Εστίες ρύπανσης σε Αγιο Κοσμά, Ελληνικό, Γλυφάδα από την πετρελαιοκηλίδα

Εστίες ρύπανσης σε Αγιο Κοσμά, Ελληνικό, Γλυφάδα από την πετρελαιοκηλίδα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, στην Φρεατίδα, στην Πειραϊκή και σε άλλα σημεία των ακτών της Αττικής στρέφεται πλέον η προσπάθεια των συνεργείων απορρύπανσης, καθώς η πετρελαιοκηλίδα έχει διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια και μεταφέρεται με τον άνεμο. Εν τω μεταξύ, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Λιμενικού και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Μάλιστα, σε παραλίες σε Αγιο Κοσμά, Ελληνικό και Γλυφάδα οι κηλίδες αγγίζουν σχεδόν τις ξαπλώστρες. Η αστυνομία άλλωστε έχει απαγορεύσει το κολύμπι στις περιοχές τοποθετώντας ειδικές κορδέλες. Έντονη είναι από το πρωί και η δυσοσμία, λόγω της πετρελαιοκηλίδας, που έχει γίνει αισθητή σε πολλές περιοχές.

Η επιχείρηση απορρύπανσης που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από τη Σαλαμίνα που πρώτη επλήγη από την πετρελαιοκηλίδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ενδεικτικά, περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικών συνεργείων επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Στην επιχείρηση συμμετέχει και το ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (EMSA) στη Σαλαμίνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Αγία Ζώνη» «η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής».

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύ και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί. Χαρακτηρίζει μάλιστα ψευδή και συκοφαντική «την “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν».

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή […] ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Φωτογραφίες από την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας: 

Εστίες ρύπανσης σε Αγιο Κοσμά, Ελληνικό, Γλυφάδα από την πετρελαιοκηλίδα-1
Εστίες ρύπανσης σε Αγιο Κοσμά, Ελληνικό, Γλυφάδα από την πετρελαιοκηλίδα-2
Εστίες ρύπανσης σε Αγιο Κοσμά, Ελληνικό, Γλυφάδα από την πετρελαιοκηλίδα-3
Εστίες ρύπανσης σε Αγιο Κοσμά, Ελληνικό, Γλυφάδα από την πετρελαιοκηλίδα-4
Εστίες ρύπανσης σε Αγιο Κοσμά, Ελληνικό, Γλυφάδα από την πετρελαιοκηλίδα-5

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή