Ενδεχόμενο τέταρτου μνημονίου

Ενδεχόμενο τέταρτου μνημονίου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος, που μπορεί να οδηγήσουν και σε τέταρτο μνημόνιο βλέπει το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα. Οπως αναφέρει, τα δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολογήτου) θα ληφθούν το 2019 που είναι έτος εκλογών. Επίσης, οι αντιδράσεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενδέχεται να υπονομεύσουν την προσπάθεια. Αντιδράσεις εκδηλώνονται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και σε άλλα μέτρα αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Οργανωμένα συμφέροντα συνεχίζουν να εναντιώνονται στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση την εφαρμογή τους.

«Οι κίνδυνοι αυτοί ενισχύονται από τη χαμηλή ικανότητα υλοποίησης και τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα», σημειώνουν τα στελέχη του Ταμείου. Επίσης, δυνητικό κίνδυνο ανατροπής των συμφωνηθέντων θεωρούν τις δικαστικές αποφάσεις κατά των περικοπών των συντάξεων αλλά και εκκρεμούσες προσφυγές για άλλα θέματα του μνημονίου, όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, για τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κ.ά. Οι κίνδυνοι αυτοί θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις εκτιμήσεις των στελεχών του Ταμείου για τον ρυθμό ανάπτυξης και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σημειώνεται στην έκθεση. Καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις του προγράμματος μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της εμπιστοσύνης και να επηρεάσουν αρνητικά την ανάκαμψη της οικονομίας και την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Σε μια τέτοια περίπτωση, η βιωσιμότητα του χρέους θα επιδεινωθεί και ενδέχεται η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, χωρίς τη χρηματοδότηση από τους επίσημους πιστωτές, καταλήγει το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή