Πάνω από 10% η μείωση του τζίρου στην Ερμού τον Ιούλιο λόγω επεισοδίων

Πάνω από 10% η μείωση του τζίρου στην Ερμού τον Ιούλιο λόγω επεισοδίων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνουν οι έμποροι της οδού Ερμού όχι μόνο λόγω των υλικών ζημιών που υπέστησαν τα καταστήματά τους πριν από λίγες ημέρες έπειτα από διαδήλωση, αλλά και λόγω του τζίρου που χάνουν.

Τα επεισόδια της 17ης Ιουλίου, αλλά και το γεγονός ότι φοβούνται να ανοίξουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές, παρότι επιτρέπεται από τον νόμο, έχουν ως συνέπεια απώλειες άνω του 10% στις πωλήσεις του Ιουλίου, για την πλειονότητά τους. Την ίδια στιγμή, ελάχιστοι είναι αυτοί που αναμένεται να αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες, μόλις 13,8%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το 44,2% των επιχειρηματιών υπολογίζει ότι τα γεγονότα θα επηρεάσουν αρνητικά τον τζίρο του Ιουλίου σε ποσοστό άνω του 10%, το 11,6% εκτιμά ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τον τζίρο του Ιουλίου σε ποσοστό 5%-10%, το 14% πιστεύει ότι ο τζίρος θα επηρεαστεί αρνητικά σε ποσοστό 1%-5%, ενώ ένα 16,3% θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει αρνητική επίπτωση. Το 14% των ερωτηθέντων δεν απάντησε ή είπε ότι δεν γνωρίζει.

Από τις απαντήσεις των εμπόρων προκύπτει, εξάλλου, ότι ένα σημαντικό ποσοστό εμπορικών επιχειρήσεων δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Συγκεκριμένα, κάλυψη έναντι ζημιών έχει το 72,1% των καταστημάτων στην περιοχή, ενώ το 16,3% δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Τέλος, το 11,6% δεν ήξερε ή δεν ήθελε να απαντήσει.

Το ότι κάποιες επιχειρήσεις έχουν σύμβαση ιδιωτικής ασφάλισης έναντι ζημιών δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα αποζημιωθούν και για όσα υπέστησαν το βράδυ της 17ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα από το 72,1% όσων δήλωσαν ότι έχουν ασφαλίσει τις επιχειρήσεις τους έναντι ζημιών, το 45,9% απάντησε ότι δεν γνωρίζει ακόμη εάν θα αποζημιωθεί, το 29,7% δεν δικαιούται αποζημίωση και το 10,8% αντιστοιχεί σε ερωτηθέντες που δεν ήθελαν να απαντήσουν.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι στην πλειονότητα των επιχειρηματιών το ποσό απαλλαγής που αναφέρεται στο ασφαλιστικό τους συμβόλαιο είναι πολύ υψηλό και δεν έχουν δυνατότητα αποζημίωσης ή το τελικό ποσό που θα τους καταβληθεί θα καλύπτει πολύ μικρό ποσοστό της ζημιάς.

Επίσης, πολλοί εξ αυτών είναι ασύμφορο να ανταποκριθούν στα τόσο υψηλά ασφάλιστρα για κάλυψη τέτοιων κινδύνων, που ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω της θέσης του καταστήματός τους. Τέλος, μόνον όσοι έχουν παλαιά συμβόλαια και δεν υπέστησαν στο παρελθόν ζημιές έχουν μεγάλη πιθανότητα να καλύψουν μεγάλο ποσοστό της ζημιάς. Σημειώνεται ότι το εν λόγω θέμα είχε αναδείξει στις 22 Ιουλίου με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Κ». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τις επιχειρήσεις στην οδό Ερμού, υπό την προϋπόθεση όμως οι τελευταίες να λαμβάνουν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες συνήθως καλύπτουν στις περιπτώσεις αυτές ζημιές πάνω από ένα ποσό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή