Φιλολογικό… κουτσομπολιό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΟΝ ΜΠΛΟΥΑ

13 ιστορίες για

παλιοχαρακτήρες

μτφρ.: Αλέξανδρος Τσαντίλας

εκδ. Bακχικόν

σελ. 145

Ευυπόληπτοι δολοφόνοι, γενναιόδωροι τσιγκούνηδες, εμμονικοί ποιητές: Ο κόσμος του Λεόν Μπλουά κατοικείται αποκλειστικά από εκκεντρικές προσωπικότητες, ορισμένες εκ των οποίων φλερτάρουν συστηματικά με την παράνοια. Αν και κανένας δεν θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει «τρελό», ο δημιουργός τους υπήρξε σίγουρα ιδιαίτερη περίπτωση, αφενός επειδή δήλωνε ότι εχθρευόταν την κυριαρχία της λογικής (μαζί με τους συγχρόνους του που την υπερασπίζονταν, όπως ο Εμίλ Ζολά και ο Γκι ντε Μοπασάν) και αφετέρου επειδή κάλυψε όλο το διάστημα από την αθεΐα έως τη φανατική πίστη στη διάρκεια μόλις λίγων χρόνων. Εκπληκτικά ικανός στο να αποκτά εχθρούς, τους οποίους δεν δίσταζε να συκοφαντεί στα γραπτά του, είχε επίσης αρκετούς αφοσιωμένους φίλους και θαυμαστές, ενώ μνημονεύεται από συγγραφείς όπως ο Γκράχαμ Γκριν, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες και ο Τζον Αϊρβινγκ. Για χρόνια ήταν γνωστός ως «αχάριστος επαίτης», καθώς είχε καταλήξει να ζει αποκλειστικά χάρη στη φιλανθρωπία, σύμφωνα όμως με τον Γάλλο φιλόσοφο Ζακ Μαριτέν, που υπογράφει τον πρόλογο της έκδοσης «13 ιστορίες για παλιοχαρακτήρες», η μοναδική του αδυναμία ήταν πως διακατεχόταν από «μια απεριόριστη επιθυμία να δώσει».

Γραμμένα με άφθονο μαύρο χιούμορ και ύφος που θυμίζει ρεπορτάζ, τα 13 σύντομα διηγήματα εμπεριέχουν πλήθος αναφορών σε πραγματικούς και άσπονδους φίλους του Μπλουά. Ανάμεσα τους ο Βέλγος καλλιτέχνης Ανρί ντε Γκρου και ο πεζογράφος και γείτονάς του στο Παρίσι Μπαρμπέ Ντ’ Ορεβιγί, υπό την επιρροή του οποίου ο Μπλουά έπαψε να μισεί την Εκκλησία και τελικά έγινε πιστός καθολικός. Πάντως, οι ιστορίες του δεν έχουν ενδιαφέρον μόνο για τους λάτρεις της ιστορίας ή του φιλολογικού κουτσομπολιού, αλλά (μετά το «πολιτισμικό σοκ» των πρώτων σελίδων) εξακολουθούν να καθηλώνουν τον αναγνώστη πάνω από έναν αιώνα μετά την πρώτη κυκλοφορία τους. Εστιάζοντας στις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, ο συγγραφέας μάς φέρνει αντιμέτωπους με τα «τέρατα» που κατοικούν βαθιά μέσα μας χωρίς καμία εμφανή πρόθεση να μας τρομοκρατήσει ή να μας κάνει κατήχηση.

Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ολοκληρωμένης παρουσίασης του έργου του Λεόν Μπλουά στο ελληνικό κοινό. Το διήγημά του «Η φοβερή τιμωρία ενός οδοντογιατρού» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αγρα το 1986, ενώ το 1997 άλλα δέκα διηγήματα συμπεριλήφθηκαν σε αφιέρωμα του περιοδικού «Πλανόδιον» και είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή μέσω της ιστοσελίδας του Eθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή