Η προστασία του μπούφου έχει «παγώσει» το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα

Η προστασία του μπούφου έχει «παγώσει» το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μα δεν είναι πολλές 200 ανεμογεννήτριες σε μια μικρή περιοχή όπως του Καφηρέα; Μόνο για εκσκαφές θα χρειασθούν 243.000 δρομολόγια με φορτηγά, υπολογίζει ο σύλλογος για την προστασία του περιβάλλοντος της νότιας Καρυστίας, που μαζί με τρεις πολίτες κατάφερε να αναστείλει προσωρινά τις εργασίες του πρώτου από τα αιολικά πάρκα στην περιοχή, που ανήκει στην κοινοπραξία της ιταλικής ENEL και του ομίλου Κοπελούζου. Η αδειοδότηση του έργου, που θα απασχολήσει στη φάση κατασκευής του 200 εργαζόμενους και θα αποφέρει μέσα από αντισταθμιστικά στις τοπικές φτωχές κοινότητες 1,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χρονολογείται από το 2003.

Οι προσφεύγοντες επικαλούνται την προστασία του μπούφου και άλλων δύο σπανιότερων πουλιών, αλλά και των δρακόσπιτων στο όρος Οχη, καθώς και το γεγονός ότι οι εργασίες πρέπει να γίνουν σε περιοχή Νatura, επιχειρηματολογώντας ότι θα πάψει η περιοχή να είναι ελκυστική σε επισκέπτες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η περιοχή έχει πολύ λίγους επισκέπτες και ακόμα λιγότερους κατοίκους. Εχει πολύ αέρα και είναι σχετικά δύσβατη, ενώ το οδικό δίκτυο θα βελτιωθεί από το πάρκο.

Το βασικό πρόβλημα είναι η γη. Ενας από τους επιχειρηματίες των άλλων δύο πάρκων έδωσε ή υποσχόταν μεγάλα ποσά σε ιδιώτες και ζήτησε το 2006/2007 από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αντικαταστήσει την άδεια της ΕΝΕΛ/Κοπελούζου με μια δική του που είχε αγοράσει τη γη από τους ιδιώτες. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Ολοι οι ιδιώτες που ισχυρίζονται ότι έχουν τίτλους, δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η γη είναι δική τους. Η ιταλοελληνική κοινοπραξία πληρώνει τους ιδιώτες και το Δημόσιο μέχρι να ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους σε ποιον ανήκει η γη.

Η προσφυγή μπλοκάρει το έργο, ενώ οι γερμανικές ανεμογεννήτριες της Energon είναι στον δρόμο από τη Γερμανία. Ο γερμανικός οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων Hermes τις έχει ασφαλίσει. Η κοινοπραξία τώρα έχει ζητήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να απεμπλακεί το τμήμα του έργου που δεν συνδέεται με την Εύβοια.

Πρόκειται για ένα υποβρύχιο καλώδιο που θα περνάει από τη νότια Εύβοια στο δίκτυο της Παλλήνης, σε μια περιοχή δηλαδή που δεν υπάρχουν μπούφοι ούτε άλλα πουλιά που να χρήζουν προστασίας. Με το ρεύμα από το αιολικό πάρκο από τον Καφηρέα θα τροφοδοτούνται περίπου 196.000 νοικοκυριά στην περιοχή της πρωτεύουσας, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 500.000 τόνους.

Το πρόβλημα με τα αιολικά πάρκα είναι ότι όλα σχεδόν (Μάνη, Θράκη) είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν συγκεντρώσει αντιδράσεις, με την επίκληση της ίδιας πανομοιότυπης φιλοπεριβαλλοντικής επιχειρηματολογίας (Κυκλάδες, Σκύρος).

Ομως σε όλες τις παρόμοιες αδειοδοτικές διαδικασίες έχει προηγηθεί βασανιστική διαδικασία έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και όπως στον Καφηρέα ένα ατελείωτο πηγαινέλα για διορθώσεις και αναπροσαρμογές από το τοπικό δασαρχείο.

Χαρακτηριστικό και της καθυστέρησης της σχετικής επένδυσης είναι και το γεγονός ότι η γενιά των ανεμογεννητριών για το έργο του Καφηρέα έχει αλλάξει από τότε που πρωτοσχεδιάσθηκε το έργο. Ετσι, σήμερα είναι δυνατή η παραγωγή της ίδιας ισχύος με λιγότερες γεννήτριες. Να σημειωθεί ότι ο Καφηρέας αποτελεί το βασικό αιολικό πεδίο της χώρας, καθώς ο άνεμος που πνέει από τον Βόσπορο εκτονώνεται σε ένα μεγάλο μέρος του νότια της Κύμης για να κατευθυνθεί μετά, από το κέντρο του Αιγαίου (Αμοργός) προς τη Σητεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή