«Αναψαν τα αίματα» και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Αναψαν τα αίματα» και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακραυγή για τους οικοπεδοφάγους, φωτογραφίες από ύποπτα ευρήματα μέσα στα δάση, θαυμασμός για τους πυροσβέστες, υπενθυμίσεις ότι πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους, σπέκουλα με τα καμένα στρέμματα, η καταπληκτική φωτογραφία του Γιώργου Μουτάφη με τον πυροσβέστη που πίνει εξαντλημένος ένα μπουκάλι νερό, το κείμενο του καθηγητή Μάργαρη για τις φωτιές, η έκκληση της Ρένας Δούρου να μην «τιτιβίζουμε» ασκόπως. Αυτά ήταν τα κύρια μοτίβα στα social media την περασμένη εβδομάδα, όταν οι φωτιές κατέκαιγαν τη χώρα, καταπίνοντας δάση και περιουσίες.

Δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και τα σχόλια για τις θεωρίες συνωμοσίας που διατυπώθηκαν από κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τα αίτια των πυρκαγιών. Για «οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας» μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ και ο Παύλος Πολάκης σημείωσε με το γνωστό του ύφος: «Οι φωτιές θα σβήσουν, το οργανωμένο σχέδιο ανωμαλίας θα πάει ΑΠΑΤΟ άλλη μια φορά…..όση τηλεοπτική “προβολή” κι αν έχει!!!», αφήνοντας αιχμές για την αδιάκοπη κάλυψη της πύρινης κρίσης από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ηταν πολλοί αυτοί που θυμήθηκαν τον «στρατηγό άνεμο» του Βύρωνα Πολύδωρα από το 2007, αλλά και τις δηλώσεις για επιχείρηση «αποσταθεροποίησης της χώρας» που είχαν διατυπωθεί επίσης τότε. «Και οι άλλοι τα ίδια έκαναν», άφησαν πολλοί να εννοηθεί με το σχολιασμό τους στη φετινή κρίση. Για «περίεργη συνάφεια» των κυβερνήσεων Τσίπρα και Καραμανλή, έκαναν λόγο, χαριτολογώντας, άλλοι.

Από τα κείμενα που διαμοιράστηκαν περισσότερο την περασμένη εβδομάδα ήταν αυτό του Ιουλίου του 2007 του καθηγητή Νίκου Μάργαρη. «Οι φωτιές στα δάση είναι φυσιολογικά φαινόμενα», υποστήριζε. «Εμπρηστές στην Ελλάδα είναι η ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες χωματερές και όσοι έχουν κοπάδια. Δεν υπάρχουν σατανικοί εμπρηστές με κουκούλες και μηχανές που καίνε τα δάση. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών που προκαλούνται από άλλες αιτίες. Στη Χαλκιδική η φωτιά ξεκίνησε πέρυσι από κεραυνό. Τώρα έλεγε κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός ότι υπήρχε εμπρηστικός μηχανισμός στην Πάρνηθα. Είναι λάθος. Βρίσκουν μια παλιά οβίδα και λένε μετά ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό». Για τη φωτιά στον Κάλαμο, πράγματι, με ένταση διαμοιράστηκε η φωτογραφία που ανήρτησε ειδησεογραφικό σάιτ με φιάλη υγραερίου και δύο φανάρια αυτοκινήτου ως πειστήριο του εγκλήματος. Οι ανακριτικοί υπάλληλοι πάντως ερευνούν την περίπτωση η πυρκαγιά να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ, τα οποία λόγω παλαιότητας και ελλιπούς συντήρησης ευθύνονται σε σημαντικό ποσοστό για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Συμπαράσταση

Πάνδημη ήταν, σε κάθε περίπτωση, η συμπαράσταση στους πυροσβέστες, το ηρωικό σώμα που για άλλη μία φορά επέδειξε αυτοθυσία στη μάχη με τις φλόγες. Εκατοντάδες ήταν τα share της φωτογραφίας του Γιώργου Μουτάφη για το Reuters με τον πυροσβέστη που αποκαμωμένος ακουμπά στη ρόδα του πυροσβεστικού οχήματος ρίχνοντας νερό στο κεφάλι του. «Είναι κι αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι», σχολίασαν πολλοί με νόημα, γιατί εάν δεν κάνεις παιδαριώδες πολιτικό σχόλιο την ώρα του χαμού πότε θα κάνεις… Από την άλλη, νωπά είναι τα σκωπτικά σχόλια από τον περασμένο Φεβρουάριο φιλελεύθερων account σχετικά με το θέμα της μονιμοποίησης πυροσβεστών.

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, πάντως, τις αναρτήσεις μονοπώλησε η έκκληση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου να… σταματήσουμε τις αναρτήσεις. «Απευθύνω έκκληση προς όλους. Και όταν λέω όλους, εννοώ όλους και όλες ανεξαιρέτως! Σταματήστε τα δελτία Τύπου, σταματήστε τα τιτιβίσματα, σταματήστε τα ποσταρίσματα. Σεβαστείτε τους συμπολίτες μας που έχασαν βιος δεκαετιών, σεβαστείτε τους πυροσβέστες που παλεύουν άυπνοι τόσες μέρες, σεβαστείτε τους εργαζόμενους στην Πολιτική Προστασία». Τη σιωπή έσπασε ο πρωθυπουργός, που μετά την πτήση πάνω από τα καμένα της Αττικής, δήλωσε: «Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη γύρω στα 15.000 στρέμματα. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, η αντίστοιχη πυρκαγιά του 2009 που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό έκαψε 150.000 στρέμματα, δηλαδή είναι 10 φορές μικρότερη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή