ΗΠΑ: Εκτεταμένες καταστροφές και κίνδυνος πλημμύρων από τον Χάρβεϊ – Τουλάχιστον ένας νεκρός

ΗΠΑ: Εκτεταμένες καταστροφές και κίνδυνος πλημμύρων από τον Χάρβεϊ – Τουλάχιστον ένας νεκρός

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χάρβεϊ, ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει το Τέξας εδώ και 50 χρόνια, κινείται αργά προς την ενδοχώρα της πολιτείας και οι καταρρακτώδεις βροχές που τον συνοδεύουν αναμένεται ότι θα προκαλέσουν καταστροφικές πλημμύρες. Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ανέφεραν ότι περίπου 250.000 πελάτες τους (σε σύνολο 1 εκατομμυρίου) έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, ενω οι καταστροφές από τις πόλεις που πέρασε είναι εξαιρετικά μεγάλες. 

ΗΠΑ: Εκτεταμένες καταστροφές και κίνδυνος πλημμύρων από τον Χάρβεϊ – Τουλάχιστον ένας νεκρός-1

Μεγαλύτερο θύμα των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι η παραθαλάσσια πόλη Ρόκπορτ, η οποία απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τo Κόρπους Κρίστι. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια του περάσματος του τυφώνα, ενώ πολλά σπίτια κατέρρευσαν και άλλα κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι άνεμοι σήκωσαν ολόκληρες στέγες, με τους δρόμους παράλληλα να έχουν πλημμυρίσει και τα τρεχούμενα νερά να είναι γεμάτα συντρίμμια.  Ο δήμαρχός κάλεσε όποιον επιλέξει να μείνει στο σπίτι του να γράψει το όνομά του και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης του στο χέρι του ώστε να μπορέσει να ταυτοποιηθεί σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού.

Αναφορικά με το θύμα, ο δήμαρχος της πόλης, Τσαρλς Τζ. Γουόξ, ανέφερε ότι βρέθηκε αφού η καταιγίδα πέρασε από την περιοχή και κινήθηκε προς την ενδοχώρα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ένα λύκειο, ένα ξενοδοχείο, ένα συγκρότημα κατοικιών, καθώς και άλλα κτίρια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τους διασώστες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια.

ΗΠΑ: Εκτεταμένες καταστροφές και κίνδυνος πλημμύρων από τον Χάρβεϊ – Τουλάχιστον ένας νεκρός-2

«Αυτή τη στιγμή είμαστε αποκλεισμένοι και δεν μπορούμε να πάμε πουθενά», δήλωσε ο Στιβ Σιμς, ένας εθελοντής πυροσβέστης στο Ρόκπορτ. «Έχουμε ακούσει φήμες για χιλιάδες πράγματα, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τίποτε διότι δεν έχουμε δει τίποτε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Σιμς, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.Στην παραλιακή πόλη Πορτ Λαβάκα, λίγο βορειότερα, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και ορισμένοι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει.

ΗΠΑ: Εκτεταμένες καταστροφές και κίνδυνος πλημμύρων από τον Χάρβεϊ – Τουλάχιστον ένας νεκρός-3

Ωστόσο, παρά τις καταστροφές, ο τυφώνας Χάρβεϊ εξασθένησε στην κατηγορία 1 και πιθανόν να μετατραπεί αργότερα σε τροπική καταιγίδα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC).

Το μέγεθος των καταστροφών οφείλεται στο γεγονός ότι ο Χάρβεϊ χτύπησε το Τέξας με τη σφοδρότητα της κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, κάτι που τον κάνει την πιο ισχυρή καταιγίδα που χτύπησε την καρδιά των ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια. 

ΗΠΑ: Εκτεταμένες καταστροφές και κίνδυνος πλημμύρων από τον Χάρβεϊ – Τουλάχιστον ένας νεκρός-4

Η καταιγίδα αναμένεται να κινηθεί αργά πάνω από το Τέξας και τις ακτές της Λουιζιάνα, μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει ημέρες, φέρνοντας πλημμυρίδα έως και 4 μέτρα και βροχοπτώσεις μέχρι και 90 εκατοστά.

ΗΠΑ: Εκτεταμένες καταστροφές και κίνδυνος πλημμύρων από τον Χάρβεϊ – Τουλάχιστον ένας νεκρός-5

Εως και 6 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονται στον δρόμο του τυφώνα Χάρβεϊ, καθώς και η καρδιά της πετρελαιοπαραγωγής των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις του τυφώνα στα διυλιστήρια έχουν ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. «Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας (σ.σ. Γκρεγκ Άμποτ), υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής», έγραψε.

ΗΠΑ: Εκτεταμένες καταστροφές και κίνδυνος πλημμύρων από τον Χάρβεϊ – Τουλάχιστον ένας νεκρός-6

Περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κόρπους Κρίστι, 160 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, κοντά στην πόλη Γκάλβεστοουν ο τυφώνας Χάρβεϊ προκάλεσε κάποιες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Καθώς άρχισαν να ενισχύονται οι άνεμοι στη Βικτόρια ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που έπεσε προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα σπίτι, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού σερίφη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, περίπου το 65% των 65.000 κατοίκων αψήφησαν τη διαταγή για εκκένωση.

Αν και χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, πολλοί είναι αυτοί που έχουν μείνει, συγκεντρώνοντας αποθέματα σε τρόφιμα, καύσιμα, και τοποθετώντας σάκους με άμμο έξω από τα σπίτια τους, προκαλώντας την αγανάκτηση των τοπικών αρχών.

Βίντεο από δορυφόρο που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA

Ενισχυμένος από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού ο Χάρβεϊ γίνεται ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που πλήττει τις ΗΠΑ μετά τον Τσάρλι το 2004 και ο πρώτος που πλήττει το Τέξας μετά την Κάρλα το 1961.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή