«Απόβαση» επιχειρήσεων από την Κίνα στη ΔΕΘ

«Απόβαση» επιχειρήσεων από την Κίνα στη ΔΕΘ

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλές προσδοκίες για επιχειρηματικές συμφωνίες δημιουργεί η συμμετοχή περισσοτέρων από 200 κινεζικών επιχειρήσεων στην 82η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της συμπρωτεύουσας. Το Πεκίνο αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της Κίνας στη διοργάνωση ως τιμώμενης χώρας και, στο πλαίσιο αυτό, έχουν προετοιμαστεί και ένας προς έναν συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ τα ραντεβού αυτά πληθαίνουν ημέρα με την ημέρα.

Ναυαρχίδα της κινεζικής συμμετοχής αποτελεί η παρουσία της China Development Bank (CDB), που θα παρουσιάσει το χαρτοφυλάκιό της και θα διερευνήσει τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως η CDB έχει συγκροτήσει μια λίστα διεθνών επενδυτικών προγραμμάτων με περισσότερα από 900 έργα στις 64 χώρες από τις οποίες διέρχεται ο νέος Δρόμος του Μεταξιού ή Belt and Road, όπως ονομάζεται επισήμως η πολιτική αυτή, με προγραμματισμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 800 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι προγραμματισμένες για την επόμενη δεκαετία επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ της Cosco στον Πειραιά, αλλά και άλλων κινεζικών επιχειρήσεων που έχουν τοποθετηθεί ή πρόκειται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Τα τραπεζικά δάνεια που έχει ήδη χορηγήσει για έργα που περιλαμβάνονται στον νέο Δρόμο του Μεταξιού ξεπερνούν τα 110 δισ. δολάρια.

Μεγάλος αριθμός κινεζικών εταιρειών παρακολουθεί στενά επενδύσεις και έργα υποδομής στην Ελλάδα. Πολλές αναζητούν ευκαιρίες στο τομέα της ενέργειας, της διατροφής, των υπηρεσιών, του τουρισμού, τις τουριστικές υποδομές, της επιστημονικής καινοτομίας, της πολιτιστικής βιομηχανίας, της αγοράς ακινήτων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Και, βέβαια, πλήθος ναυπηγικών ομίλων κινεζικών συμφερόντων ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδύσεις Ελλήνων εφοπλιστών σε κινεζικές ναυπηγήσεις.

Γι’ αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα πραγματοποιώντας επαφές ο επικεφαλής των ναυπηγείων Penglai Zhongbai Jinglu Ship Industry Co. Ltd., αλλά και άλλοι ομόλογοί του.

Μεγάλα περιθώρια

Με βάση στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, o συνολικός όγκος συναλλαγών της Κίνας το 2015, για το οποίο τα δεδομένα είναι οριστικοποιημένα, ήταν 317,1 δισ. δολάρια και το εμπόριο με την Ελλάδα μόλις 3,95 δισ. ή 0,1% του εξωτερικού εμπορίου της. Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. και οι ελληνικές στην Κίνα περίπου 100 εκατ. Κρίνοντας από αυτά τα νούμερα, η διμερής συνεργασία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θεωρεί το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά σημαντικό σημείο για την ανάπτυξη της πολιτικής «Μια ζώνη και ένας δρόμος», ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ χαρακτηρίζει το έργο αυτό «Κεφάλι του δράκου» της σινοελληνικής ή, ακόμα περισσότερο, της σινοευρωπαϊκής συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ενισχυθεί ο ενθουσιασμός των κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Πρόσφατα η State Grid της Κίνας, η China State Construction Engineering Corporation και η China Machinery Engineering Corporation έχουν ενεργά ασχοληθεί, παρακολουθούν ή και ήδη έχουν επενδύσει σε μεγάλα έργα ιδιωτικοποίησης προσδίδοντας νέα δυναμική στο κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Επιπλέον, ο όμιλος Alibaba, ο μεγαλύτερος ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, ο όμιλος Διεθνής Κινεζικής Τηλεόρασης, η Τράπεζα Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας (EXIM), και άλλοι έχουν όλοι στείλει αντιπροσωπείες στην Ελλάδα προκειμένου να διερευνήσουν ευκαιρίες και συνεργασίες. Το κινεζικό κεφάλαιο προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο στην ελληνική αγορά.

Υποδομές, logistics

Από την Αθήνα πέρασαν άλλωστε νωρίτερα φέτος και τρία μεγάλα κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια, με στόχο επενδυτικά projects που επικεντρώνονται κυρίως σε υποδομές, logistics και εμπορικό real estate. Πρόκειται για τα Dalian Wanda Group, Silk Road Fund και Global Port Funds. Ενεργή στη χώρα μας είναι και η China Shenhua Group, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορίας άνθρακα και ενέργειας διεθνώς, ενώ οι κινεζικές ZTE Corporation και Huawei έχουν δημιουργήσει ήδη στον Πειραιά κέντρα logistics και εξετάζουν πλέον την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Τώρα από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να προκύψουν νέες επαφές που ενδέχεται να οδηγήσουν σε συμφωνίες, ενώ σημειολογικά η αναβάθμιση των ελληνοκινεζικών σχέσεων θα σηματοδοτηθεί και από την ανακοίνωση, εκτός απροόπτου, της έναρξης απευθείας πτήσεων μεταξύ Κίνας και Ελλάδας από την κρατική Air China.

Ποιες εταιρείες έρχονται και τι προσδοκούν

Το κινεζικό ενδιαφέρον για την 82η ΔΕΘ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κίνας ως τιμώμενης χώρας, αποδεικνύεται έμπρακτο, συνεχίζει να κλιμακώνεται και θα εκφραστεί στην επικείμενη διοργάνωση μέσω πολυπληθούς κινεζικής επιχειρηματικής παρουσίας. Οι διοργανωτές, σε συνεργασία με τον ελληνικό φορέα προσέλκυσης επενδύσεων Enterprise Greece, έχουν ήδη ενεργοποιήσει ψηφιακή πλατφόρμα που θα εντοπίσει επιχειρήσεις με κοινά χαρακτηριστικά, προκειμένου να διευκολυνθεί το κλείσιμο ραντεβού, καθώς και οι ένας προς έναν συναντήσεις. Στην εν λόγω πλατφόρμα (thessalonikifair-2017.b2match.io) έχουν ήδη εγγραφεί δεκάδες κινεζικές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μεγάλα κινεζικά επιχειρηματικά συγκροτήματα που τα τελευταία λίγα έτη έχουν αποκτήσει έντονα εξωστρεφή προσανατολισμό, όπως η CEFC China Energy Company Limited (CEFC China), η China Corporate United Investment Holding (CCUI) και ο τεχνολογικός όμιλος ΙNESA.

Στη σχετική πλατφόρμα του Enterprise Greece βρίσκεται ακόμα η Shanghai Feilo Acoustics, που δραστηριοποιείται σε συστήματα «έξυπνου» φωτισμού, η Shanghai Electric Group, που έχει ως αντικείμενο τον τομέα της ενέργειας, αλλά και ο όμιλος δομικών υλικών Shanghai Building Materials, ο οποίος ελέγχει μεγάλο αριθμό θυγατρικών σε κλάδους της οικοδομής και των κατασκευών. Επίσης περιλαμβάνονται ως διαθέσιμα για παρουσιάσεις επιχειρηματικών σχεδίων στελέχη της εταιρείας ιατρικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού Ezi Surg Medical, αλλά και της Shenda International Trade, που δραστηριοποιείται στον τομέα ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, όπως και της Shanghai Silk Group Culture Development.

Παρούσα είναι και η Shanghai Rainbowfish Ocean Technology, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συστημάτων για την εξερεύνηση του θαλάσσιου βυθού.

Και στο πετρέλαιο

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει επιχειρήσεις να επεκτείνουν τη συνεργασία με την Ελλάδα, «συμπεριλαμβανομένης προοπτικά της από κοινού εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων». Σε συνδυασμό με την έλευση στη Θεσσαλονίκη της CEFC China Energy Company, η οποία έχει επενδύσει σε δικαιώματα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και επιδιώκει να αναπτύξει δίκτυο τερματικών σταθμών καυσίμων στην Ευρώπη, το ενεργειακό ενδιαφέρον εμφανίζεται διευρυμένο.

Στη ΔΕΘ θα είναι ακόμα μεταξύ άλλων και οι: Shanghai Municipal Commission of Commerce, CCPIT Shanghai, Shanghai International Technology Exchange Center, Flsmart Technology, Baotong Fainearth Electronic, SVA Information Industry, Shanghai Patent & Trademark Law Office, Fusheng Well Global Intelligent Control Technology, Slamtec, Feichuan Import & Export, Lansheng Light Industrial Products, Shanghai Toys Import & Export και Shanghai Sanjin Import & Export.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή