Πρόεδροι έρχονται και παρέρχονται… ο Λαλιώτης μένει

Πρόεδροι έρχονται και παρέρχονται… ο Λαλιώτης μένει

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο γραφείο του, 2Δ, στον δεύτερο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, δεν υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής. Δεν έχει tablet, ούτε smartphone. Μόνο στοίβες από παλιές ομιλίες και παρεμβάσεις, και εφημερίδες. Ο Κώστας Λαλιώτης εμφανίζεται ανελλιπώς τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Διαβάζει, τηλεφωνεί, συναντά κόσμο: ζυμώσεις με κόσμο, για ώρες…

Ανελλιπώς βρισκόταν στο γραφείο του και επί των ημερών του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου στην κεφαλή του ήλιου του ΠΑΣΟΚ. Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ έρχονται και παρέρχονται. Ο Λαλιώτης μένει.

Μέρος της μυθολογίας του ΠΑΣΟΚ, αν όχι αυτοπροσώπως η μυθολογία του, το «θείο βρέφος» («ινστρούχτορας» για τους εχθρούς του) βγήκε πρόσφατα από τη λήθη γράφοντας ένα μακροσκελές αφιέρωμα για τον Ανδρέα Παπανδρέου που προκάλεσε συζήτηση. Το κείμενο –υποτίθεται ότι δημοσιοποιήθηκε για να δικαιώσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που έχει κατηγορηθεί για όλα τα δεινά της χώρας– βρίθει συμβολισμών και ιστορικών αιχμών: ευρωπαϊκός δρόμος, αλλά με σκληρή διαπραγμάτευση, ανάπτυξη από μια προοδευτική κυβέρνηση και όχι από την Κεντροδεξιά που, σύμφωνα με τον Λαλιώτη, συνδέεται ιστορικά με την υπερχρέωση και την κακοδιαχείριση, και έμφαση στην περίοδο μέχρι το ’95 και όχι μετά το 1996 και τον Κώστα Σημίτη, τον οποίο δεν είχε στηρίξει στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Eρμηνείες

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε προκαλέσει τόσο θόρυβο αν οι ερμηνείες δεν ήταν τόσο προφανείς και με αφορμή τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για τον νέο κεντροαριστερό φορέα. Ο ίδιος σιωπά. Αν μιλούσε, θα διέψευδε ότι το κείμενο σχετίζεται με τη συγκυρία, παρότι μιλάει για μια μεγάλη, προοδευτική, αντινεοφιλελεύθερη παράταξη. Κοινώς, μια παράταξη που δεν θα συνεργαστεί με την Κεντροδεξιά, όπως προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά που θα ξαναβρεί τις ρίζες της. Και αν οι ρίζες της μετακόμισαν από τη Χαριλάου Τρικούπη στην Κουμουνδούρου, τότε, προφανώς το ΠΑΣΟΚ τις αναζητεί σε λάθος κατεύθυνση. 

Μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, υφυπουργός και υπουργός επί κυβερνήσεων Ανδ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη –ως ΥΠΕΧΩΔΕ αναδιαπραγματεύθηκε τη σύμβαση για το «Ελ. Βενιζέλος» και υπό τη δική του ευθύνη το έργο κατασκευάστηκε και λειτούργησε, ενώ επί των ημερών του κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν το μετρό και η Αττική Οδός–, ο δρόμος του με αυτόν των εκσυγχρονιστών στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκε ποτέ. Το 2003 παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα κατ’ απαίτηση του Κώστα Σημίτη και έκτοτε έμεινε εκτός επίσημης συμμετοχής στα όργανα του ΠΑΣΟΚ (παρότι αναλαμβάνει παρασκηνιακή δουλειά, κάτι που έμαθε καλά και από τη σχέση του με τον Αντώνη Λιβάνη). 

Τι θέλει ο Λαλιώτης; Ενα ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ένα ΠΑΣΟΚ σε σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή απλώς ένα ΠΑΣΟΚ-ανάχωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ο ίδιος επιμένει ότι δεν ασχολείται και ότι οι παρεμβάσεις του είναι διαχρονικές και όχι εφήμερες. Το ίδιο επιμένει ότι πρέπει να είναι και η πολιτική, τσιτάροντας Τ. Σ. Ελιοτ για τον παρόντα και τον παρελθόντα χρόνο και το παρελθόν που περιέχει το μέλλον. 

Την άποψή του περί «ηγετίσκων» και «ρολιστών» την έχει εκφράσει με παρεμβάσεις του. Οπως έκανε τον περασμένο Νοέμβριο, διαψεύδοντας ότι εισηγήθηκε τη διαγραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου που είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τη γραμμή σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν είδε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν τις τροπολογίες του Νίκου Παππά για το ΕΣΡ. 

Αλλες εποχές

Και τι θα γίνει το ΠΑΣΟΚ με τον νέο φορέα; «Οπως αυτοοργανωθήκαμε, έτσι και θα αυτοδιαλυθούμε», επαναλαμβάνει ο Λαλιώτης. Και αυτό θα πρέπει να γίνει δημοψηφισματικά, όχι διά της υφαρπαγής. Με απλά λόγια, μόνο πάνω απ’ το πτώμα του. 

Προερχόμενος από μια εποχή έντονης ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης που έδωσε σάρκα και οστά στο δόγμα «μόνο ΠΑΣΟΚ», πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει διψήφια ποσοστά μόνο με σαφές πρόγραμμα και οριοθετήσεις και αντιπαραθέσεις τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη Ν.Δ. Τις φαντάζεται περίπου σαν τις επικές σκηνές μάχης του «Game of Thrones»: αίμα, φωτιά και ατσάλι. Μόνο που στο «Game of Thrones» του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι κινδυνεύουν να είναι περισσότεροι και από τις καρέκλες και από τους ψηφοφόρους. Και οι ηττημένοι να ριχτούν ως τροφή στα σκυλιά όλοι (πλην ενός ή μιας). Εννοείται ότι ο Λαλιώτης θα το διαψεύσει, όπως διαψεύδει τα πάντα. Κατά πάσα πιθανότητα και αυτό το κείμενο, όπως και το ότι σχεδιάζει και νέες παρεμβάσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή