Μπάσκετ: Εχει κίνητρο, έχει τον τρόπο για ημιτελικό η Εθνική

Μπάσκετ: Εχει κίνητρο, έχει τον τρόπο για ημιτελικό η Εθνική

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα» όπως υπαγορεύει ο στίχος του Γιώργου Σεφέρη και η εθνική ομάδα μπάσκετ που βρίσκεται στις οκτώ καλύτερες ομάδες του 40ού Ευρωμπάσκετ, με τη σπουδαία νίκη της κόντρα στη Λιθουανία (87-74), κοιτάζει ψηλότερα για τον αυριανό προημιτελικό που θα έχει αντίπαλο τη Ρωσία. Η ελληνική ομάδα απέδειξε ότι άφησε στο Ελσίνκι το κακό αγωνιστικό πρόσωπό της και τη λιγοψυχία. Στην Κωνσταντινούπολη, η εμφάνιση των διεθνών που τήρησαν πιστά το πλάνο του τεχνικού επιτελείου σε άμυνα και επίθεση ήταν αισθητά βελτιωμένη, ενώ έδειξε ότι έχει περιθώρια για το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της.

Η ψυχολογική ώθηση που της έδωσε η νίκη-πρόκριση και η κατακόρυφη αύξηση της αυτοπεποίθησης από την πειστική εμφάνιση αποτελούν τα μεγαλύτερα κέρδη της Εθνικής για τη δυσκολότερη συνέχεια. Η ομάδα βρίσκεται, πλέον, στα προημιτελικά, όπως και πριν από δύο χρόνια, όταν αποκλείσθηκε από την πανίσχυρη Ισπανία που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αύριο, απέναντι στην Εθνική θα παραταχθεί η Ρωσία, όπως και στο Ευρωμπάσκετ του 2005, όταν κατέκτησε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο του ελληνικού μπάσκετ.

Η Εθνική ποθεί την είσοδό της στη ζώνη των μεταλλίων και την πρόκριση στα ημιτελικά για να έχει δύο ευκαιρίες να ανέβει ξανά στο βάθρο ή τουλάχιστον να μη μείνει εκτός της πρώτης τετράδας σε τέταρτο συνεχόμενο Ευρωμπάσκετ.

Η παραδοχή των διεθνών παικτών στο πρόσωπο και στις γνώσεις του Κώστα Μίσσα, μ’ ένα σύνθημα που έγραψαν στα αποδυτήρια του «Σινάν Ερντέμ», ίσως άργησε να έρθει, αλλά αποδείχτηκε περίτρανα ότι η όλη στάση του 64χρονου τεχνικού στις αλλοπρόσαλλες και επεισοδιακές συμπεριφορές που προηγήθηκαν, λειτούργησε απολύτως ενωτικά. Ο Μίσσας αντί να διώξει τον κακότροπο Παππά και τον Μπουρούση από το ξενοδοχείο, να επιπλήξει την πρόσφατη δημόσια λογομαχία του Αντετοκούνμπο με τον Παπαπέτρου και να ξεσπάσει σ’ ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο που έγινε στο Ελσίνκι, προτίμησε να γίνει ο «σάκος του μποξ» για την εκτόνωση των νεύρων από τους παίκτες και να μην ακολουθήσει τον αυτονόητο δρόμο της πειθαρχίας. Με την παθητική στάση του, ο «στρατηγός» όχι μόνο δεν «ξήλωσε» τα παράσημά του, αλλά κέρδισε ένα ακόμη στην έμπειρη διαχείριση της ομάδας και στον περιβόητο σεβασμό, διά της αντίθετης οδού από άλλους… αυστηρούς συναδέλφους του.

Και ας έγινε η ευκολότερη «βορά» στο Διαδίκτυο. Και ας χλευάστηκε όσο λίγοι, απ’ αυτούς που διαπίστωναν ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό στους παίκτες.

Η Ρωσία που απέκλεισε εύκολα την Κροατία (101-78) ταιριάζει στην εθνική ομάδα, όπως υποστήριξε ο άμεσος συνεργάτης του Μίσσα, Θανάσης Σκουρτόπουλος: «Είναι μια ομάδα που μας ταιριάζει πιο πολύ στα μαρκαρίσματα των ψηλών και των γκαρντ. Διαθέτουμε αθλητικούς παίκτες. Θα πρέπει να μην επιτρέψουμε στον Σβεντ να δημιουργήσει και να εκτελέσει εύκολα, γιατί αποτελεί το 60% του παιχνιδιού τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή