέσει και πάλι αντικείμενο δικαστικής αποτίμησης από το εφετείο της Αθήνας, όπου και αναπέμπεται για εκ νέου κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Δημητρίου άσκησε την αναίρεση εντοπίζοντας στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών νομικούς λόγους, για τους οποίους και εισηγείται την επανεξέταση της υπόθεσης.

Η υπόθεση Γεωργίου που απασχολεί χρόνια τη Δικαιοσύνη, αποτέλεσε πρόσφατα σημείο αναφοράς και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ενόψει του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας η υπόθεση αυτή να κλείσει. Το θέμα Γεωργίου, άλλωστε, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν ευρωπαϊκές αρχές και εκπροσώπους των θεσμών, ενώ η Eurostat με έγγραφό της που υπάρχει από καιρό στη δικογραφία, έχει ταχθεί από την αρχή της διερεύνησης της υπόθεσης υπέρ της άποψης ότι ο τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου εφάρμοσε για την προσμέτρηση όλων των παραγόντων για την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος τους κανόνες της και κατά συνέπεια δεν υπήρξε τεχνητή, όπως καταγγέλλεται, διόγκωση του ελλείμματος, πριν η χώρα μπει στο πρώτο μνημόνιο.

Παράλληλα, ο Ανδρέας Γεωργίου βρίσκεται αντιμέτωπος και με άλλη δικαστική εκκρεμότητα η οποία είναι σε εξέλιξη. Δικάζεται και για παράβαση καθήκοντος, δίκη που έχει ξεκινήσει και έχει διακοπεί για τις 31 Ιουλίου. Η κατηγορία αυτή αναφέρεται σε παραβάσεις που αποδίδονται στον ίδιο από πρώην μέλη της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ (Ζωή Γεωργαντά και άλλοι), ότι δεν συγκαλούσε ως ώφειλε, πάντα, τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ και ότι για ένα μικρό διάστημα, περί τους δύο και πλέον μήνες, κράτησε παράλληλα με τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και τη θέση στο ΔΝΤ.

Για την παράβαση καθήκοντος, η δίκη γίνεται σε δεύτερο βαθμό, καθώς στο Πρωτοδικείο είχε και πάλι ομόφωνα απαλλαγεί από την κατηγορία, ενώ απαλλακτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Ελένης Σίσκου. Ομως και κατά αυτής της απαλλαγής ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Εφετών, με αποτέλεσμα η υπόθεση να απασχολεί εκ νέου τη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή