Εχασαν τη μάχη για το όριο χρέους οι «σκληροί» Ρεπουμπλικανοί

Εχασαν τη μάχη για το όριο χρέους οι «σκληροί» Ρεπουμπλικανοί

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τους Δημοκρατικούς για την αύξηση του ορίου στο δημόσιο χρέος και τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών αιφνιδίασε τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, που ήθελαν να πιέσουν για περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Ο υπόλοιπος κόσμος, όμως, μπορεί να πάρει μια ανάσα ανακούφισης, διότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν κινδυνεύει πια με μια έστω τεχνητή χρεοκοπία. Ούτε θα μπει «λουκέτο» στις υπηρεσίες του κράτους. Οικονομικοί αναλυτές είχαν επισημάνει τις προηγούμενες ημέρες ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να χρειαστεί τη στήριξη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου στο αμερικανικό χρέος λόγω της διχογνωμίας μεταξύ των Ρεπουμπλικανών επί του θέματος. Τα χρονικά περιθώρια στένευαν, όμως, διότι το Κογκρέσο έπρεπε να δώσει το «πράσινο φως» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, που λήγει το τρέχον δημοσιονομικό έτος. Η Moody’s και η Fitch είχαν προειδοποιήσει με υποβάθμιση της οικονομίας από το τριπλό ΑΑΑ εάν δεν επιτυγχάνονταν συμφωνία για το όριο του χρέους, με τη Moody’s να επισημαίνει ότι ύστερα «μια αναβάθμιση στο Αaa θα είναι απίθανη εάν εξακολουθεί να υφίσταται το πολιτικό περιβάλλον που οδήγησε σε μια τέτοια κατάσταση».

Βέβαια, η συγκατάβαση των Δημοκρατικών για το χρέος αλλά και την παροχή 15,25 δισ. δολαρίων σε οικονομική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της καταιγίδας «Χάρβεϊ» την περασμένη Τετάρτη, δεν δόθηκε στον κ. Τραμπ χωρίς αντάλλαγμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι 800.000 «Dreamers», οι μετανάστες που εισήλθαν ως ανήλικοι στις ΗΠΑ αλλά απέκτησαν δικαίωμα διαμονής με το πρόγραμμα DACA επί προεδρίας Ομπάμα, δεν απειλούνται σήμερα με άμεση απέλαση. Την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τραμπ, Τζεφ Σέσιονς, ανακοίνωσε την ανάκληση του DACA, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων από την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ που καταδίκασε αυτήν την πρωτοβουλία.

Από εδώ και στο εξής απομένει να παρακολουθήσει κανείς τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου. Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Δημοκρατικούς ισχύει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Η Γερουσία έδωσε την έγκρισή της στη συμφωνία την Πέμπτη με 80 ψήφους υπέρ και 27 κατά. Είναι σημαδιακό δε, ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ, και την ομόλογό του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. «Και οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν την αθέτηση πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο τον Δεκέμβριο και έχουν κάθε καλή πρόθεση να συνεργαστούν σε πολλά άλλα φλέγοντα ζητήματα για τη χώρα», δήλωσαν ο Τσακ Σάμερ με τη Νάνσι Πελόζι. Μάλιστα, ο κ. Σάμερ πρότεινε στον κ. Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς την κατάργηση του ορίου στο αμερικανικό χρέος, μια μεταρρύθμιση αρεστή στον Λευκό Οίκο, αλλά μπορεί να ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από μέλη των Ρεπουμπλικανών. Ηδη ο Πολ Ράιαν, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε αντίθετος σε κάθε προσπάθεια κατάργησης αυτού του συνταγματικού δικαιώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή