Οι Ελληνες εμπιστεύονται τον Πούτιν, ο Κόσμος όχι

Οι Ελληνες εμπιστεύονται τον Πούτιν, ο Κόσμος όχι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα του έρευνά του, το Ερευνητικό Κέντρο Pew σφυγμομέτρησε τις προτιμήσεις και ανησυχίες του Κόσμου και διαπίστωσε ότι σε θέματα διεθνών σχέσεων δεν εμπιστεύονται την κρίση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα, λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα «κάνει το σωστό», ενώ έχουν αμφιβολίες πως ο Πούτιν θα μπορέσει να χειριστεί θέματα εξωτερικής πολιτικής τα οποία ενδέχεται να ανακύψουν στο μέλλον.

Μόλις 1 στους 4 έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Βλ. Πούτιν (27%), με τους Ελληνες όμως να κάνουν για ακόμη μια φορά τη διαφορά τοποθετώντας τον εαυτό τους ανάμεσα σε αυτούς που εμπιστεύονται τον Ρώσο Πρόεδρο. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμπιστεύεται με ποσοστό 50% τον Πούτιν καταλαμβάνοντας έτσι την τέταρτη θέση μετά το Βιετνάμ (79%), τις Φιλιππίνες (54%) και την Τανζανία (51%).

Το αντίστοιχο ποσοστό εμπιστοσύνης των Ελλήνων στο πρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ αγγίζει μόλις το 19%. Εδώ οι Ελληνες ταυτίζονται με την άποψη του υπόλοιπου κόσμου καθώς στη παγκόσμια κατάταξη ο Τραμπ είναι ο τελευταίος στη λίστα με 22%. Πρώτη στην κούρσα των ηγετικών προσώπων που εμπιστεύεται ο Κόσμος έρχεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ (42%).

H Ρωσία ως απειλή

Ακόμη η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις χώρες που εκφράζουν θετική άποψη για την Ρωσία με ποσοστό 64%. Εκτός της χώρας μας, το Βιετνάμ (83%) και οι Φιλιππίνες (55%) είναι οι μόνες σε σύνολο 37 χωρών που «βλέπουν» θετικά την Μόσχα. 

Μεταξύ άλλων, η έρευνα διασαφηνίζει ότι η αρνητική εικόνα για τον Ρώσο πρόεδρο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ρωσική δύναμη και επιρροή γίνεται αντιληπτή ως κορυφαίος κίνδυνος για την ασφάλεια των χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα, ωστόσο μπορεί να παραμένει στη λίστα με τους ενδεχόμενους κινδύνους. 

Παρόλο λοιπόν που ο Κόσμος φοβάται περισσότερο το Ισλαμικό Κράτος και την κλιματική αλλαγή, αρκετοί φαίνεται πως παραμένουν καχύποπτοι για τη ρωσική επιρροή.

Δεδομένα από 37 χώρες «έδειξαν» ότι το 31% αναγνωρίζει την Ρωσία ως κορυφαία απειλή για την εθνική του ασφάλεια, ενώ μόνο η Πολωνία και Ιορδανία τοποθετούν τη ρωσική δύναμη στην πρώτη θέση κινδύνου για την εθνική τους ασφάλεια. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό (31%) συγκεντρώνει και η Κίνα, ενώ ελάχιστα αυξημένο είναι το ποσοστό (35%) που αναγνωρίζει ως απειλή για την ασφάλειά του τις ΗΠΑ. 

Πηγή: PEW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή