Oλυμπιονίκες προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ

Oλυμπιονίκες προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλουν να διατηρήσουν και τη θέση στο Δημόσιο αλλά και την άδεια πρακτορείου ΠΡΟΠΟ. Ο λόγος για επτά γυναίκες ολυμπιονίκες, οι οποίες μαζί με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί απόφαση του γενικού γραμματέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης (23.6.2017), με την οποία τους ζητεί να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο αυτά προνόμια που τους δόθηκαν από την πολιτεία ως ανταμοιβή για τη διάκριση και την προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό.

Η επίμαχη απόφαση του γ.γ. του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάνει δεκτή γνωμοδότηση του ΝΣΚ, σύμφωνα με την οποία «ο ολυμπιονίκης διορισθείς σε θέση δημοσίου τομέα δεν δύναται να κατέχει παραλλήλως με την ως άνω θέση άδεια πρακτορείου προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου, παρότι αυτή του χορηγήθηκε κατά θεμιτή παρέκκλιση άλλων διατάξεων».

Ως εκ τούτου, οι διορισθέντες στο Δημόσιο ολυμπιονίκες, στο σύνολό τους, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της θέσης τους στο Δημόσιο και της άδειας πρακτορείου ΠΡΟΠΟ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές ή διοικητικές κυρώσεις.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στην προσφυγή τους οι ολυμπιονίκες (Ειρήνη Αϊδηνλή, Σταυρούλα Ζυγούρη, Αγγελική Καραπατάκη, Βιργινία Κραβαριώτη, Σταυρούλα Κοζομπόλη, Ευαγγελία Μωραϊτίδου, Σοφία Παπαδοπούλου) καθώς και ο σύλλογός τους η επίμαχη απόφαση θα πρέπει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, ότι η γνωμοδότηση του ΝΣΚ έγινε αιφνιδίως δεκτή από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έξι χρόνια μετά και ενώ μέχρι σήμερα δίνονταν χωρίς κανένα ενδοιασμό άδειες πρακτορείου στους ολυμπιονίκες. Οπως επισημαίνουν, βάσει της κυβερνητικής απόφασης παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος, ενώ επισημαίνουν ότι η αρχή της νομιμότητος επιβάλλει τη διατήρηση της ισχύος των ευμενών ρυθμίσεων για τους ολυμπιονίκες.

Παράλληλα, τονίζουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος βάσει του οποίου κατοχυρώνονται εγγυήσεις υπέρ του αθλητισμού και θεσπίζονται ειδικές ρυθμίσεις υπέρ των «εξαιρετικώς διακρινόμενων αθλητών», όπως είναι οι ολυμπιονίκες.

Τέλος, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το ΝΣΚ δεν επιτρέπεται να νομοθετεί –όπως κατά τη κρίση τους συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση– καθώς αποστολή του είναι να εκπροσωπεί και να υποστηρίζει από νομικής απόψεως τη διοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή