ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, αργότερα τα αντίμετρα

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μείωση του αφορολόγητου έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά και μετάθεση των αντίμετρων για το 2023 προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται με βεβαιότητα ότι η μείωση θα έρθει το 2019, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τους θεσμούς αλλά και ο νόμος που ψηφίσθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο προέβλεπε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.685 ευρώ (8.636 ευρώ σήμερα) το 2020 και ταυτόχρονη εφαρμογή των αντίμετρων.

Ωστόσο, το Ταμείο με βάση τα δικά του στοιχεία μεταθέτει για το 2023 τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% και με τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις του Ταμείου επιβεβαιωθούν, το 2019 αναμένεται να είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος,  καθώς εκτός των σκληρών φορολογικών μέτρων θα εφαρμοσθούν και τα εργασιακά.

Το Ταμείο αναφέρει ότι η μείωση του αφορολόγητου, η οποία θα αποφέρει έσοδα περίπου 1,8 δισ, μαζί με άλλες κινήσεις που έγιναν για την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.  Σημειώνει δε, ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού φορολογικού συστήματος είναι ότι επιβάλλονται πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές πάνω σε μια πολύ περιορισμένη φορολογική βάση.

Το ΔΝΤ ζητά ακόμη, όσον αφορά τον τομέα των ακινήτων, εξίσωση αντικειμενικών με εμπορικές αξίες έως τον προσεχή Δεκέμβριο.  Προκειμένου όμως να μην μειωθούν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στους συντελεστές και τις κλίμακες του φόρου. Παράλληλα, για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων το Ταμείο ζητεί τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως η διενέργεια πλειστηριασμών να γίνονται με τους ίδιους όρους που γίνονται οι πλειστηριασμοί για οφειλές μεταξύ ιδιωτών (π.χ. στην εμπορική αξία).

Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά, το Ταμείο αλλά και η επικεφαλής του, Κριστίν  Λαγκάρντ ζήτησαν επανεξέταση των αλλαγών που έχουν γίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αφορούν την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Τέλος, ζητείται να προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ