Υπερδιπλασιάστηκε η μερική απασχόληση μέσα σε 10 χρόνια

Υπερδιπλασιάστηκε η μερική απασχόληση μέσα σε 10 χρόνια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυρίαρχη τάση στην ελληνική αγορά εργασίας αποτελεί η μερική απασχόληση, η οποία αυξήθηκε 100% μέσα σε 10 χρόνια. Μάλιστα, καθώς το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, ενώ η μερική απασχόληση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 ανήλθε στο 10,5% του συνόλου της εγχώριας απασχόλησης, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Η χώρα μας και η Σλοβακία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις μορφές μερικής απασχόλησης την περίοδο 2010-2015. Ειδικά στην Ελλάδα, το ποσοστό από 4,7% το 2005 εκτινάχθηκε στο 9,3% το 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα το 2016 η μερική απασχόληση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και ανήλθε στο 9,9% του συνόλου των απασχολουμένων ηλικίας 20-64 ετών, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση ανήλθε στο 10,5%. Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με το στατιστικό δείγμα των τριμηνιαίων ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ, οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 385.200 άτομα.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι στην περίοδο 2010-2015 η αύξηση της μερικής απασχόλησης δεν αποτέλεσε χαρακτηριστικό μόνο της ελληνικής αγοράς εργασίας, αλλά ήταν η κυρίαρχη τάση σχεδόν στις περισσότερες χώρες. Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού της Ε.Ε. των «28» στην ηλικιακή ομάδα 20-64 ετών, που αναφέρει ότι η κύρια απασχόλησή του ήταν μερικής απασχόλησης, αυξήθηκε σταθερά από 16,5% το 2005 σε 19% έως το 2015. Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση το 2015 ήταν στην Ολλανδία (46,9%) και ακολουθούν χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Δανία, όπου η μερική απασχόληση αντιστοιχούσε σε κάθε περίπτωση σε πάνω από το ένα πέμπτο των απασχολουμένων. Αντίθετα, η μερική απασχόληση ήταν σχετικά ασυνήθιστη στη Βουλγαρία (2,2% των απασχολουμένων), καθώς και στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Κροατία (μεταξύ 5,2% και 5,9%).

Οπως, μάλιστα, αναφέρεται στο πρόσφατο δελτίο οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, μεταξύ των οποίων κυριαρχεί η μερική απασχόληση, συνεισέφεραν σημαντικά στις αυξημένες επιδόσεις εγχώριας αγοράς εργασίας τα τελευταία τρία χρόνια, και μάλιστα παρά τη σχεδόν μηδενική ανάπτυξη. Η μερική απασχόληση και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αν και αποτέλεσαν ακόμα ένα χαρακτηριστικό της επώδυνης προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, αφορούν τουλάχιστον τις μισές από τις νέες θέσεις εργασίας (περίπου 68.000). Και αυτό, ενώ το μερίδιο της μερικής απασχόλησης στη χώρα μας εξακολουθεί να υπολείπεται σε σύγκριση με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, όπου τα ποσοστά ανέρχονται σε 12,2% και 15%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή