Κενά στη Δασική Υπηρεσία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για την προστασία των δασών συνολικά και την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και των άλλων αιτιών υποβάθμισης του δασικού πλούτου της χώρας μας, απαιτείται η συγκρότηση ενός ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη», τονίζει στην «Κ» ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Yπαλλήλων (ΠEΔΔY), σχετικά με όσα πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και αλλού. «Σήμερα υπάρχει μια πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και κονδυλίων, μεταξύ δασικής υπηρεσίας, δήμων, περιφερειών και κεντρικού κράτους, που έχει αποδειχθεί μη αποδοτική», υπογραμμίζει ο κ. Μπόκαρης. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ μιλάει για μακρόχρονη υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία εντάθηκε τα χρόνια της κρίσης. «Σήμερα οι ελλείψεις στις αναγκαίες θέσεις επιστημονικού προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες φτάνουν το 45%, έχουμε μεγάλο έλλειμμα ειδικά σε δασολόγους και δασοπόνους. Μόνο την τελευταία πενταετία οι δασολόγοι που υπηρετούν στη Δασική Υπηρεσία μειώθηκαν από 850 σε 600 άτομα», σημειώνει ο κ. Μπόκαρης. Το αποτέλεσμα είναι οι υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες, ενώ έχουν αναλάβει περισσότερο έργο, όπως η συμβολή τους στην εκπόνηση των δασικών χαρτών. Ανάσα στη Δασική Υπηρεσία θεωρεί ο κ. Μπόκαρης πως έδωσε η ενσωμάτωση περίπου 1.800 αγροφυλάκων που έγιναν δασοφύλακες και βοηθούν σε μια εποπτεία των δασών, όχι επαρκή βέβαια. «Είναι ανάγκη να γίνουν προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων», υπογραμμίζει.

Οι Δασικές Υπηρεσίες, που υπάγονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν την αρμοδιότητα της συντήρησης των δασικών οδών, του καθαρισμού των δασών κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, «τα κονδύλια που δίνονται δεν επαρκούν», σημειώνει ο κ. Μπόκαρης. Υπολογίζεται πως η Δασική Υπηρεσία λαμβάνει σε ετήσια βάση, τα τελευταία χρόνια, περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία πρέπει να καλύψει όλα τα πεδία με τα οποία ασχολείται. Την ίδια ώρα, περίπου 17-18 εκατομμύρια τον χρόνο, σύμφωνα με τον κ. Μπόκαρη, λαμβάνουν οι δήμοι για έργα πρόληψης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που βρίσκονται εντός του χώρου ευθύνης τους και στα οποία περιλαμβάνονται και αστικά άλση, πάρκα κ.λπ. «Συνολικά είναι πολύ λίγα τα χρήματα, ενώ και η μη ενιαία διαχείριση δεν βοηθάει», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ.

Για ευθύνη της Αυτοδιοίκησης στην αξιοποίηση των κονδυλίων πυρόσβεσης αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο. «Στον τομέα της πυροπροστασίας, πολύ έγκαιρα φέτος είχαν γίνει συσκέψεις, έχουν δοθεί κονδύλια. Στο υπουργείο Εσωτερικών, που γνωρίζω, έχουν δοθεί περίπου 17 εκατ. ευρώ στους 319 από τους 325 δήμους, αποκλειστικά για πυροπροστασία», είπε χαρακτηριστικά. «Εχουμε περιπτώσεις δημάρχων που πραγματικά αξιοποίησαν τα κονδύλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουμε και μαρτυρίες πολιτών για έλλειψη έστω στοιχειωδών μέτρων». Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμα πως «η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και κατ’ επέκταση του Κτηματολογίου θα έρθει να καλύψει ένα τεράστιο κενό στη θεσμική οργάνωση και θωράκιση της χώρας, που είναι από τις λίγες στην Ε.Ε. όπου δεν είναι αποσαφηνισμένο ποιος είναι ο χαρακτήρας κάθε περιοχής, τι κάνει και πού».

Πύρινα μέτωπα

Οσον αφορά την πορεία των πύρινων μετώπων, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στις περιοχές Αλειμματάς και Καραβάδος της Κεφαλονιάς είχαν τεθεί υπό έλεγχο. Στην πρώτη περίπτωση δεν είχε ενεργό μέτωπο και για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, καθώς κι ένα ελικόπτερο. Οριοθετημένη είναι η φωτιά στην περιοχή Καραβάδος, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή