«Ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο» καταγγέλλει η Μόσχα ενόψει των κυρώσεων των ΗΠΑ

«Ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο» καταγγέλλει η Μόσχα ενόψει των κυρώσεων των ΗΠΑ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ρωσία είναι αποφασισμένη να αμυνθεί των οικονομικών συμφερόντων της στο νέο πεδίο που δημιουργεί η επιβολή των νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις αυτές, οι οποίες θεσπίστηκαν με πρωτοβουλία του Κογκρέσου και στη συνέχεια εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ, αντιστοιχούν σε «κήρυξη ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας», βάζοντας «τέλος στις ρωσικές ελπίδες για μία βελτίωση των σχέσεων με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση», έγραψε χθες το βράδυ, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. 

Οι νέες αυτές κυρώσεις πλήττουν πράγματι τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, περιορίζοντας το μέγεθος των χρηματικών ποσών που μπορούν να επενδύσουν οι Αμερικανοί πολίτες σε ρωσικά ενεργειακά προγράμματα, καθώς και δυσκολεύοντας τις επιχειρηματικές σχέσεις των αμερικανικών εταιρειών με τις αντίστοιχές ρωσικές. 

 
Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η έγκριση των κυρώσεων μαρτυρούν την πλήρη ανικανότητα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ταπεινώθηκε από το Κογκρέσο, παραχωρώντας του την πλήρη εκτελεστική εξουσία της χώρας. Επιπλέον, ο Ρώσος πρωθυπουργός προχώρησε και λίγο παραπέρα, κάνοντας λόγο για πιθανές μελλοντικές προσπάθειες του Κογκρέσου προς μία προοπτική απομάκρυνσης του «αντισυμβατικού» για τα αμερικανικά δεδομένα, πολιτικού παίκτη που ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ. Την ύπαρξη κάποιας έντασης μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσαν και τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος τόνισε με αφορμή τις νέες κυρώσεις πως «ως πρόεδρος, θα μπορούσα να πραγματοποιήσω πολύ καλύτερες συμφωνίες με ξένες χώρες απ' ότι το Κογκρέσο». 

 
Ανάλογος τόνος επικρατεί στον ρωσικό τύπο, όπου η εφημερίδα Komsomolskaia Pravda γράφει ότι «δεν πρόκειται πλέον για επιβολή κυρώσεων, αλλά για το ποιος είναι ο κύριος του Λευκού Οίκου».
 
«Η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία μετατρέπεται πλέον σε θέμα ζωής και θανάτου για τον 45ο Αμερικανό πρόεδρο. Εάν δεν κατορθώσει να πει "όχι" στην αντιπολίτευση τώρα, το επόμενο νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι μία πρόταση μομφής εναντίον του», γράφει η εφημερίδα.
 

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε χθες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προώθησε το Κονγκρέσο, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από το «πολύ ατελές», όπως το χαρακτήρισε, κείμενο, το οποίο αντιβαίνει στις προθέσεις του για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο ανταγωνιστικών υπερδυνάμεων. Τα μέλη του Κονγκρέσου ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, και ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην προβάλει βέτο, το οποίο ωστόσο θα μπορούσε εύκολα να παρακαμφθεί από το Κογκρέσο, και να μην έρθει ακολούθως σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.  
 
«Περιορίζοντας τα περιθώρια κίνησης της εκτελεστικής εξουσίας, ο νόμος θέτει εμπόδια στην ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να συνομολογούν θετικές για τον αμερικανικό λαό συμφωνίες και θα φέρει κοντά την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Τραμπ αναφερόμενος στον μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Κονγκρέσο και του επιφυλάσσει το δικαίωμα να παρέμβει, σε περίπτωση που ο πρόεδρος αποφάσιζε να άρει τις υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

 
«Παρά τα προβλήματα, επικυρώνω αυτόν τον νόμο στο όνομα της εθνικής ενότητας», πρόσθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή