Σόιμπλε: Σχεδόν όλοι προέκριναν τη λύση του Grexit το 2015

Σόιμπλε: Σχεδόν όλοι προέκριναν τη λύση του Grexit το 2015

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην πλέον δραματική του στιγμή τα τελευταία τέσσερα χρόνια χαρακτηρίζει τη διαμάχη για το ελληνικό πρόγραμμα, το καλοκαίρι του 2015, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Βild.

«Την καθοριστική βραδιά μίλησα με την καγκελάριο δεκάδες φορές στο τηλέφωνο», αναφέρει, και προσθέτει πως «σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούσαν τότε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν η έξοδος από την Ευρωζώνη».

Παράλληλα, ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκαλύπτει τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. «Για την κ. Μέρκελ ήταν τελικά ένα ζήτημα στάθμισης της κατάστασης. Εθεσε ως προτεραιότητα την ευρωπαϊκή κοινή ευθύνη», σημειώνει και προσθέτει πως «με αυτό το αποτέλεσμα μπορεί κανείς τελικά να συμβιβαστεί, καθώς η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι τώρα σε καλό δρόμο».

Ο ρόλος του Γκάμπριελ

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε αποκαλύπτει πως υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ είχε ταχθεί και ο Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Πριν ταξιδέψω για τις Βρυξέλλες –για τη συνεδρίαση του Eurogroup–, είχα συμφωνήσει επ’ αυτού με τον κ. Γκάμπριελ», τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσθέτει: «Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε εσωτερικές συνομιλίες είχε πει ότι εγώ είχα δίκιο, αλλά αργότερα εκφράστηκε αντίθετα δημοσίως».

Οι αναφορές του κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνουν πόσο κοντά βρέθηκε η Ελλάδα στο Grexit το 2015, παρά τις αναφορές της κυβέρνησης ότι ουδέποτε δημιουργήθηκε κίνδυνος για τη χώρα, λόγω των αστοχιών στη διαπραγμάτευση κατά το πρώτο εξάμηνο εκείνου του χρόνου, αλλά και με την επιλογή του δημοψηφίσματος.

Επίσης, αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η κ. Μέρκελ, η οποία, μη αποδεχόμενη τις εισηγήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ουσιαστικά κράτησε στο «παρά ένα» την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Eυρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή