Μυστήριο η βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» – Με δίμηνη παράταση του υπουργείου Ναυτιλίας «το αξιόπλοο»

Μυστήριο η βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» – Με δίμηνη παράταση του υπουργείου Ναυτιλίας «το αξιόπλοο»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που προκάλεσαν το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής. Αυτό όμως που μοιάζει να είναι ξεκάθαρο είναι τα εγκληματικά λάθη, οι παραλείψεις των ιθυνόντων, ακόμα και η ελαστικότητα ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων απέναντι στον έλεγχο του πλοίου και την εν γένει αντιμετώπιση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η οποία, όπως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ισχυρίζεται ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα και ότι επί της ουσίας, η… κακιά η ώρα προκάλεσε το ναυάγιο.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι ένα υπερήλικο πλοίο 45 ετών έλαβε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», έγκριση από το υπουργείο Ναυτιλίας, ειδικής σύνθεσης πληρώματος, με αποτέλεσμα αντί για 13 άτομα πλήρωμα που θα έπρεπε να τηρεί, να εμφανίζει τελικά 11, εκ των οποίων το μοιραίο βράδυ στο πλοίο βρίσκονται δύο. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, ακόμα και με πλήρωμα ασφαλείας, στο πλοίο θα έπρεπε ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται τουλάχιστον τα 2/3 του πληρώματος, δηλαδή τουλάχιστον επτά μέλη. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Γιώργος Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού), «αν στο πλοίο επέβαινε το προβλεπόμενο πλήρωμα, οι πιθανότητες να είχε αποτραπεί το ναυάγιο θα ήταν πολλαπλάσιες και πιθανότατα να μην είχε βουλιάξει. Θα είχε γίνει πιο γρήγορα αντιληπτή η εισροή υδάτων και θα ήταν ευκολότερη η επίλυση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί μεγάλη εντύπωση η ταχύτητα βύθισης του πλοίου, μέσα σε μόλις 18-20 λεπτά».

Πώς επίσης να εξηγηθεί το γεγονός ότι παρότι το πλοίο έφερε όντως πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που εκδόθηκαν από τον Κλάδο Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων που υπάγεται στο υπουργείο Ναυτιλίας, εντούτοις αυτά είχαν λήξει από τις 27 Ιουλίου και είχε δοθεί δίμηνη παράταση συμμόρφωσης, δηλαδή μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου; Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι πλοία τέτοιου τύπου δεν παρακολουθούνται από κάποιον επίσημο νηογνώμονα. Απαντώντας στο θέμα αυτό χθες, ο αρχηγός του Λιμενικού, Σταμάτης Ράπτης, είπε ότι ο έλεγχος των υπηρεσιών προκειμένου να δοθεί η παράταση ήταν ικανοποιητικός, γι’ αυτό και εγκρίθηκε. Αναφορικά με τα αίτια της βύθισης του πλοίου αυτά παραμένουν ένα μυστήριο, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ράπτη δεν βρέθηκε ρήγμα στο κύτος του πλοίου και δεν υπάρχει διαρροή από το μηχανοστάσιο.

Εν τω μεταξύ, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Fos Petroleum είχε απασχολήσει τις λιμενικές αρχές και στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς είχε αποτελέσει αντικείμενο έρευνας το 2012 και το 2013 για λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά τελικά απαλλάχθηκε με βούλευμα. Οσον αφορά στο πετρέλαιο που παρέλαβε και είχε στις δεξαμενές του το πλοίο, προοριζόταν για τον εφοδιασμό, μεταξύ άλλων, τεσσάρων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς ο επικεφαλής της εταιρείας, Θεόδωρος Κουντούρης, ήταν και έμπορος και διανομέας.

Ηταν ανασφάλιστο

Χθες, επιχειρώντας να επιρρίψει αλλού τις ευθύνες (στο πλήρωμα ίσως;), ο κ. Κουντούρης, επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης Fos Petroleum, ανέφερε κατ’ αρχάς ότι το πλοίο ήταν ανασφάλιστο, κάτι που σημαίνει ότι δεν προβλέπεται να εισπράξει κάποια αποζημίωση. Ασφαλώς το πλοίο ήταν ασφαλισμένο για την κάλυψη ζημιών υπέρ τρίτων μέχρι του ποσού των 5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επισήμανε ότι είχε τηρήσει όλα όσα ορίζει ο νόμος, είχε εκδώσει τα σχετικά πιστοποιητικά (έστω και με δίμηνη παράταση που παρέλειψε να αναφέρει), ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το πετρέλαιο που έφτασε μέχρι τις ακτές της Γλυφάδας και της Βούλας ίσως και να μην είναι μόνο από το δικό του πλοίο, αλλά και από το «Blue Star Patmos», το οποίο ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά και όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα υπήρξε διαρροή καυσίμων σε έκταση 350 τ.μ. περιμετρικά της πλωτής δεξαμενής όπου επιχειρήθηκε να ανελκυστεί. Ωστόσο, όπως τονίζεται, το εν λόγω περιστατικό ήταν πολύ μικρότερης έκτασης και αντιμετωπίστηκε πολύ ευκολότερα, μέσω της άμεσης πόντισης πλωτού φράγματος. Θα ακολουθήσουν δειγματοληψίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή