Ισπανία: Η Δικαιοσύνη είχε απορρίψει απόφαση για απέλαση του ιμάμη Ες Σάτι

Ισπανία: Η Δικαιοσύνη είχε απορρίψει απόφαση για απέλαση του ιμάμη Ες Σάτι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισπανός δικαστής είχε ακυρώσει τον Μάρτιο του 2015 μια απόφαση απέλασης του Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, του ιμάμη που φέρεται ότι ριζοσπαστικοποίησε τους δράστες των επιθέσεων στην Καταλωνία και υποκίνησε την φονική κούρσα στην πλατεία Λα Ράμπλα, αφού είχε κρίνει τότε ότι δεν ήταν επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. 

Ο δικαστής του Καστεγιόν, μιας πόλης στην ανατολική Ισπανία, όπου ο 44χρονος Μαροκινός είχε εκτίσει στο παρελθόν ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για εμπόριο ναρκωτικών, εκτιμούσε στην απόφασή του ότι ο Ες Σάτι κατέβαλε προσπάθειες για να ενταχθεί στην ισπανική κοινωνία, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση των δικαστικών αρχών, με την οποία επιβεβαιώνεται μια σχετική πληροφορία που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα El Mundo. Επιπλέον, ο ίδιος δικαστής διαπίστωσε ότι ο Ες Σάτι είχε διαπράξει μόνο ένα αδίκημα, εργαζόταν και «δεν αποτελούσε πραγματική και σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη».

Ο Αμπντελμπάκι Ες Σάτι έζησε για αρκετά χρόνια στη Ριπόλ, μια κοινότητα στη βόρεια Καταλωνία, από την οποία προέρχονταν πολλά από τα μέλη του τζιχαντιστικού πυρήνα που αιματοκύλισε την καταλανική πρωτεύουσα. Σκοτώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, όπου η ομάδα φέρεται ότι κατασκεύαζε εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους προόριζε για ένα πολύ μεγαλύτερης κλίμακας τρομοκρατικό χτύπημα που τελικώς δεν έλαβε χώρα. 

Ένας από τους υπόπτους που συνελήφθη από τις ισπανικές αρχές υποστηρίζει ότι ο ιμάμης ήθελε να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας, τον οποίο μαζί με έναν συγκατηγορούμενο του υπέδειξε και ως υποκινητή του χτυπήματος στη Βαρκελώνη. 

Στο Ριπόλ, οι κάτοικοι που τον γνώριζαν έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο που «μιλούσε ελάχιστα» και δεν αποχωριζόταν ποτέ το Κοράνι. Είχε ταξιδέψει επίσης πολλές φορές στο Βέλγιο. Στα ερείπια του σπιτιού στο Αλκανάρ βρέθηκαν αεροπορικά εισιτήρια για τις Βρυξέλλες, ενώ έχει επιβεβαιωθεί και από τις τοπικές αρχές του Μασελέν, κοντά στη βελγική πρωτεύουσα, ότι διέμεινε εκεί επί τρεις μήνες στις αρχές του 2016.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή