Σοβαρή η ρύπανση στη Σαλαμίνα

Σοβαρή η ρύπανση στη Σαλαμίνα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οσμή του πετρελαίου είναι έντονη, μπαίνει στα ρουθούνια, στεγνώνει τα μάτια, ενοχλεί στην αναπνοή. Τα σπίτια στην Κυνοσούρα και στα Σελήνια της Σαλαμίνας δείχνουν ερμητικά κλειστά, ακόμα και όσοι μένουν μόνιμα εκεί έχουν σφαλίσει πόρτες και παράθυρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσουν μακριά την ενοχλητική μυρωδιά. Όσοι μπορούσαν έφυγαν, όπως ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος και η σύζυγός του Σταυριανή, που διατηρούν εξοχική κατοικία στην περιοχή. «Η κατάσταση από την Κυριακή ήταν απελπιστική. Μας έπιασε πονοκέφαλος, τελικά αρχίσαμε να έχουμε ενοχλήσεις στην αναπνοή και αποφασίσαμε να φύγουμε», λένε.

Τα ξημερώματα της Κυριακής ένα δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε κοντά στη βραχονησίδα Αταλάντη στην Ψυττάλεια. Το απόγευμα της ίδια ημέρας ο άνεμος έφερε την πετρελαιοκηλίδα στην ανατολική ακτή της Σαλαμίνας, γεμίζοντας πίσσα τα πάντα σε μια ακτογραμμή μήκους 2,5 χιλιομέτρων. «Πριν από λίγες ημέρες η παραλία μας ήταν γυαλί, μια θάλασσα υπέροχη, έβλεπες τον βυθό από τα μισά του κόλπου. Σήμερα έχει δέκα εκατοστά μαζούτ», λέει ο Παν. Δεσποτόπουλος, κάτοικος της Κυνοσούρας. «Η βάρκα μου έχει γίνει μαύρη. Ποιος θα πληρώσει τον γερανό για να τη βγάλω έξω, ποιος θα πληρώσει το μάστορα για να την τρίψει και να την ξαναβάψει;», λέει ο γείτονάς του, Ανδρέας Αραβοσιτάς. «Είμαστε φτωχοί άνθρωποι, μας κατέστρεψαν».

Χθες ένα συνεργείο καθαρισμού (το οποίο προσέλαβε η πλοιοκτήτρια εταιρία) εργαζόταν από το πρωί στην ακτή των Σεληνίων: ένα βυτίο απορροφούσε το πετρέλαιο που είχε με ένα μικρό φράγμα εγκλωβιστεί στο αλιευτικό καταφύγιο και ένα συνεργείο απομάκρυνε το επιφανειακό στρώμα άμμου, που είχε καλυφθεί με μαζούτ. Η δήμαρχος του νησιού, Ισιδώρα Παπαθανασίου, που παρακολουθούσε την επιχείρηση από κοντά, εκτιμά ότι τα μέσα που έχουν διατεθεί για την απορρύπανση δεν είναι αρκετά. «Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και οι ομάδες που έχουν σταλεί για την αντιμετώπισή της πολύ μικρές», υποστηρίζει. «Φοβόμαστε ότι σε μια αλλαγή του ανέμου θα έχουμε νέα ρύπανση του νησιού». Όπως αναφέρει, ο δήμος θα συγκεντρώσει αιτήματα πολιτών για αποζημίωση και θα καταθέσει μήνυση μέσα στις επόμενες ημέρες. «Η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής είναι μεγάλη, από τα εστιατόρια έως τους αλιείς», αναφέρει.

Απορρύπανση

Ο Βασ. Μαμαλούκας, επικεφαλής μιας από τις εταιρίες στις οποίες ανατέθηκε η απορρύπανση, επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων στη στεριά δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος (23 άτομα), ωστόσο τα συνεργεία θα διπλασιαστούν σήμερα. Όπως αναφέρει, η σφράγιση του βυθισμένου πλοίου ολοκληρώθηκε και σήμερα θα ξεκινήσει η απάντληση των καυσίμων, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 20 ημέρες. Η απορρύπανση των ακτών της Σαλαμίνας εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα έχουν αντιμετωπιστεί τα βασικότερα προβλήματα.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι πού θα καταλήξουν οι πετρελαιοκηλίδες, τις οποίες χθες οι άνεμοι απομάκρυναν από τη Σαλαμίνα. Οι πετρελαιοκηλίδες παρασύρθηκαν χθες προς την Πειραϊκή και τη Ζέα, με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά συνεργεία να σπεύσουν στην περιοχή προσπαθώντας να τις εγκλωβίσουν πριν προκαλέσουν καταστροφή και στις πειραϊκές ακτές.

Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ότι έχει κινήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στο περιβάλλον. Το νησί επισκέφθηκε τη Δευτέρα κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για να πραγματοποιήσει αυτοψία. Ενώ το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) κάλεσε χθες την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας. «Παράλληλα με τις ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το ΣΥΓΑΠΕΖ θα καθορίσει επιπλέον τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του παράκτιου οικοσυστήματος, τον τρόπο παρακολούθησης αυτών και τη σχετική εργασία, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Πάντως, ερωτήματα εγείρονται γύρω από τις συνθήκες υπό τις οποίες βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», καθώς ήταν αγκυροβολημένο στον Αργοσαρωνικό (κοντά στην Ψυττάλεια) και οι καιρικές συνθήκες μόνο δυσχερείς δεν ήταν. Παράγοντες του κλάδου υπενθύμιζαν χθες ότι, στο παρελθόν, αρκετές μικρές ναυτιλιακές εταιρείες (όχι μόνο ελληνικές) με αμφιλεγόμενη διαδρομή στον κλάδο κρίθηκαν ένοχες για εσκεμμένη βύθιση υπέργηρων πλοίων, προκειμένου να εισπράξουν αποζημίωση. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο υπ. Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής ανέφερε ότι «γίνεται έρευνα, γιατί υπάρχουν ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν όλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή