Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Ανευ προηγουμένου επιθετική ενέργεια» η έρευνα στο διπλωματικό κτίριο της Ουάσιγκτον

Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Ανευ προηγουμένου επιθετική ενέργεια» η έρευνα στο διπλωματικό κτίριο της Ουάσιγκτον

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε έναν Αμερικανό διπλωμάτη στη Μόσχα, προκειμένου να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας σχετικά με το πλάνο της αμερικανικής κυβέρνησης να ερευνηθεί το κτιριακό συγκρότημα της ρωσικής εμπορικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, η οποία θα πρέπει να κλείσει σύντομα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της πρεσβείας, η ανακοίνωση αναφέρει πως εκλήθη ο Άντονι Φ. Γκόντφρι, αναπληρωτής επικεφαλής αποστολής στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα. 

Το υπουργείο χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη «παράνομη επιθεώρηση» του ρωσικού διπλωματικού κτιρίου ως μία «άνευ προηγουμένου επιθετική ενέργεια», κατά την οποία οι ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μπορεί να έβρισκαν ευκαιρία να προβούν σε κάποια προβοκάτσια μέσω μίας ενδεχόμενης «εμφύτευσης επικίνδυνων αντικειμένων».

Επιπλέον, χθες το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες έρευνες και στο ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο. Ορισμένα ΜΜΕ ανέφεραν πως καπνός έβγαινε από μια καμινάδα του κτιρίου, ενώ λίγο αργότερα, η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε στο Τwitter πως ήχησε ο συναγερμός πυρκαγιάς αλλά δεν υπήρξε φωτιά. Από την πλευρά της, εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, είπε πως επρόκειτο για μέτρα «συντήρησης» του κτιρίου.

«Μέτρα λαμβάνονται για τη συντήρηση του κτιρίου, που μπορεί να περιλαμβάνουν κλείσιμο των παραθύρων, κατέβασμα των κουρτίνων, κλείσιμο των φώτων, της παροχής νερού, κλείδωμα των πορτών, πέταγμα σκουπιδιών, κλείσιμο των θερμαντικών σωμάτων και πολλά άλλα», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook.

Το κλείσιμο έως τις 2 Σεπτεμβρίου (σήμερα) του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο και των δύο διπλωματικών κτιρίων στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη που στεγάζουν τις ρωσικές εμπορικές αποστολές, είναι το τελευταίο επεισόδιο ενός διπλωματικού πολέμου που μαίνεται μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος έχει ωθήσει τις σχέσεις τους σε ένα νέο μεταψυχροπολεμικό χαμηλό.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή