Hellinikon Global: Θέλει ξεκάθαρη απόφαση ΚΑΣ για το Ελληνικό

Hellinikon Global: Θέλει ξεκάθαρη απόφαση ΚΑΣ για το Ελληνικό

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια ξεκάθαρη απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων, αναμένει ο προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, μετά την άκαρπη προχθεσινή συνεδρίαση, η οποία λέγεται πως διεκόπη με παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να αποτραπούν αποφάσεις που θα οδηγούσαν σε ματαίωση του έργου.

Η Hellinikon Global, το επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου και του οποίου ηγείται η Lamda Development, αναμένει μια απόφαση που θα βασίζεται στο Γενικό Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες μεταξύ της κρατικής «Ελληνικό Α.Ε.» και του υπουργείου Πολιτισμού. Σε άλλη περίπτωση, θεωρείται ιδιαίτερα δυσχερής η υλοποίηση της επένδυσης.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο έχει εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και βασίζεται στην αναθεωρημένη σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού, που κυρώθηκε με νόμο το καλοκαίρι του 2016.

Για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, απαιτήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και του προτιμητέου επενδυτή, οι οποίες προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια τόσο της κινεζικής Fosun, όσο και της αραβικής Εagle Hills με έδρα το Αμπου Ντάμπι, που συμμετέχουν στο επενδυτικό σχήμα. Τελικά, η αρχική σύμβαση του 2014 τροποποιήθηκε και μάλιστα το κόστος υλοποίησης της νέας σύμβασης και του συνοδευτικού μνημονίου, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκαν από την πολιτεία, βαρύνει τον προτιμητέο επενδυτή.

Ομως σε «αναμμένα κάρβουνα», εκτός από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, βρίσκεται και η κυβέρνηση. Η τροπή που λαμβάνει το Ελληνικό φορτίζει αρνητικά την ήδη επιβαρυμένη εικόνα της σχετικά με την αντιμετώπιση των εγχώριων και ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ παρακολουθούσαν σύμβουλοι τόσο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, όσο και της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Αυτοί κινητοποίησαν την κυβέρνηση όταν διεφάνη ο κίνδυνος να επικρατήσουν προτάσεις που προέβλεπαν την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου μέχρι και του 50% της έκτασης!

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε μια τέτοια απόφαση, που θα οδηγούσε ακόμη και σε ματαίωση της επένδυσης λίγα 24ωρα πριν από τη ΔΕΘ και την παραμονή της άφιξης του Γάλλου προέδρου και πολλών Γάλλων επιχειρηματιών. Ετσι, πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ με κυβερνητική απόφαση διεκόπη απότομα. Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, η υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου ζήτησε από την επικεφαλής του ΚΑΣ και γ.γ. του υπ. Πολιτισμού, κ. Μαρία Βλαζάκη, να διακόψει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου και να ορίσει νέα συνεδρίαση σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στη συνέχεια.

Ετσι, το μόνο δεδομένο που υπάρχει σήμερα, είναι ότι η αβεβαιότητα για τη συγκεκριμένη επένδυση συνεχίζεται, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις, τόσο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, όσο και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα ολοκληρωθεί και ότι έχουν αφαιρεθεί όλα τα «αγκάθια» που «πληγώνουν» την υλοποίησή της. Επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ανοικτό παραμένει και το δεύτερο μέτωπο του Ελληνικού, που αφορά στην κήρυξη ως δασικής έκτασης 37 στρεμμάτων. Η εκδίκαση της ένστασης του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικόν Α.Ε. κατά της απόφασης του Δασάρχη Πειραιά, έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, το σχήμα που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του Ελληνικού –ειδικά οι ξένοι όμιλοι που συμμετέχουν σε αυτό– θέλει να υπάρξουν σαφείς αποφάσεις σύντομα, οι οποίες θα εγγυώνται την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή