Κύθηρα: Τα λάθη και οι παραλείψεις της επιχείρησης

Κύθηρα: Τα λάθη και οι παραλείψεις της επιχείρησης

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραλείψεις στον συντονισμό, όχι των εναέριων μέσων όπως κατήγγειλαν φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά των επίγειων δυνάμεων εντόπισε η ηγεσία της Πυροσβεστικής, σε έναν πρώτο, πρόχειρο απολογισμό της επιχείρησης στα Κύθηρα. Επιπλέον, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του σώματος, που μίλησαν στην «Κ» με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν ότι το πρωί του Σαββάτου έγινε λανθασμένη αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούσαν στο νησί, με συνέπεια η φωτιά που βρισκόταν προσωρινά σε ύφεση να αναζωπυρωθεί και να ξεφύγει εκ νέου από τον έλεγχο των πυροσβεστών.

Τα παραπάνω φέρονται να συζητήθηκαν σε άτυπη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, παρουσία του αρχηγού του σώματος Βασίλη Καπέλιου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι, ενώ η πυρκαγιά στα Κύθηρα ξέσπασε την Παρασκευή, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη της επιχείρησης δεν προχώρησε στη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου, με συνέπεια να μην υπάρχει συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντών. «Πρόκειται για σοβαρή παράλειψη», δήλωσε στέλεχος της Π.Υ. και πρόσθεσε ότι «δεν αξιοποιήθηκαν αποτελεσματικά οι υδροφόρες και τα σκαπτικά μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε όμως και οι ομάδες των εθελοντών». Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι το πρωί του Σαββάτου έγινε λάθος στην αξιολόγηση των δεδομένων από το μέτωπο της πυρκαγιάς. Προσωρινά δηλαδή και καθώς δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, θεωρήθηκε ότι η φωτιά είχε ουσιαστικά τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Υπήρξε εφησυχασμός και μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δύο αεροσκάφη Canadair που βρίσκονταν εν πτήσει προς τα Κύθηρα πήραν εντολή να αλλάξουν κατεύθυνση και να κάνουν ρίψεις νερού σε άλλο μέτωπο. Το αποτέλεσμα ήταν η πυρκαγιά να αναζωπυρωθεί εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και άλλαζαν ανά τακτά διαστήματα κατεύθυνση. Παρόμοιο λάθος είχε γίνει και στη φωτιά που είχε ξεσπάσει αρχές Ιουλίου στον Κότρωνα και στο Σκουτάρι της Μάνης.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των εναέριων μέσων, τα στελέχη της Πυροσβεστικής εξηγούν ότι τα πυροσβεστικά ελικόπτερα Ericsson έπρεπε να επιστρέφουν για ανεφοδιασμό και συντήρηση στις βάσεις τους είτε στα Χανιά είτε στην Καλαμάτα. Παρομοίως, τα αεροσκάφη Canadair CL 415 επέστρεφαν για ανεφοδιασμό και τεχνική υποστήριξη στην Καλαμάτα και τα παλαιότερα CL 215 στην Ανδραβίδα. «Δεν μπορούσαμε να τα έχουμε συνεχώς πάνω από τη φωτιά. Η καταπόνηση ήταν μεγάλη. Αναγκαστικά ο χρόνος που μεσολαβούσε από τον ανεφοδιασμό και τη συντήρησή τους μέχρι την επιστροφή τους στο μέτωπο ήταν πολύς».

Στα Κύθηρα, στο μεταξύ, βρίσκεται από χθες ομάδα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπρησμό από αμέλεια.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της Πυροσβεστικής

Ικανοποιητικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής. Ενώ δηλαδή φέτος ο αριθμός των πυρκαγιών είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα τέσσερα προηγούμενα έτη, η έκταση των καμένων εκτάσεων είναι η μικρότερη σε σύγκριση με το διάστημα 2010-2016. Από την 1η Ιανουαρίου, συγκεκριμένα, μέχρι και χθες εκδηλώθηκαν 5.441 αγροτικές και δασικές πυρκαγιές και αποτεφρώθηκαν 54.393 στρέμματα γης. Δεν συμπεριλαμβάνεται στα συγκεντρωτικά νούμερα ο απολογισμός της φωτιάς στα Κύθηρα, που μέχρι αργά χθες δεν είχε –τυπικά– τεθεί υπό έλεγχο. Το ίδιο διάστημα πέρυσι πάντως, ο αριθμός των «συμβάντων» ανήλθε σε 4.538 και οι καμένες εκτάσεις σε 114.185 στρέμματα. Αντίστοιχα, το 2015 ξέσπασαν 4.439 πυρκαγιές και κάηκαν 86.503 στρέμματα δασικής και αγροτοδασικής έκτασης.

Σύμφωνα με τους σχετικούς «δείκτες» της Πυροσβεστικής, για κάθε πυρκαγιά φέτος αντιστοιχούν 10 καμένα στρέμματα γης. Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 25, το 2015 ήταν 19 και το 2014, 30 στρέμματα. Οι επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πυροσβεστικής εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις περαιτέρω εξελίξεις μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, σημειώνοντας ότι «τα δεδομένα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν». Σχολιάζοντας τα στατιστικά δεδομένα, πάντως, επισημαίνουν ότι οι καιρικές συνθήκες μέχρι τις αρχές Ιουλίου ήταν ευνοϊκές, καθώς και ότι η ακολουθούμενη τακτική της άμεσης προσβολής της φωτιάς εφαρμόζεται φέτος με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. «Χρησιμοποιούμε περισσότερο τους πυροσβέστες των πεζοπόρων τμημάτων, τους οποίους μεταφέρουμε με ελικόπτερα στο μέτωπο της φωτιάς», δήλωσε για το θέμα αρμόδιος αξιωματούχος. Η ίδια πηγή συμπλήρωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και σκαπτικά μηχανήματα για τη διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Σε ό,τι αφορά τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Πυροσβεστικής, από τα 54.394 στρέμματα γης που έχουν καεί από την αρχή του έτους, τα 24.085 αντιστοιχούν σε δασικές εκτάσεις, τα 12.888 σε χορτολιβαδικές εκτάσεις και τα 12.587 σε καλλιέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή