ΕΛΛΑΔΑ

Η Ηριάννα, ο Περικλής, οι «Πυρήνες» και το DNA

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Δεν διατηρούν απλώς κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους, αλλά εντάσσονται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο και δη στην τρομοκρατική οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”. Στο διαμέρισμα συχνάζει και ο Νταμιάνο Μπολάνο, εκ των ιδρυτών της οργάνωσης, ήτοι άτομα που και η δεύτερη κατηγορούμενη (Ηριάννα Β.Λ.) γνωρίζει και συναναστρέφεται. Οι κατηγορούμενοι αβάσιμα αμφισβητούν τον τρόπο και τα αποτελέσματα διεξαγωγής της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης».

Αυτά αναφέρονται στην πολυσυζητημένη απόφαση του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών για τρομοκρατία στην 29χρονη Ηριάννα Β.Λ. και τον 33χρονο Περικλή Μπ. Το σκεπτικό του δικαστηρίου καθαρογράφηκε και δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Αντίθετα, δεν έχει γίνει γνωστό το σκεπτικό της πιο πρόσφατης απόφασης, αυτής του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, που απέρριψε το αίτημα των δύο για αποφυλάκιση. Εκτιμάται πάντως ότι δεν θα απέχει από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε το δικαστήριο προκειμένου η κάθειρξη των 13 ετών να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. «Δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από τον εγκλεισμό τους στο κατάστημα φυλακών, η δε συνέχιση των σπουδών τους και δη της δεύτερης κατηγορούμενης αφορά καθαρά την προσωπική της εξέλιξη και δεν τίθεται θέμα βιοπορισμού». Τι προηγήθηκε όμως των δικαστικών αποφάσεων, που ξεσήκωσαν αντιδράσεις και κύμα υποστήριξης των δύο;

Το χρονικό

Η ιστορία άρχισε να εκτυλίσσεται τον Ιανουάριο του 2011, με την έκδοση ενταλμάτων εις βάρος τριών μελών της «Συνωμοσίας»: των Χρήστου Τσάκαλου, Νταμιάνο Μπολάνο και Γιώργου Νικολόπουλου. Στο πλαίσιο της έρευνας, Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ έθεσαν υπό επιτήρηση κρησφύγετο της οργάνωσης στη Νέα Ιωνία Βόλου. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τη μονοκατοικία προσέγγισε αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι άγνωστοι τότε Γιώργος Πολύδωρος και Ολγα Οικονομίδου. Τέθηκαν στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. και διαπιστώθηκε ότι μέχρι τη σύλληψή τους, επισκέφθηκαν το δώμα της οδού Ορφέως, στον Χολαργό. Πρόκειται για διαμέρισμα που ανήκει σε συγγενή της Hριάννας και νοίκιαζαν ο σύντροφός της Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος μαζί με τον «κολλητό» του Περικλή Μπ. Στο διαμέρισμα έμενε περιστασιακά και η νεαρή φοιτήτρια.

Στις 14 Μαρτίου 2011, η Αντιτρομοκρατική εισέβαλε στο κρησφύγετο του Βόλου και συνέλαβε πέντε μέλη της «Συνωμοσίας», ενώ πραγματοποίησε ταυτόχρονη έφοδο στο δώμα του Χολαργού. Εκεί, οι αστυνομικοί βρήκαν και συνέλαβαν τον Παπαδόπουλο και την Ηριάννα. Ο πρώτος κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην οργάνωση (στη συνέχεια απαλλάχθηκε), ενώ η 23χρονη, τότε, Ηριάννα έδωσε, οικειοθελώς, κατάθεση στον ανακριτή και αφέθηκε ελεύθερη. «Δεν γνωρίζω άτομο με στοιχεία Γιώργος Πολύδωρος. Για τους Νικολόπουλο, Τσάκαλο και Μπολάνο γνωρίζω μόνο ότι έχουν δημοσιευθεί οι φωτογραφίες τους», είπε στην κατάθεσή της. Σε ερώτηση εάν γνώριζε την Ολγα Οικονομίδου απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρη, αλλά το καλοκαίρι είχα γνωρίσει μια Ολγα χωρίς να ξέρω το επίθετό της».

Μερικούς μήνες αργότερα (Νοέμβριος 2011), η Αντιτρομοκρατική χάρη σε μαρτυρία ιδιώτη εντόπισε θαμμένα στο προαύλιο της Πολυτεχνειούπολης πιστόλια και κουτιά με σφαίρες. Ο οπλισμός μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Ενα χρόνο αργότερα (Οκτώβριος 2012), η υπηρεσία απάντησε ότι σε ένα από τα πειστήρια (σκανδάλη όπλου) βρήκε μείγμα DNA τουλάχιστον δύο ατόμων και σε ένα δεύτερο (γεμιστήρα) μερικό DNA άγνωστης γυναίκας.

Το σημείο-κλειδί

Τα αποτυπώματα ταυτίστηκαν (σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.) με εκείνα που είχαν συλλεγεί από το δώμα της Ορφέως κι έτσι, τον Ιανουάριο του 2013, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν. Ο ειδικός εφέτης ανακριτής εξέδωσε ένταλμα εις βάρος της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μπ. για τρομοκρατία. Στο έγγραφό του ανέφερε ότι η 23χρονη εντοπίστηκε στο διαμέρισμα της οδού Ορφέως στον Χολαργό όπου ανιχνεύτηκε βιολογικό υλικό των συγκατηγορούμενών της Νταμιάνο Μπολάνο, Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου και Περικλή Μπ. Ακόμα, ότι βιολογικό υλικό της ίδιας ανιχνεύτηκε περιμετρικά ενός γεμιστήρα, που είχε βρεθεί θαμμένος (μαζί με τον υπόλοιπο οπλισμό) στην Πολυτεχνειούπολη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση της 29χρονης, πάντως, το διαμέρισμα δεν ήταν κάποιο «μυστικό κρησφύγετο» αλλά είχε νόμιμα μισθωθεί από τον σύντροφό της. Επιπλέον, ακόμα και στην περίπτωση που το γενετικό υλικό στον γεμιστήρα ανήκει στην Ηριάννα (γεγονός που αμφισβητήθηκε στη δίκη) αυτό μπορεί να μεταφέρθηκε τυχαία στο «επίμαχο» αντικείμενο.

Η φοιτήτρια συνελήφθη και μετά την απολογία της αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Ενώπιον του ανακριτή κατέθεσε: «Δεν είμαι μέλος της Συνωμοσίας. Δεν είμαι καν αναρχική» και απαντώντας ξανά στο ερώτημα εάν ξέρει την Ολγα Οικονομίδου, είπε ότι είχαν γνωριστεί σε συναυλία του Ψαραντώνη. Τον Γενάρη του 2013 συνελήφθη στην Κόρινθο και ο 29χρονος –τότε– Περικλής Μπ. Οπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., σε ένα από τα όπλα της Πολυτεχνειούπολης ανιχνεύτηκε μερικό γενετικό του αποτύπωμα, ενώ, αντίστοιχα, δακτυλικό του αποτύπωμα βρέθηκε σε κινητό αντικείμενο, ένα βιβλίο που κατασχέθηκε στη γιάφκα του Βόλου.

Ενόψει της δίκης, η υπεράσπιση ζήτησε το δείγμα DNA της 29χρονης προκειμένου να προχωρήσει σε επανεξέταση με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου. Ο επανέλεγχος, ωστόσο, δεν κατέστη εφικτός, καθώς –όπως αναφέρεται σε απαντητικό έγγραφο της Δ.Ε.Ε– «το δείγμα έχει καταναλωθεί πλήρως κατά τις εργαστηριακές εξετάσεις». Ο γενετιστής-σύμβουλος της οικογένειας αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης. Επεσήμανε ότι η ποσότητα δείγματος στον γεμιστήρα ήταν 174 pikogram, ενώ η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων είναι (σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία) 200 pikogram. Διαπίστωσε ακόμα ότι από τους συνολικά 16 γενετικούς «τόπους», υπήρχε ταύτιση μόνο στους επτά. Ο εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή σε δίκη των Ηριάννα και Περικλή με το σκεπτικό ότι «η διάσταση απόψεων σχετικών με τις ειδικές επιστημονικές γνώσεις επιβάλλει τον δημόσιο ακροαματικό έλεγχο των απόψεων αυτών». Η δίκη ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο με καταδίκη των δύο σε ποινή κάθειρξη 13 ετών.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με το σκεπτικό ότι οι Ηριάννα Β.Λ. και Περικλής Μπ. διατηρούν επαφές με ιδρυτικά μέλη της «Συνωμοσίας» τούς καταδίκασε για συμμετοχή στην οργάνωση και απέρριψε τις σοβαρές ενστάσεις της υπεράσπισης για τα αποτελέσματα της ανάλυσης DNA. «Παγκοσμίως, δύναται να υπάρχουν το πολύ άλλα 8 - 9 άτομα με τον ίδιο γενετικό τύπο και σχεδόν αδύνατο να υπάρχει ο ίδιος τύπος στην Ελλάδα», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης. Κατά την ακροαματική διαδικασία, προέκυψε ότι η έδρα είχε εξωδίκως ενημερωθεί για ταξίδια του Περικλή Μπ. στη Βουλγαρία προκειμένου να εξασκηθεί στη σκοποβολή.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ