Η ΤτΕ αναθεωρεί στο 1,7% την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017

Η ΤτΕ αναθεωρεί στο 1,7% την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη φέτος ελαφρώς προς το καλύτερο οδηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανάπτυξη του β΄ τριμήνου φέτος θα είναι 0,8% σε ετήσια βάση, κάτι που την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά μέσον όρο το 2017 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% αντί της προηγούμενης πρόβλεψής της, στην έκθεση του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, για 1,6%.

Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν 0,4%, αλλά αναμένεται επιτάχυνση των ρυθμών μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και λόγω της καλής τουριστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι στην έκθεσή της τον Ιούνιο η Κεντρική Τράπεζα σημείωνε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ευοίωνες, προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι θετικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημείωνε επίσης ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να βελτιώσει το οικονομικό κλίμα. Ακόμη η έκθεση τόνιζε την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για τη διατήρηση θετικών προοπτικών ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες ότι θα σταματήσει να εκδίδει τις εκτιμήσεις των τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, που γίνονταν σε 45 μέρες από το τρίμηνο αναφοράς, τα λεγόμενα flash estimates. Ετσι, το δελτίο με τις εκτιμήσεις για το β΄ τρίμηνο που ήταν προγραμματισμένο για τις 14 Αυγούστου δεν θα εκδοθεί. Το δελτίο Τύπου για τους «Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς» (προσωρινά στοιχεία) θα εκδοθεί κανονικά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, όπως έχει προγραμματιστεί. Τότε θα έχουμε την πρώτη ένδειξη για το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου φέτος.

Η αναστολή της έκδοσης των flash estimates «αποφασίσθηκε προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η διαθεσιμότητα των πηγών που απαιτείται προκειμένου η εκτίμηση να έχει μεγαλύτερη συνέπεια ως προς την ερμηνευτική ισχύ της σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποιούνται σε 60 μέρες από το τρίμηνο αναφοράς», σημειώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ.

Διευκρινίζει δε ότι η ανακοίνωση των flash estimates δεν είναι υποχρεωτική από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι οι δύο προηγούμενες ανακοινώσεις των flash estimates από την ΕΛΣΤΑΤ είχαν σημειώσει σημαντική απόκλιση, αν και προς την αντίθετη κατεύθυνση η κάθε μια, από τις προσωρινές εκτιμήσεις που εκδόθηκαν στη συνέχεια. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα flash estimates προέβλεπαν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% και τελικά, 15 μέρες μετά, αποδείχθηκε ότι υπήρχε αύξηση κατά 0,4%. Αντίστροφα, το δ΄ τρίμηνο του 2016 η ΕΛΣΤΑΤ είχε εκτιμήσει αύξηση του ΑΕΠ και τελικά διαπιστώθηκε ότι σημειώθηκε μείωση. Κάτι που είχε τότε φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση η οποία είχε πρόωρα ανακοινώσει επιστροφή στην ανάπτυξη.

Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει ότι ανάλογες αποκλίσεις σημειώνονται και σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τοποθετούσε τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 1,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή