Στα 730 εκατ. η «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο

Στα 730 εκατ. η «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαύρη τρύπα 730 εκατ. ευρώ άνοιξε στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της «αποχής» των φορολογουμένων από την πληρωμή της πρώτης δόσης της φορολογίας εισοδήματος.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα αντισταθμίσθηκε από την υπεραπόδοση των προηγούμενων μηνών. Ωστόσο, συνολικά τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν και πάλι υστέρηση έναντι του στόχου, για έναν άλλο λόγο, την καθυστέρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Το τελικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού παραμένει θετικό, καθώς οι δαπάνες παραμένουν καθηλωμένες, με υστέρηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Ετσι, το πρωτογενές πλεόνασμα το 7μηνο ήταν 3,053 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 2,098 δισ. ευρώ. Από τώρα και στο εξής, όμως, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς τα έσοδα έχουν στείλει ανησυχητικά σήματα.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 730 εκατ. ευρώ.

H απόκλιση αυτή οφείλεται εν μέρει, κατά 240 εκατ. ευρώ, στις αυξημένες επιστροφές φόρων που έγιναν τον μήνα αυτό. Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων του Ιουλίου (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν στα 465 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 240 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Κατά 490 εκατ. ευρώ, όμως, η απόκλιση οφείλεται στη μη είσπραξη εσόδων προ επιστροφών φόρων, δηλαδή κυρίως στη μη είσπραξη του φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά από το υπουργείο Οικονομικών, όταν έληξε η προθεσμία υποβολής της πρώτης δόσης, στις 31 Ιουλίου, περίπου το 30% των φορολογουμένων δεν την είχε εξοφλήσει.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο ήταν μειωμένες κατά 126 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σε επίπεδο επταμήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η εικόνα διαμορφώθηκε ως εξής:

• Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 27,342 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 610 εκατ. ευρώ ή κατά 2,2% έναντι του στόχου για 27,952 δισ. ευρώ.

• Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το ΠΔΕ) ήταν 26,277 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 26,933 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υστέρηση 656 εκατ. ευρώ η 2,4%.

• Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων εμφανίζονται να υπερβαίνουν τον στόχο κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο η υπέρβαση έφτανε τα 550 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων του Ιουλίου συρρίκνωσε την υπέρβαση του πρώτου εξαμήνου στα 60 εκατ. ευρώ.

• Οι επιστροφές φόρων ήταν αυξημένες κατά 373 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

• Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων διαμορφώθηκαν στα 968 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,311 δισ. ευρώ, δηλαδή μειωμένα κατά 343 εκατ. ευρώ.

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 28,663 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,569 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

• Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27,549 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,047 δισ ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 199 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 99 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 302 εκατ. ευρώ.

• Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,114 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 522 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή