Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά μεν, αποσπασματικά δε, και κατ’ επέκταση αναποτελεσματικά θεωρούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Οπως μάλιστα σημείωσαν στην αρμόδια υπουργό Εφη Αχτσιόγλου, χθες, δεν περιλαμβάνει μια σειρά από δύσκολες μνημονιακές παρεμβάσεις, όπως είναι η αλλαγή της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης σε πρωτοβάθμια σωματεία. Οι διατάξεις αυτές παραπέμφθηκαν πιθανότατα για επικοινωνιακούς λόγους, για μετά τη ΔΕΘ, μετά την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών, πιθανότατα σε σχέδιο νόμου-σκούπα, που θα περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Τρεις άξονες

Κατά την παρουσίαση των βασικών προωθούμενων διατάξεων στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε στους τρεις άξονες του σχεδίου νόμου, την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, τις ασφαλιστικές διατάξεις για την πληρέστερη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και τις ρυθμίσεις για την ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», σημαντικότερη εξ αυτών είναι η διάταξη που «ξεπαγώνει» την έκδοση επικουρικών συντάξεων για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο ΕΤΕΑΕΠ από την 1/1/2015 και μετά. Πλέον, το ποσοστό αναπλήρωσης για τις επικουρικές θα είναι 0,45 για όλα τα χρόνια ασφάλισης, είτε πριν είτε μετά το 2014. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος έκδοσης περίπου 75.000 αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι νέες αυτές συντάξεις θα είναι μειωμένες, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, όπως ισχύει και για τις αιτήσεις πριν από το 2014. Αλλη διάταξη προβλέπει τον περιορισμό στο 30% της μείωσης σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως δηλαδή ισχύει ήδη για τους μισθωτούς.

Εξαγορά

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών και για τους αγρότες αλλά και αύξησης των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε οικειοθελή βάση, για μελλοντική υψηλότερη σύνταξη. Επίσης, καθορίζεται η άτοκη επιστροφή εισφορών όταν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει υψηλότερες από τις προβλεπόμενες. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους η επιστροφή θα γίνεται έπειτα από συμψηφισμό με τα εισοδήματα του 2016 και θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας πιστωτικού υπόλοιπου. Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε περιπτώσεις ανεργίας θα αναζητούνται αποδοχές τουλάχιστον 5 ετών, ακόμη και πριν από το 2002, ενώ αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών.

Αναβάθμιση «Εργάνης»

Στα εργασιακά, αναβαθμίζεται το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, θεσπίζεται η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες και προβλέπεται το κλείσιμο επιχείρησης που παραβιάζει επανειλημμένως την εργατική νομοθεσία.

Δημιουργείται ηλεκτρονικό ποινολόγιο ώστε να επιβάλλονται αντικειμενικά τα πρόστιμα και οι ποινές στις επιχειρήσεις και προβλέπεται ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν από κοινοτικά κονδύλια και δημόσιους πόρους. Παράλληλα καθιερώνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική αναγγελία στην Εργάνη της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου και της καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης εργασίας και κατοχυρώνονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Μια σειρά μέτρων αφορά τη συντόμευση της εκδίκασης των διαφορών σχετικά με τη μη καταβολή δεδουλευμένων, ενώ σε σχέση με την ανεργία, θεσπίζεται ως εισοδηματικό κριτήριο για την καταβολή επιδόματος στους ελεύθερους επαγγελματίες το ποσό των 4.200 ευρώ τον χρόνο.

Ενεργοποίηση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις ζητούν οι εταιρείες

Σοβαρές επιφυλάξεις για την υποχρέωση των επιχειρήσεων να δηλώνουν εκ των προτέρων στο σύστημα Εργάνη τις υπερωρίες εξέφρασαν κατά τη χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων. Παράλληλα, ζήτησαν μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και την άμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των ασφαλιστικών οφειλών, σύμφωνα με το άρθρο 15, του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων συμφώνησαν πως το σχέδιο νόμου περιέχει διατάξεις κοινωνικού χαρακτήρα με «θετικό πρόσημο», έθεσαν όμως και μία σειρά από θέματα που θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες. Για παράδειγμα, κατατέθηκε πρόταση που αφορά τους εμπόρους και επιχειρηματίες στις τουριστικές περιοχές, ώστε η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών να ακολουθεί χρονικά την εποχικότητα της δραστηριότητας. Για τη διάταξη που προβλέπει την αύξηση εισφορών σε όσους ασφαλισμένους σε εθελοντική και μόνο βάση το επιθυμούν, ειδικά η ΕΣΕΕ ζήτησε αυτή να συνδεθεί με ξεκάθαρα πλεονεκτήματα, που θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης. Επιπλέον, η ΕΣΕΕ κατέθεσε πρόταση για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με το εισόδημα του τρέχοντος έτους, έστω με χρονική καθυστέρηση.

Ειδικά για τα θέματα της αδήλωτης εργασίας, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων επισήμαναν ότι η εκ των προτέρων γνωστοποίηση του συνόλου των υπερβάσεων του ωραρίου πριν αυτές γίνουν, θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμό τους χωρίς υπαιτιότητα του εργοδότη. Ως προς τη διάταξη για το κλείσιμο της επιχείρησης σε περίπτωση διαπίστωσης παρανομιών επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να συνιστά ακραίο μέτρο, να υπάρχει διαβάθμιση και βέβαια να προβλέπεται δεύτερη ευκαιρία. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, η αυστηροποίηση των μέτρων θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντικίνητρα κατά της παραβατικότητας και κυρίως με μειώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή