Ψηφοφορία για όριο θητειών σε βουλευτές

Ψηφοφορία για όριο θητειών σε βουλευτές

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όρους ιστορικού χρόνου, η δημιουργία της νέας προοδευτικής παράταξης είναι υπόθεση εθνικής εμβέλειας, γιατί αλλάζει τον πολιτικό χάρτη σε μια εποχή που η πατρίδα μας έχει την υπαρξιακή ανάγκη μιας νέας αρχής. Ομως, αυτή η νέα αρχή δεν μπορεί να γίνει όσο ο παλαιοκομματικός ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί δεσπόζουσα θέση ως τρέχουσα ή δυνητική κυβέρνηση της χώρας. Εάν, μετά τις επόμενες εκλογές, ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει ως αδιαφιλονίκητη αξιωματική αντιπολίτευση, τότε θα είναι κυριολεκτικά θέμα χρόνου να επανακάμψει ως κυβέρνηση. Και μέχρι τότε, θα σπρώχνει συνεχώς «προς τα κάτω και προς τα πίσω» την πολιτική ζωή.

Η κυοφορούμενη αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης θα γονιμοποιήσει τις εξελίξεις, προσφέροντας πειστικές προοδευτικές λύσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Νέα Δημοκρατία που, με το δέλεαρ της εξουσίας, δεν τόλμησε τη ρήξη με τον λαϊκισμό και το κατεστημένο. Η νέα προοδευτική παράταξη θα κάνει τη διαφορά, αν συνδεθεί με την Ελλάδα της παραγωγής, που μπορεί να δημιουργήσει νέο εισόδημα, νέα γνώση, νέες ιδέες, νέα ποιότητα, νέα τέχνη. Αυτή είναι η Ελλάδα της επιστήμης, της καινοτομίας, της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, που σήμερα ασφυκτιά.

Αυτή λοιπόν η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγικά μια νέα πολιτική τάξη πραγμάτων, μια νέα ποιότητα δημοκρατίας, ένα νέο πρότυπο πολιτικού και μια νέα πολιτική εκπροσώπηση. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι ένα πρώτο μέσον για τη σύνδεσή μας με τους Ελληνες που παράγουν και δημιουργούν.

Την ώρα που οι Εσθονοί εκλέγουν την κυβέρνησή τους ηλεκτρονικά πρέπει οι Ελληνες πολίτες να μπορούν να επιλέξουν και ηλεκτρονικά τον πρόεδρο της νέας προοδευτικής παράταξης. Σήμερα ήρθε η ώρα να διευρύνουμε αυτό το δημοκρατικό κεκτημένο με την ηλεκτρονική ψηφοφορία που, παράλληλα με την κλασική κάλπη και με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις, θα επιτρέψει σε περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα. Αξίζει να δώσουμε φωνή και δύναμη στους Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, στη γενιά του Διαδικτύου που αντιμετωπίζει με καχυποψία την πολιτική, αλλά και σε όσους, πολύ απλά, δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία την ώρα της εκλογής.

Ταυτόχρονα κι επειδή η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κομματικό σύστημα έχει καταρρεύσει, η νέα προοδευτική παράταξη πρέπει για να φέρει κοντά τους προοδευτικούς πολίτες, να γίνεται διαρκώς η ίδια η μεταρρύθμιση που επαγγέλλεται. Να εφαρμόσει στο εσωτερικό της πρώτα όσα θέλει να αλλάξουν στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα. Η θεσμοθέτηση της ανανέωσης είναι το μείζον θέμα από το οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε.

Η αναχρονιστική και κρατικοδίαιτη Ελλάδα έχει το δικό της διαχρονικό εκμαγείο για την αναπαραγωγή πιστών αντιγράφων ενός είδους πολιτικού προσωπικού που διασφαλίζει την αναπαραγωγή της. Η παλαιοκομματική πολιτική ελίτ για να επιβιώσει, καταπολεμά κάθε προσπάθεια να θεσμοθετηθεί η ανανέωση. Δεν έχει πρόβλημα κάθε τόσο νέα πρόσωπα να χρησιμοποιούνται ως «επικοινωνιακό αλατοπίπερο». Εχει πρόβλημα να θεσμοθετηθούν κανόνες που θα καταστήσουν την ανανέωση μια μόνιμη διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος που σε κανένα κόμμα μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασιστεί ανώτατο όριο στις θητείες που μπορεί να έχει ως βουλευτής ή υπουργός ένα στέλεχος.

Η θεσμοθέτηση της ανανέωσης ως υποχρεωτική λοιπόν, είναι θεμέλιος λίθος για να είναι πραγματικά και νέα και προοδευτική η παράταξη που δημιουργούμε.

Οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει μαζί με την εκλογή προέδρου να ψηφίσουν για την καθιέρωση ορίου-θητειών για βουλευτές και υπουργούς. Τρεις θητείες μέγιστος χρόνος για τον βουλευτή. Οκτώ χρόνια μέγιστος χρόνος για τον υπουργό.

Η νομιμοποίηση μιας τέτοιας καταστατικής απόφασης από τα εκατοντάδες χιλιάδες ιδρυτικά μέλη θα σφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο μια νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τη νέα προοδευτική παράταξη. Θα είναι μία πρώτη μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για να μεταβούμε στην επόμενη Ελλάδα με προτεραιότητα τους νέους και τις παραγωγικές ηλικίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή