Λίγες ακυρώσεις, περιορισμένες αποχωρήσεις στην Κω

Λίγες ακυρώσεις, περιορισμένες αποχωρήσεις στην Κω

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mικρής έκτασης ακυρώσεις κρατήσεων, εκκενώσεις ξενοδοχείων που υπέστησαν ζημιές και πρόωρες αποχωρήσεις ξένων επισκεπτών είναι ο πρώτος απολογισμός των επιπτώσεων στον τουρισμό από τον φονικό σεισμό που χτύπησε την Κω.

Από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, καταγράφηκε ένας σημαντικός αριθμός αιτημάτων ξένων τουριστών που διαμένουν σε ξενοδοχεία του νησιού για την πρόωρη αποχώρησή τους. Εκπρόσωποι ξένων τουριστικών οργανισμών, σε συνεργασία με τους Ελληνες ξενοδόχους, ικανοποιούν τα αιτήματα με βάση την περιορισμένη διαθεσιμότητα των υφιστάμενων πτήσεων. Τα αιτήματα διατυπώθηκαν κυρίως από Ολλανδούς, Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες. Επίσης, μέχρι στιγμής, έχουν σημειωθεί μεμονωμένες ακυρώσεις κρατήσεων για τις επόμενες ημέρες σε ξενοδοχεία του νησιού. To βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τους τουρίστες για τους μετασεισμούς, συνιστώντας τους να ακολουθήσουν τις συμβουλές των τοπικών αρχών και του ταξιδιωτικού τους πράκτορα. Εμφανείς σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν σε μονοψήφιο αριθμό ξενοδοχείων. Από τουλάχιστον τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές, μεταφέρθηκαν οι ξένοι τουρίστες σε άλλα τουριστικά καταλύματα. Στο νησί λειτουργούν, συνολικά, 257 ξενοδοχεία δυναμικότητας 22.602 δωματίων με 44.985 κλίνες. Πάντως, ανησυχία συνεχίζει να υπάρχει από ξενοδόχους του νησιού για περαιτέρω επιπτώσεις στον τουρισμό. Επιπλέον, προβληματισμός επικρατεί και σε άλλους νησιωτικούς προορισμούς από αναφορές που γίνονται σε διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίες συνδέουν τον σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσε με την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Σε αναμονή βρίσκονται και οι εταιρείες κρουαζιέρας για την τύχη των προσεγγίσεων στο νησί το υπόλοιπο της περιόδου, λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί στο λιμάνι. Φέτος επρόκειτο για όλη τη σεζόν να πραγματοποιηθούν 17 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων με περίπου 12.000 επιβάτες. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 41 προσεγγίσεις με 19.222 επιβάτες. Να σημειωθεί ότι ο προορισμός της Κω σημείωσε από το πρώτο μισό του έτους φέτος μια επιτυχημένη επιστροφή στη διεθνή τουριστική σκηνή, μετά τις περυσινές απώλειες που είχε ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων από το μεταναστευτικό. Ετσι, για το α΄ εξάμηνο του έτους οι αεροπορικές αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 22,5% φθάνοντας τις 317.555. Πέρυσι οι αεροπορικές αφίξεις ξένων τουριστών στο νησί έφθασαν τις 861.668.

Εξάλλου, ο τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας, που μετέβη στην Κω κατόπιν εντολής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησε τη λήψη πέντε άμεσων μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού της Κω. Μεταξύ αυτών ζήτησε την απαλλαγή πολιτών και επιχειρηματιών που υπέστησαν ζημιές από τον ΕΝΦΙΑ για το 2017 και το 2018, την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την αναστολή της εφαρμογής του φόρου διαμονής και την υλοποίηση στοχευμένης καμπάνιας επικοινωνίας για να ενισχυθεί η εικόνα της Κω ως ασφαλούς προορισμού. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ολόκληρη η τοπική κοινωνία, κάτοικοι και τουριστικές επιχειρήσεις συνεχίζουν με αίσθημα ευθύνης να υποστηρίζουν το νησί και τους τουρίστες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή