Επιμονή σε αναιρέσεις από τον Αρειο Πάγο

Επιμονή σε αναιρέσεις από τον Αρειο Πάγο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναίρεση για δύο υποθέσεις με σαφές πολιτικό υπόβαθρο και κατηγορουμένους πρόσωπα που είχαν επιτελικές θέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά, άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Ο λόγος για την πρώην γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, που κατόπιν αυτών, βρίσκονται εκ νέου αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για δύο δικογραφίες, οι οποίες είχαν «κλείσει» με απαλλακτική κρίση.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, οι συγκεκριμένες αναιρέσεις, οι οποίες ασκήθηκαν λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη αναίρεση εις βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, αποτέλεσαν μεταξύ άλλων αντικείμενο της πρόσφατης συνάντησης που είχε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την τέως πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου και νυν επικεφαλής της νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου. Αναφορικά με τον κ. Χαρδούβελη, η κ. Δημητρίου άσκησε αναίρεση κατά ομόφωνης απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που τον έκρινε αθώο για μη υποβολή «πόθεν έσχες». Η κ. Δημητρίου έκρινε ότι η απόφαση στερείται εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και πλέον το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να αποφανθεί εάν ο πρώην υπουργός θα παραπεμφθεί εκ νέου σε δίκη. Η κατηγορία αφορά μη υποβολή «πόθεν έσχες» τη περίοδο 2011-2012. Ο κ. Χαρδούβελης ενώπιον του δικαστηρίου υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως ήταν υπόχρεος σε δήλωση και πως μόλις ενημερώθηκε ανταποκρίθηκε στην υποχρέωσή του.

Ως προς την πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, η κ. Δημητρίου άσκησε αναίρεση κατά απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, κρίνοντας και σε αυτή την περίπτωση ότι η απόφαση δεν είναι εμπεριστατωμένη. Η κατηγορία που βαρύνει την κ. Σαββαΐδου αφορά κακουργηματική απόπειρα απιστίας εις βάρος του Δημοσίου. Κατά την κατηγορία, η κ. Σαββαΐδου φέρεται να εξέδωσε απόφαση, με την οποία «πάγωσε», μέσω επανελέγχου, πρόστιμο 78.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία GENNET. Και στην περίπτωση της κ. Σαββαΐδου τον τελικό λόγο θα έχει το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Προ αυτών των εξελίξεων, αίσθηση εντός και εκτός των συνόρων είχε προκαλέσει η δεύτερη κατά σειρά αναίρεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση με κατηγορούμενο τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Η υπόθεση αφορά την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης η οποία του απαγγέλθηκε έπειτα από καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009. Το Συμβούλιο Εφετών έχει εκφράσει δύο απαλλακτικές κρίσεις, ωστόσο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εντόπισε νομικά ζητήματα για τα οποία έκρινε αναγκαία την επανεξέταση της υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή