Williamsburg, η «ανθρώπινη Νέα Υόρκη»

Williamsburg, η «ανθρώπινη Νέα Υόρκη»

11' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλλιτεχνίζον και μποέμ, λατρεμένο της παγκόσμιας indie κοινότητας, παραμένει «στη μόδα» εδώ και πολλά χρόνια, αποτελώντας μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές της αμερικανικής μητρόπολης.

Μουσικοί, ηθοποιοί, οικολόγοι, Πορτορικανοί, χασιδιστές Εβραίοι, Ιταλοί, φτωχοί εργάτες, πλούσιοι χρηματιστές, μαύροι, λευκοί: το Williamsburg είναι, όπως σχεδόν όλη η Νέα Υόρκη, ένα χωνευτήρι διαφορετικών εθνοτήτων, θρησκειών και πολιτισμών. Μέχρι και τη δεκαετία του 1990 ήταν απλώς μια γειτονιά του Μπρούκλιν με αρκετά εργοστάσια, αποθήκες και μετανάστες. Τότε ήταν που η καλλιτεχνική κοινότητα του West Village και του Soho άρχισε να εκτιμά τους μεγάλους χώρους και τα φτηνά ενοίκια του Williamsburg και να μετατρέπει τα λοφτ και τις αποθήκες του σε ατελιέ. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του «εξευγενισμού» (gentrification) του Williamsburg, η οποία συνεχίζεται: παλιές αποθήκες κατεδαφίζονται για να χτιστούν στη θέση τους γυάλινοι ουρανοξύστες με πολυτελείς κατοικίες, ενώ hip εστιατόρια και μπαράκια ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά. Βέβαια, αυτή η ανάπτυξη είχε και αρνητικές επιπτώσεις: αυξήθηκαν τα ενοίκια, οι φτωχότεροι πληθυσμοί απομακρύνθηκαν και η γειτονιά έχασε κάτι από την εργατική ατμόσφαιρά της.

Οι hipsters της εποχής κατέφτασαν τη δεκαετία του 2000, φέρνοντας μαζί τους μουσικά στέκια, καταστήματα με βίντατζ ρούχα και μια κουλτούρα κοινότητας. Ανάμεσα στο πιο λαϊκό Queens και το πιο αστικό νότιο Μπρούκλιν, ήταν το ιδανικό μέρος για να ανθήσει μια πολυσυλλεκτική γειτονιά που να τους χωράει όλους. Πιο ήσυχο και ανθρώπινο από το Μανχάταν, πιο ζωντανό και δραστήριο από το υπόλοιπο Μπρούκλιν, στο Williamsburg η διαφορετικότητα δεν γίνεται απλώς ανεκτή. Είναι το ζητούμενο.

Ανάμεσα στα λοφτ και τις αποθήκες που λειτουργούν ως κλαμπ διασκέδασης, ίσως πετύχετε κάποιο κινηματογραφικό συνεργείο σε ώρα γυρισμάτων. Όσο κατευθύνεστε ανατολικά, οι πολυτελείς κατοικίες λιγοστεύουν και τα γκράφιτι αυξάνονται. Το Williamsburg συνορεύει με το Bushwick, ένα από τα πιο ριζοσπαστικά μέρη της Νέας Υόρκης, καθώς συγκεντρώνει πολιτικούς ακτιβιστές και κοινωνικά κέντρα.

Περπατήστε κατά μήκος του ποταμού, χωθείτε σε ένα μικρό εστιατόριο που θα σερβίρει πεντανόστιμα μεν, ακριβά δε πιάτα, χωρίς να μετανιώσετε για τον λογαριασμό. Χαθείτε στις αποθήκες του νότιου Williamsburg και, όταν δείτε ουρά έξω από κλαμπ, μπείτε χωρίς να γνωρίζετε ποιος παίζει. Πιάστε κουβέντα με τους ντόπιους σε ένα μπαρ, χαζέψτε τα πρωτοποριακά εκθέματα στις γκαλερί που τυχαία θα συναντήσετε στον δρόμο σας, κάντε μια αυθόρμητη αγορά σε μπουτίκ με vintage ρούχα, αλλά προπαντός αφεθείτε στον ρυθμό του Williamsburg, όπου όλα είναι πιθανά.

Το Williamsburg είναι…

1. Γκουρμέ φαγητό δρόμου

«Woodstock του φαγητού» το έχουν χαρακτηρίσει οι New York Times. Το Smorgasburg, το μεγαλύτερο φεστιβάλ φαγητού της Αμερικής, έχει μια ατμόσφαιρα χαλαρή και ξέγνοιαστη, παρότι φιλοξενεί ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Κάθε Σάββατο στους πάγκους του, στο East River State Park, θα δοκιμάσετε από μπέργκερ και hot dogs μέχρι ντάμπλινγκ, μπουρίτος και πουτίγκες. Μη χάσετε το fish & chips στο Handsome Hank’s Fish Hut, τα καπνιστά short ribs στο Carnal και τα ισπανικά τσούρος με παγωτό στο Dulcinea.

Info: East River State Park, 90 Kent Avenue, κάθε Σάββατο 11.00-18.00, Απρίλιο με Νοέμβριο

2. Τα μπαρ των ντόπιων

Tο Charleston είναι ένα κλασικό μπαρ γειτονιάς. Ανοιχτό από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το πρωί, διαθέτει μια μεγάλη και φιλόξενη μπάρα. Με κάθε ποτό μπορείτε, δίνοντας ένα ακόμα δολάριο, να πάρετε ατομική πίτσα, ενώ υπάρχει και μπίρα σε κανάτα για μεγάλες παρέες. Τα Σαββατοκύριακα η ατμόσφαιρα αλλάζει, με πιο δυνατή μουσική και περισσότερο κόσμο.

Info: Charleston, 174 Bedford Avenue

3. Τέχνη και πρωτοπορία

Μια βόλτα στους χώρους τέχνης της περιοχής θα σας δώσει μια καλή ιδέα των νεοϋορκέζικων εικαστικών τάσεων. Η γκαλερί Figureworks φιλοξενεί έργα που εξερευνούν την ανθρώπινη μορφή και περιοδικές εκθέσεις. Νέους δημιουργούς από όλο το Μπρούκλιν, αλλά και εκθέσεις λίγο πιο γνωστών καλλιτεχνών φιλοξενεί η Sideshow.

Info: Figureworks, 168 N 6th Street, Σάβ.-Κυρ. 13.00-18.00, κλειστά τον Αύγουστο • Sideshow, 319 Bedford Avenue, Πέμ.-Παρ.-Σάβ. 12.00-18.00

Williamsburg, η «ανθρώπινη Νέα Υόρκη»-1

Στο East River Park, με φόντο τους ουρανοξύστες του Μανχάταν. (Φωτογραφία: © GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE)

 

4. Θέα στο Μανχάταν

Το East River State Park, ανάμεσα σε N 7th και N 10th Street, είναι ένα καλό σημείο για να καθίσετε δίπλα στο ποτάμι και να αγναντέψετε τους ουρανοξύστες απέναντι (τα Σαββατοκύριακα γίνεται εδώ το Smorgasburg, βλ. παραπάνω). Γύρω από την αποβάθρα του φέρι, στο ύψος της Ν 5th Street, έχει διαμορφωθεί μια εσπλανάδα με παγκάκια και γκαζόν, ιδανικό σημείο για να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα δοθεί στο κοινό μια μεγάλη ελεύθερη έκταση (μαζί με κτίρια κατοικιών και γραφείων), την οποία παλιότερα καταλάμβανε ένα εργοστάσιο ζάχαρης. Στον έκτο όροφο του Wythe Hotel, η φανταστική θέα συνοδεύεται από κοκτέιλ και finger food. Στο rooftop μπαρ του McCarren Ηοtel η μουσική ακούγεται πιο δυνατά και συχνά παίζουν guest DJs. Happy hour κάθε Παρασκευή και Σάββατο 17.00-19.00.

Info: Wythe Hotel, 80 Wythe Avenue, τηλ. +1-718.460.8006 • McCarren Hotel, 160 N 12th Street, τηλ. +1-718.218.7500

5. Ξέφρενες νύχτες

Εδώ και πολλά χρόνια, το Williamsburg είναι η πατρίδα της μεγάλης indie alternative σκηνής της Νέας Υόρκης, και όχι μόνο. Συναυλίες και πάρτι πραγματοποιούνται καθημερινά. Πιστό στα underground ηλεκτρονικά ακούσματα, το μεγάλο κλαμπ Output έχει ένα από τα καλύτερα ηχοσυστήματα της πόλης και σχεδόν κάθε μέρα φιλοξενεί DJs. Μικρές μπάντες αλλά και μεγαλύτερα ονόματα ανεβαίνουν στις σκηνές του Music Hall of Williamsburg και του Knitting Factory. Στο Brooklyn Bowl θα δείτε συναυλίες, θα φάτε στο εστιατόριο ή θα παίξετε μπόουλινγκ, ενώ στο Brooklyn Brewery, εκτός από την ξενάγηση στους χώρους της ζυθοποιίας, θα δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές μπίρες και θα παρακολουθήσετε συζητήσεις και events.

Info: Output, 74 Wythe Ave., τηλ. +1-212.555.1212 • Music Hall of Williamsburg, 66 N 6th St., τηλ. +1-718.486.5400 • Knitting Factory, 361 Metropolitan Ave., τηλ. +1-347.529.6696

• Brooklyn Bowl, 61 Wythe Ave., τηλ. +1-718.963.3369.• Brooklyn Brewery, 79 N 11th St., τηλ. +1-718.486.7422

Williamsburg, η «ανθρώπινη Νέα Υόρκη»-2

Το Williamsburg συγκεντρώνει πολλά καφέ που υπηρετούν τη λογική του fair trade.

6. Η επανάσταση του καφέ

Μια τέτοια γειτονιά δεν θα μπορούσε να μην έχει αρτιζανάλ, αλεσμένο in-house καφέ. Μικρές κοοπερατίβες και ανήσυχοι ιδιοκτήτες, που ταξιδεύουν στη Λατινική Αμερική για να βρουν τους καλύτερους κόκκους καφέ, έχουν στήσει τα καταστήματά τους στο Williamsburg. Δοκιμάστε τα χαρμάνια των Charter Coffee, Toby’s Estate Coffee και Oslo Coffee Roasters.

Info: Charter Coffee, 309 Graham Ave., τηλ. +1-347.721.3735 • Toby's Estate Coffee, 125 North 6th St., τηλ. +1-347.586.0063 • Oslo Coffee Roasters, 328 Bedford Ave., τηλ. +1-718.782.0332

 

Williamsburg, η «ανθρώπινη Νέα Υόρκη»-3

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά murals είναι αυτό του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη Kobra. Απεικονίζει τον Άντι Γουόρχολ και τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά. (Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK)

7. Γκράφιτι σε κάθε γωνιά

Οι καλλιτέχνες που έφτασαν στα λοφτ και στις αποθήκες του Williamsburg στα μέσα της δεκαετίας του 1990 συνεχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους και στους δημόσιους χώρους του. Στους δρόμους θα παρατηρήσετε πολλά γκράφιτι – άλλα πιο καλλιτεχνικά και ολοκληρωμένα, άλλα πιο άτεχνα και γρήγορα. Δείτε τη Μόνα Λίζα του Williamsburg στη γωνία των οδών Broadway & S 6th Street και λίγο πιο δυτικά, στη συμβολή της S 6th Street & Wythe Avenue, τα χαμογελαστά παιδιά των Ιρανών καλλιτεχνών Icy & Sot. Ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Kobra απεικόνισε τον Άντι Γουόρχολ και τον ζωγράφο Ζαν Μισέλ Μπασκιά με γάντια του μποξ στη διασταύρωση Bedford Avenue & N 9th Street, ενώ δύο άνθρωποι που αγκαλιάζονται είναι το θέμα της τοιχογραφίας που καλύπτει ολόκληρη την πίσω πλευρά ενός τετραώροφου κτιρίου στην οδό 131 Berry Street.

8. Κουζίνες του κόσμου

Hotspot για τους foodies της Νέας Υόρκης, στους δρόμους του θα βρείτε, φυσικά, μπέργκερ και πίτσα, αλλά και μεξικάνικο, κινέζικο, ταϊλανδέζικο φαγητό. Ξεκινήστε τη μέρα στο Fabiane’s: οι επιλογές του σε πρωινά και μπραντς είναι πολλές, οι τιμές προσιτές και οι βάφλες, τα σάντουιτς και τα πιάτα με αυγά χορταστικά και νόστιμα. Για ιταλικές πίτσες ψημένες στον ξυλόφουρνο, κατευθυνθείτε στο Diviera Drive. Εξωτική ατμόσφαιρα, καλοφτιαγμένες μαργαρίτες, σεβίτσε και άλλες λατινοαμερικανικές γεύσεις στο Rosarito Fish Shack.

Info: Fabiane's, 142 N 5th Street, τηλ. +1-718.-218.9632 • Diviera Drive, 131 Berry Street, τηλ. +1-347.987.4302 • Rosarito Fish Shack, 168 Wythe Avenue, τηλ. +1-718.388.8833

9. Η «θρυλική» γραμμή L

Η μετακίνηση με τη γραμμή L του μετρό, τον βασικό άξονα σύνδεσης του Μανχάταν με το Williamsburg, είναι μια περιπέτεια. Λειτουργεί από τις αρχές του αιώνα, τη χρησιμοποιούν καθημερινά περίπου 200.000 άνθρωποι και τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει το όνομά της με την ανάπτυξη της περιοχής. Στους σταθμούς αλλά και μέσα στα βαγόνια θα πετύχετε καλλιτέχνες του δρόμου, χορευτές, ακόμα και μπάντες, να δίνουν παράσταση. Η γραμμή L είναι τόσο σημαντική, που η ανακοίνωση ότι θα κλείσει για κάποιους μήνες το 2019 για έργα συντήρησης έχει προκαλέσει άπειρες συζητήσεις, ενώ πιθανολογούνται ακόμα και μειώσεις ενοικίων στις περιοχές που εξυπηρετεί.

Williamsburg, η «ανθρώπινη Νέα Υόρκη»-4

Γευματίζοντας με προϊόντα καλλιεργημένα επιτόπου, δίπλα στο East River, στο North Brooklyn Farms. (Φωτογραφία: © Ander Maher)

10. Αστικά χωράφια σε άδεια οικόπεδα

Ένας άδειος δημόσιος χώρος μετατράπηκε σε βιολογικό χωράφι και ταυτόχρονα φιλοξενεί εστιατόριο αλλά και πωλητήριο, όταν η ποσότητα της σοδειάς το επιτρέπει. Δίπλα στο ποτάμι, το North Brooklyn Farms παράγει πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και άλλα. Η φάρμα είναι ανοιχτή Τρίτη με Κυριακή, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Περπατώντας ανάμεσα στις καλλιέργειες, θα θαυμάσετε τη θέα στο Μανχάταν. Πολύ συχνά διοργανώνονται βραδιές

με φαγητό και μουσική.

Info: North Brooklyn Farms, 320 Kent Avenue

11. Ποδηλατάδες πάνω από το East River

To Citibike, το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων της Νέας Υόρκης, διαθέτει εκατοντάδες σταθμούς σε όλη την πόλη. Θα προμηθευτείτε το ημερήσιο πάσο (10 ευρώ) μέσω της εφαρμογής Citi Bike App ή σε κάθε σταθμό ποδηλάτων, χρησιμοποιώντας χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Μια ιδανική διαδρομή θα ήταν να πάρετε το ποδήλατο στον σταθμό της διασταύρωσης Wythe Avenue & N 11th Street, να κινηθείτε νότια πάνω στη Wythe Avenue που διαθέτει ποδηλατόδρομο και να διασχίσετε τη γέφυρα του Williamsburg προς Μανχάταν, η οποία επίσης διαθέτει ποδηλατόδρομο. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για 30 λεπτά κάθε φορά και το αφήνετε σε οποιονδήποτε σταθμό.

Info: www.citibikenyc.com  

12. Αγορές στις αποθήκες

Μια μεγάλη, παλιά αποθήκη κοντά στο ποτάμι γέμισε το 2003 προϊόντα και ζωή. Το Artists & Fleas είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Νέας Υόρκης. Κάθε Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 100 εκθέτες αραδιάζουν την πραμάτεια τους: ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, βιβλία και άλλα πολλά. Σε αποθήκη στεγάζεται και το κατάστημα Rough Trade, με βινύλια και ρούχα της ομώνυμης, θρυλικής, ανεξάρτητης, δισκογραφικής εταιρείας.

Info: Artists & Fleas, 70 N 7th, Σάβ.-Κυρ. 10.00-19.00 • Rough Trade, 64 N 9th Street,

Δευ.-Σάβ. 11.00-23.00, Κυρ. 11.00-21.00.

Williamsburg, η «ανθρώπινη Νέα Υόρκη»-5

Επιστροφή στα ’80s, στο Barcade, το μπαρ που διαθέτει πάνω από 50 παιχνιδομηχανές.

 

13. Παιχνίδια για μεγάλα παιδιά

Οι αίθουσες αναμονής κρύβουν μια ξεγνοιασιά, ίσως γιατί δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο παρά να περιμένεις. Αυτό ακριβώς είχαν κατά νου οι ιδιοκτήτες του Freehold, που σχεδιάστηκε ώστε να παραπέμπει σε λόμπι ξενοδοχείου, χωρίς όμως να υπάρχει… ξενοδοχείο. Ανοιχτό όλη μέρα για καφέ, φαγητό, κοκτέιλ, στην αυλή του θα βρείτε ένα τραπέζι πινγκ πονγκ, ενώ στα δωμάτιά του παιχνίδια όλων των ειδών – από πάκμαν μέχρι ποδοσφαιράκι. Στο βιομηχανικής αισθητικής καφέ-μπαρ Barcade τα παιχνίδια είναι περισσότερα: εκτός από τα 50 και πλέον φλιπεράκια του, η ποικιλία σε αμερικανικές μπίρες, πολλές μάλιστα από μικροζυθοποιίες, είναι άλλος ένας λόγος για να πάτε.

Info: Freehold, 45 S 3rd Street, τηλ. +1-718.388.7591 • Barcade, 388 Union Avenue,

τηλ. +1-718.302.6464

14. Πικνίκ και αθλοπαιδιές

Στα σύνορα του Williamsburg με το Greenpoint, το McCarren Park διαθέτει πισίνα, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, μπέιζμπολ και τένις, παιδικές χαρές, πάρκο σκέιτ και υπαίθρια όργανα γυμναστικής, ενώ η σκιά των δέντρων προσφέρεται για πικνίκ. Κάθε Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι λειτουργεί αγορά με κρεατικά, γαλακτοκομικά και λαχανικά (στη νοτιοανατολική πλευρά του πάρκου).

Info: McCarren Park, N 12th St., Lorimer St.

Για την είσοδό σας σε όλα τα μπαρ και τα κλαμπ της πόλης είναι απαραίτητη η επίδειξη διαβατηρίου.

χρήσιμες πληροφορίες

Mετάβαση

Η Αθήνα συνδέεται αεροπορικώς με τη Νέα Υόρκη καθημερινά με απευθείας πτήσεις αρκετών αεροπορικών εταιρειών (Emirates, United Airlines, Lufthansa, Delta, κ.ά.). Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, ξεκινoύν από 450 ευρώ το άτομο με επιστροφή.

Διαμονή 

• Για μοντέρνα δωμάτια και τροπική ατμόσφαιρα στο rooftop μπαρ και στην πισίνα, διαλέξτε το McCarren Hotel (160 N 12th Street, www.mccarrenhotel.com). Από 350 ευρώ το δίκλινο.

• Για να έχετε όλα τα ενδιαφέροντα σημεία πραγματικά δίπλα σας, μείνετε στο Wythe Hotel (80 Wythe Avenue, www.wythehotel.com). Από 250 ευρώ το δίκλινο.

• Για μοναδική θέα και μοντέρνα, boutique δωμάτια στο William Vale Hotel (111 N 12th Street, www.thewilliamvale.com). Από 450 ευρώ το δίκλινο.

• Για καθαρά και απλά δίκλινα δωμάτια σε πιο προσιτές τιμές, στο Pointe Plaza Hotel (2 Franklin Avenue, www.pointeplazahotel.com). Από 155 ευρώ το δίκλινο.

• Για χρωματιστά και στιλάτα δωμάτια, χωρίς όμως πολύ χώρο, στο Le Jolie (235 Meeker Avenue, www.hotellejolie.com). Από 250 ευρώ το δίκλινο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό

Peter Luger (178 Broadway, τηλ. +1-718.387.7400). Kαλοψημένες μπριζόλες και διάφορες κοπές κρεατικών σε έναν ιστορικό χώρο, που λειτουργεί από το 1887.

Delaware & Hudson (135 N 5th Street, τηλ. +1-718.218.8191). Παραδοσιακά αμερικανικά πιάτα και λίγο πιο πειραγμένες συνταγές, με προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες.

Williamsburg, η «ανθρώπινη Νέα Υόρκη»-6

To Marlow & Sons φημίζεται για τα φρέσκα στρείδια του, σερβίρει όμως και ωραίο πρωινό. (Φωτογραφία: © Mel Barlow)

 

Marlow & Sons (81 Broadway, τηλ. +1-718.384.1441). Σερβίρει μεσογειακή κουζίνα, ψαρικά και όστρακα. Ανοιχτά από τις 8.00 για πρωινό και μέχρι τις 16.00 για μεσημεριανό. Για δείπνο από τις 17.30 έως τις 23.00, Παρασκευή και Σάββατο έως τα μεσάνυχτα.

Williamsburg, η «ανθρώπινη Νέα Υόρκη»-7

Οι άνθρωποι του Odd Fellows Ice Cream κάνουν μόνοι τους την παστερίωση και παράγουν παγωτά σε πλήθος γεύσεων.

 

OddFellows Ice Cream Co. (175 Kent Avenue, τηλ. +1-347.599.0556). Νόστιμο, χειροποίητο παγωτό σε διάφορες γεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή