Πιο «αγχώδης» πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Αθήνα

Πιο «αγχώδης» πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Αθήνα

Τρίτη σε παράγοντες άγχους μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο «αγχώδης» πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τρίτη πιο «αγχώδης» πόλη της Ευρώπης είναι η Αθήνα, σύμφωνα με έρευνα της υπηρεσίας καθαρισμού ρούχων Zipjet για τις λιγότερο και περισσότερο «αγχώδεις» πόλεις του κόσμου. 

Η νέα αυτή έρευνα βασίστηκε σε παράγοντες όπως τα επίπεδα κίνησης στους δρόμους, η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι χώροι πράσινου, η οικονομική κατάσταση των πολιτών, η ηλιοφάνεια, η ανεργία, η πυκνότητα του πληθυσμού, η φυλετική ισότητα, η ασφάλεια, η ρύπανση και η ισότητα των φύλων. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 150 πόλεις από όλο τον κόσμο, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα επίσημα στοιχεία για τους παραπάνω παράγοντες. Στην πρώτη θέση της τελικής κατάταξης βρίσκεται η λιγότερό «αγχώδης» πόλη και στην τελευταία η περισσότερο. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μοναδικές ευρωπαϊκές πόλεις που ξεπερνούν σε παράγοντες άγχους την ελληνική πρωτεύουσα είναι η Μόσχα και η Κωνσταντινούπολη, οι οποίες βρίσκονται στις θέσεις 124 και 122 της κατάταξης αντίστοιχα, με την Αθήνα να ακολουθεί αμέσως μετά, στη θέση 121. Στη θέση 150, την τελευταία δηλαδή θέση της κατάταξης, βρίσκεται η Βαγδάτη, η οποία κατακτά την αρνητική, «αγχώδη» πρωτιά της λίστας, όντας η πόλη με το περισσότερο άγχος στον κόσμο.

Στην κορυφή της λίστας κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές πόλεις, με το Σίδνεϊ να είναι το μοναδικό μη ευρωπαϊκό αστικό κέντρο που κατάφερε να εισχωρήσει στην πρώτη δεκάδα. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Στουτγκάρδη, ενώ άλλες τρεις πόλεις της Γερμανίας συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες δέκα (Αννόβερο, Μόναχο, Αμβούργο). 

Συνολικά, 63 ευρωπαϊκές πόλεις αποτέλεσαν μέρος της έρευνας (περισσότερες από το ένα τρίτο του συνόλου των πόλεων), με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να βρίσκεται στο «πάνω» μέρος της κατάταξης, όπου η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της ψυχικής ηρεμίας και εις βάρος του στρες και των παραγόντων που το θρέφουν. Εκ των γειτονικών ευρωπαϊκών πόλεων της Αθήνας, το Βουκουρέστι βρίσκεται στην 111η θέση, η Σόφια στην 99η, το Βελιγράδι στην 93η και η Ρώμη στην 89η. 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και η μεθοδολογία της έρευνας εδώ: The 2017 Global Least & Most Stressful Cities Ranking

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή