Επιφυλάξεις ΔΝΤ για την επιστροφή στις αγορές

Επιφυλάξεις ΔΝΤ για την επιστροφή στις αγορές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αντιπαραγωγική θεωρεί το ΔΝΤ μια πρώιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύσκολα στοιχήματα. Αν και μοιράζεται τον στόχο της κυβέρνησης για τελική έξοδο στις αγορές κεφαλαίων, το ΔΝΤ έχει επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα μιας πιο φιλόδοξης χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές σε αυτήν τη φάση, καθώς έχει μεγάλο κόστος και επιδεινώνει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου επανέλαβε, την περασμένη εβδομάδα, ότι η δοκιμή των αγορών θα πρέπει να μην αυξήσει το απόθεμα του χρέους, κάτι που άλλωστε αποτελεί πρόβλεψη και του προγράμματος του διεθνούς οργανισμού με τη χώρα, αλλά να εστιάσει στην εξομάλυνση των αποπληρωμών του χρέους μεσο-μακροπρόθεσμα. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι πιο αποτελεσματική γι’ αυτό θα είναι η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2022, οπότε το προφίλ του χρέους γίνεται ιδιαίτερα δυσμενές. Επιπλέον, το προσωπικό του ΔΝΤ έχει μία ακόμη ανησυχία: ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για παροχές που δεν συμβαδίζουν με το αυστηρό πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.

Παρότι το εκτελεστικό του συμβούλιο ενέκρινε το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα επί της αρχής, σε εκκρεμότητα είναι μόνο η χρηματοδότηση. Οπως τονίζει πηγή της «Κ», το πρόγραμμα «είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία ως προς τις πολιτικές» επιταγές, όπως κάθε άλλο προληπτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνει μια «γεμάτη» ατζέντα δύσκολων μεταρρυθμίσεων για την κυβέρνηση:

Από την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέχρι την αυστηροποίηση των προσωρινών συμβάσεων στο Δημόσιο και του τρόπου με τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να εγκρίνουν απεργίες. Επιπλέον, το ΔΝΤ θέλει να δει να λειτουργούν στην πράξη πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η απλοποίηση της αδειοδότησης των επενδύσεων και οι άλλες αντίστοιχες συστάσεις του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η εικόνα στην Ουάσιγκτον είναι ότι η τρίτη αξιολόγηση θα γίνει όπως πάντα παράλληλα με εκείνη των Ευρωπαίων, οι οποίοι μέχρι τώρα επιζητούσαν τη σφραγίδα και του ΔΝΤ προκειμένου να αποδεσμεύσουν τις δόσεις του δικού τους προγράμματος. Ακόμη και αν το ΔΝΤ δεν συνεισφέρει χρηματοδότηση μέχρι τότε ελλείψει μιας συμφωνίας για το χρέος, εκτιμάται πως οι Ευρωπαίοι θα εξακολουθήσουν να ζητούν τη σφραγίδα του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για τη δική τους εκταμίευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή