Ομολογιακές εκδόσεις σχεδιάζουν οι τράπεζες αμέσως μετά το καλοκαίρι

Ομολογιακές εκδόσεις σχεδιάζουν οι τράπεζες αμέσως μετά το καλοκαίρι

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται οι τράπεζες για τις δικές τους ομολογιακές εκδόσεις, μετά την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές έπειτα από περίπου 3 χρόνια.

Οι τράπεζες σχεδιάζουν, αμέσως μετά το καλοκαίρι, να προχωρήσουν στις δικές τους ομολογιακές εκδόσεις με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς τους και κυρίως την επιστροφή τους στις διεθνείς αγορές.

Σημειώνεται ότι ανάλογη κίνηση είχαν πραγματοποιήσει και το 2014 με την (και τότε) επιστροφή της χώρας στις αγορές, προχωρώντας σε ομολογιακές εκδόσεις μέσω των οποίων άντλησαν τότε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η έκδοση ομολόγων από τις τράπεζες το 2014 ήταν η πρώτη από το 2009 όταν ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση που οδήγησε στον εκτροχιασμό της χώρας και της οικονομίας.

Στον άμεσο σχεδιασμό των τραπεζών περιλαμβάνεται, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η προσφυγή στις διεθνείς αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων με στόχο να αντλήσουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2014 οι ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών πέτυχαν επιτόκια καλύτερα του επιτοκίου της έκδοσης του ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, οι τράπεζες προετοιμάζονται και για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων (covered bonds), δηλαδή ομόλογα που καλύπτονται από χαρτοφυλάκια δανείων. Με τις εκδόσεις αυτές οι τράπεζες θα επιδιώξουν να αντλήσουν ρευστότητα προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας του ευρωσυστήματος, τον ELA.

Σημειώνεται ότι στο τέλος Ιουνίου η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τη ρευστότητα του ELA περιορίστηκε στα 37,9 δισ. ευρώ έναντι 65,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016.

Ωστόσο, όλα αυτά εξαρτώνται από τη γενικότερη πορεία της χώρας και την παγίωση του θετικού κλίματος. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η επιστροφή στις αγορές, για να έχει συνέχεια, θα πρέπει να συνδυαστεί με την επιτάχυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να σβήσει κάθε ανησυχία για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της. Αν υπάρξουν νέα πισωγυρίσματα, το κλίμα μπορεί να επιδεινωθεί στιγμιαία (όπως το έχουμε ζήσει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια) και όλη η προσπάθεια να χαθεί. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση προχωρήσει ικανοποιητικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, τότε η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί και το επενδυτικό κλίμα θα βελτιωθεί σημαντικά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και για την επιστροφή καταθέσεων που είναι απαραίτητη για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή