Μεγάλο «αγκάθι» ξανά το Δημόσιο

Μεγάλο «αγκάθι» ξανά το Δημόσιο

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο προσκήνιο, και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, επανέρχεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το ζήτημα του Δημοσίου. Τους τελευταίους μήνες τα «μηνύματα» από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς οι θεσμοί δεν κρύβουν πλέον την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη μη εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, που θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τον περασμένο Ιούνιο αλλά και για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των συμβασιούχων, οι οποίοι «καλά κρατούν» και προσεχώς σημαντικό τμήμα αυτών θα μονιμοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Η δυσαρέσκεια των δανειστών ήταν έκδηλη στο Εuroworking group της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια είχαν διαφανεί στα μέσα του καλοκαιριού, όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου σε συνέντευξή της («Ναυτεμπορική») είχε δείξει «κόκκινη» κάρτα για το θέμα των συμβασιούχων, υπογραμμίζοντας –εν είδει προειδοποίησης– ότι θα πρέπει «να διασφαλιστεί ότι θα προστατευθούν τα οφέλη που με κόπο αποκομίστηκαν από τους κανόνες για τις αποχωρήσεις».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει και θα καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες για την προσωρινή απασχόληση στη δημόσια διοίκηση», είχε επισημάνει τότε η κ. Βελκουλέσκου.

Παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις που ασκούνται, πάντως, ο αριθμός των συμβασιούχων σημειώνει ανοδική τάση. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο, ο αριθμός τους δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τον μέσο όρο του 2016 –περί τις 47.000–, ωστόσο αυτή τη στιγμή υπολογίζεται οτι περίπου 52.000 άτομα απασχολούνται με συμβάσεις.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η απόκλιση αυτή δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς η δέσμευση αφορά μέσους όρους και, ούτως ή άλλως, σημαντικό μέρος συμβάσεων λήγουν, ενώ άλλες αφορούν ειδικές κατηγορίες –όπως το προσφυγικό– που εξαιρούνται από την καταμέτρηση.

Το ποσοτικό ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι το μόνο που θα τεθεί στη διαπραγμάτευση, καθώς οι δανειστές προβληματίζονται για το μισθολογικό κόστος τόσο των συμβασιούχων όσο και των επικείμενων μόνιμων προσλήψεων στην καθαριότητα. Και τούτο διότι παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι οι συμβασιούχοι της καθαριότητας θα αμείβονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία που προβλέπει ότι οι αμοιβές μπορούν να δίνονται από τα γενικά έσοδα των δήμων.

Εφόσον δε, μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κάποιοι από αυτούς (σ.σ. 6.000 έως 10.000) μονιμοποιηθούν, τότε θα υπάρξει «άμεσο» πλήγμα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τρίτο και τελευταίο ζήτημα στο θέμα των συμβασιούχων είναι εάν οι σχεδιαζόμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα θα πρέπει να προσμετρηθούν στο σύνολο των προσλήψεων για το 2017. Πεποίθηση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη είναι ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν, καθώς δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ωστόσο το επιχείρημα μετά την προαναφερθείσα τροπολογία έχει καταστεί μάλλον «αδύναμο» και σε κάθε περίπτωση το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Εκπρόθεσμη

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση και με το ζήτημα της αξιολόγησης, καθώς η δέσμευση για εφαρμογή του νέου συστήματος έχει καταστεί εκπρόθεσμη κατά τρεις μήνες. Η αποχή των δημοσίων υπαλλήλων από τη διαδικασία έφτασε το 80%, αναγκάζοντας την κυβέρνηση, παραμονές της έλευσης των κλιμακίων στην Ελλάδα, να λάβει μέτρα μέσω τροπολογίας που συνδέει την αξιολόγηση με τις κρίσεις προϊσταμένων.

Επιχειρώντας μάλιστα να καλύψει την τρίμηνη καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου συστήματος, στην τροπολογία προβλέπονται αυστηρά χρονοδιαγράμματα προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, όσοι προϊστάμενοι δεν συμπληρώσουν τα έντυπα αξιολόγησης των υφισταμένων τους, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις κρίσεις, ενώ αυτό ισχύει και για τις υπηρεσίες με ειδικά συστήματα αξιολόγησης. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν όσες θέσεις προϊσταμένων έχουν ήδη προκηρυχθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, πάντως, εμμένουν στη θέση τους για αποχή από τη διαδικασία. Ως αντίμετρο σε ενδεχόμενο νέο μεγάλο ποσοστό αποχής, η τροπολογία προβλέπει ότι η αξιολόγηση είναι έγκυρη ακόμα και αν ο δημόσιος υπάλληλος δεν συμπληρώσει το φύλλο, εφόσον συνταχθεί η σχετική έκθεση από τον ένα εκ των δύο αξιολογητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή