Υπό κράτηση μετανάστες που έφτασαν στην Κρήτη

Υπό κράτηση μετανάστες που έφτασαν στην Κρήτη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι του Ηρακλείου, όταν η αστυνομία εισήλθε στο οίκημα όπου παραμένουν οι 72 μετανάστες προκειμένου να τους επιδώσει τα χαρτιά διοικητικής απέλασης. Στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί και αλληλέγγυοι προκειμένου να εμποδίσουν τη συνέχιση της διαδικασίας.

Πρόκειται για 74 συνολικά άτομα, Ιρακινούς και Ιρανούς, οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο ανοιχτά της Κρήτης και διασώθηκαν από διερχόμενο πλοίο μετά από τηλεφώνημα στο 112 (Ευρωπαϊκός Αριθμός Εκτακτης ανάγκης). Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι δύο από τους 74 επιβαίνοντες ήταν διακινητές οπότε και συνελήφθησαν. Δύο οικογένειες συνολικά  δεκατέσσερα άτομα, έχουν ζητήσει άσυλο οπότε θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία για τους αιτούντες άσυλο. Ωστόσο οι υπόλοιποι ανάμεσα τους και πολλά μικρά παιδιά, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες και από εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας δεν υπέβαλλαν αίτημα ασύλου «πιθανότατα γιατί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να μεταβούν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα».

Οπότε μετά την καταγραφή ξεκίνησε η διαδικασία διοικητικής απέλασης με κράτηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες θα μεταφερθούν υπό κράτηση αύριο το πρωί σε νησί που υπάρχουν οι υποδομές και θα παραμείνουν υπό κράτηση ενώ παράλληλα θα γίνει αίτημα επανεισδοχής στην Τουρκία. Αναστολή της απέλασης θα εφαρμοστεί μόνο για ένα ζευγάρι που έχει μωρίό 15 ημερών το οποίο νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα. 

Πάντως πηγές της αστυνομίας ανέφεραν στην «Κ» ότι οι μετανάστες έχουν κακή πληροφόρηση εφόσον αν κατέθεταν αίτημα ασύλου η διαδικασία απέλασης θα σταματούσε. Την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμη καράβι με 103 μετανάστες είχε επίσης φθάσει στην Κρήτη ενώ η προκαλώντας την έντονη αντίδραση κατοίκων και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που φοβούνται ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει νέο προορισμό μετά τα νησιά του Αιγαίου για τους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή