Χορός υποψηφίων για την Κεντροαριστερά

Χορός υποψηφίων για την Κεντροαριστερά

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις, πέντε, ακόμη και έξι υποψηφιότητες ενδέχεται να προκύψουν για την προεδρία του νέου κόμματος που κυοφορείται ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός του Γιάννη Ραγκούση, που χθες επισημοποίησε την απόφασή του να είναι αντίπαλος της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Καμίνη, όλα δείχνουν πλέον ότι και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα, ενώ στο «παιχνίδι» δεν αποκλείουν να μπουν τόσο ο Γιάννης Μανιάτης, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μάλιστα, ο Γιάννης Ραγκούσης σήκωσε χθες πολύ ψηλά τον εκλογικό πήχυ του όλου εγχειρήματος (πάνω από το επόμενο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σκοπός του δεν είναι μόνο να νικήσει τη Φώφη Γεννηματά ή τον Γιώργο Καμίνη. «Οποιος ψηφίζει Γιάννη Ραγκούση, ψηφίζει αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε και κάλεσε τους πολίτες «να επιλέξουν αν θέλουν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή τον Αλέξη Τσίπρα».

Πέραν ωστόσο της υποψηφιότητας Ραγκούση είναι προφανές ότι η τελική επιλογή του Στ. Θεοδωράκη θα είναι αυτή που θα προσδώσει στην πολυσυζητημένη διαδικασία ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Διότι αν ο επικεφαλής του Ποταμιού το αποφασίσει, θα είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που δύο κοινοβουλευτικά κόμματα επί της ουσίας θα ενωθούν για να εκλέξουν νέο αρχηγό, ενώ εξίσου προφανές είναι ότι πολύ μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των πολιτών που θα ενδιαφερθούν να μετάσχουν στην εκλογή.

Το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει σήμερα ως το πιο πιθανό σενάριο, καθώς ο Στ. Θεοδωράκης φέρεται να βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε συνεχή επικοινωνία με τον Νίκο Αλιβιζάτο, προκειμένου να διακριβώσει τους όρους που η επιτροπή του σχεδιάζει την εκλογή του νέου αρχηγού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του Ποταμιού όχι μόνον συμφωνεί, αλλά θεωρεί αυτονόητη την προσπάθεια της επιτροπής Αλιβιζάτου να υπάρξει και η τεχνολογική δυνατότητα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψήφου, προκειμένου να μπορούν εύκολα να ψηφίσουν οι χιλιάδες Ελληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό –ή και όποιοι μένουν μακριά απ’ όπου στηθούν κάλπες–, ενώ έχει θέσει και έναν επιπλέον όρο. Εχει πει στον Ν. Αλιβιζάτο, ότι αν μπει και το Ποτάμι στην επικείμενη μάχη, θα πρέπει αμέσως να πάψει αυτή να αποκαλείται «εκλογή νέου προέδρου της ΔΗΣΥ», καθώς ο νέος φορέας θα είναι βέβαια σαφώς ευρύτερος από τη σημερινή κεντροαριστερή συμμαχία του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ και της ΔΗΜΑΡ.

Τις εξελίξεις αυτές τις παρακολουθεί βέβαια το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, το οποίο εκφράζει τις τελευταίες μέρες εντονότατες επιφυλάξεις για την εξ αποστάσεως ψήφο, επισημαίνοντας ότι άνευ της αυτοπρόσωπης παρουσίας των εκλογέων δεν μπορεί να διασφαλισθεί το αδιάβλητο. Μάλιστα συνεργάτες της κ. Γεννηματά χαρακτήριζαν χθες απαράδεκτες τις διαρροές για τον τρόπο που θα γίνει η ψηφοφορία, «χωρίς να έχει συνεδριάσει ακόμη η επιτροπή Αλιβιζάτου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή