Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη για παιδεία και ασφάλεια στη Βουλή

Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη για παιδεία και ασφάλεια στη Βουλή

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σφοδρή μετωπική σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης, μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε στη Βουλή το μεσημέρι η συζήτηση, σε επίπεδο πλέον πολιτικών αρχηγών, για τα θέματα εκπαίδευσης, με αφορμή την διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.

«Μαζί σας η χώρα δεν έχει μέλλον. Θα γκρεμίσουμε τα τείχη που προσπαθείτε να χτίσετε», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Παράλληλα, έθεσε μια σειρά από ζητήματα που, όπως τόνισε, καταδεικνύουν την «πολιτική παρακμή της συμπολίτευσης, και τη σταθερή ροπή κυβέρνησης στον αυταρχισμό». Στο πλαίσιο αυτό έθιξε από το ζήτημα της κακής νομοθέτησης, έως και την ανάγκη να γίνει γνωστή η αλήθεια για την επί υπουργίας Βαρουφάκη περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, προσδίδοντας διαρκώς τόνους προσωπικών αιχμών κατά του κ. Μητσοτάκη, επικαλέστηκε διαρκώς το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ προκειμένου να ακυρώσει τη σημερινή της κριτική, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε να γίνεται διάλογος για το μέλλον. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «ακραία νεοφιλελεύθερες» αντιλήψεις, αλλά και για … νεύρα στις δημόσιες τοποθετήσεις του, συνιστώντας διακοπές στον πρόεδρο της ΝΔ προκειμένου –όπως είπε- να ηρεμήσει. Παράλληλα δε, ειρωνεύτηκε τον κ. Μητσοτάκη για την εικόνα που μεταδίδεται από τις πρόσφατες περιοδείες του.

«Ενεργείτε χωρίς αναστολές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Ρουβίκωνας

Στο μόνο εξ’ όσων ανέφερε στην τοποθέτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο οποίο δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας, ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη εισβολή των μελών της οργάνωσης Ρουβίκωνας στη Βουλή.

«Η νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την ανοχή του ΠτΒ που είναι πια συνένοχος στον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ για να συνεχίσει: «Συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα εντός και εκτός της Βουλής. Το προαύλιο της Βουλής δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρο διαμαρτυρίας. Αναρωτιέμαι αν στη θέση του Ρουβίκωνα, μια οργάνωση που έκανε παρέλαση στα Εξάρχεια με καλάζνικοφ, ήταν άλλοι, αν θα επιδεικνυόταν τέτοια ανεκτικότητα». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως έχει στείλει δύο επιστολές στον κ. Βούτση για το θέμα της κακής νομοθέτησης. «Δεν μου έχετε δώσει καμία γραπτή απάντηση γι’ αυτές. Ωστόσο, για το ζήτημα του Ρουβίκωνα απαντήσατε σε μία μέρα. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Θα επανέλθω», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βούτσης, ο οποίος δύο φορές τις τελευταιές ημέρες υποστήριξε ότι πρέπει να επιδεικνύεται «ανεκτικότητα» σε διαμαρτυρίες που δεν συνοδεύονται από βίαιες ενέργειες, απέφυγε σήμερα να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στον κ. Μητσοτάκη.

Κριτική στη στάση του Προέδρου της Βουλής έκανε λίγο αργότερα για το ζήτημα αυτό και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης. «Κάνει μεγάλα λάθη ο κ. Βούτσης. Ξεχνάει ότι είναι Πρόεδρος της Βουλής και ενεργεί ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα του βγει σε καλό αν συνεχίσει έτσι», πρόσθεσε.

Εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση έκανε από την πλευρά της και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φωτεινή Γενημματά.

«Η επιδίωξή σας να πουλήσετε κοινωνική ευαισθησία, όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, όχι μόνο συντρίβεται κάτω από τη σκληρή πραγματικότητα που ζει και θα συνεχίσει να ζει ο λαός, αλλά είναι και μια απόδειξη της απεγνωσμένης προσπάθειας να διαφοροποιηθείτε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους μοιάζετε πλέον σαν δυο σταγόνες νερό. Κι όσο περισσότερο μοιάζετε, όσο ταυτίζεστε δηλαδή στα κρίσιμα, σε στρατηγικά ζητήματα, τόσο περισσότερο η μεταξύ σας αντιπαράθεση θα είναι για τα επιμέρους, τα της διαχείρισης, για τον Ρουβίκωνα για παράδειγμα, για τον Βαρουφάκη, για τις εξεταστικές, για το τι έγινε το 2015 και πάει λέγοντας», σχολίασε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή